10 listopada 2018, Maciej Piotrowski

Złota jedenastka polskich gier

Kategoria: Gry Gry komputerowe Gry na konsole, Tematyka: Najlepsze produkty polskie gry

Na 11 listopada ponownie wybieramy reprezentację naszych najlepszych rodzimych tytułów. Znajdziecie tu gry, z który jako Polacy możemy być dumni w każdym zakątku świata. Oto najlepsze polskie gry!

W tym roku na 11 listopada przypada nam nadzwyczajne święto – 100-lecie odzyskania niepodległości. Przy takiej okazji warto zasypać dzielące nas przepaście, by wspólnie świętować ponad podziałami. A czy jest coś co potrafi lepiej nas jednoczyć niż duma z osiągnieć naszych rodaków na arenie międzynarodowej?

I nie chodzi tu tylko o wyczyny naszych siatkarzy, skoczków narciarskich czy naukowców od udoskonalania grafenu. Mamy przecież też prężnie rozwijającą się polską branże gier. Jakby nie patrzeć dała nam już ona hity, które zdołały przebić się nie tylko do zestawień najlepszych gier na PC, ale także do TOP 10 gier PlayStation 4 czy Xbox One. Do pełni szczęścia brakuje nam tylko rodzimych przedstawicieli pośród najlepszych gier wyścigowych, ale zapewne i to z czasem się zmieni.

Jeśli zastanawiacie się jakie to gry wywarły na świecie największe wrażenie śpieszymy z odpowiedzią – oto naszym zdaniem najbardziej zasłużona jedenastka ostatnich lat…oraz kilka dodatkowych, nie mniej ważnych dla polskiego rynku gier tytułów. Te ostatnie znajdziecie na drugiej stronie naszej publikacji. Sami zobaczcie czym możemy pochwalić się na świecie.

I choćby dlatego dopingujmy nasze rodzime studia deweloperskie, doceniajmy je i bijmy im brawa, bo tylko tak tworzący je ludzie będą mieli siły by kontynuować swoją pracę. Szczególnie, że patrząc na ich dotychczasowe dokonania możemy z dumą powiedzieć „Polacy nie gęsi, swoje świetne gry mają”. 

Najlepsze polskie gry:

 

Wiedźmin 3: Dziki Gon - Edycja Gry Roku

98% Ocena benchmark.pl

Cyfrowe przygody Białego Wilka to nie tyle gra polska, co arcy-polska. Raz, że wyrasta ona z drzewa literatury Sapkowskiego, a dwa, że i ono jest głęboko zakorzenione w żyznej glebie naszej rodzimej kultury. Mimo, że akcja serii gier o wiedźminie - a w tym też najbardziej rozrośniętej części trzeciej, - toczy się w świecie fantasy, roi się w tym uniwersum od słowiańskich akcentów. Wsie, jak żywcem wycięte z obrazów Wyspiańskiego, postacie jak z poematów Mickiewicza i żarty jak z filmów Barei. CD Projekt RED sprytnie przemyca nasze dziedzictwo narodowe, biało-czerwony farsz skrywając w krwistym mięsiwie wciągającej opowieści.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska dubbing, polska kinowa (napisy)
Gatunek gry:
cRPG
Wydawca:
CD Projekt RED
Producent:
CD Projekt
Data premiery:
2015-05-19

Pełna specyfikacja

>Observer_

94% Ocena benchmark.pl

Trzeba przyznać, że pomysł ludzi z Bloober Team by w roli głównego bohatera >Observer_ obsadzić Rutgera Hauera był iście genialny. Skoro gra tak mocno zanurzona jest w cyberpunku to kto lepiej nadawałby się na głównego bohatera jak nie słynny Roy Batty z Blade Runnera. Co najlepsze, twórcy >Observer_ puszczają graczom jeszcze jedno oczko, bo Daniel Lazarski, detektyw, w którego wciela się Hauer, naszpikowany całą masą różnych cybernetycznych wszczepów. Jego numer popisowy to hakowanie umysłów i czytanie wspomnień innych ludzi. Brzmi złowieszczo? I dobrze, to przecież rasowy, psychologiczny horror od ludzi, którzy wcześniej dali nam Layers of Fear.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
angielska, polska
Gatunek gry:
Przygodowe
Wydawca:
Aspyr Media, Inc.
Producent:
Bloober Team
Data premiery:
2017-08-15

Pełna specyfikacja

Shadow Warrior 2

86% Ocena benchmark.pl

Jedne gry oczarowują nas mistrzowsko napisanym scenariuszem, drugie uwodzą niepowtarzalnym klimatem, a jeszcze inne podbijają nasze serca rozgrywką prostą i satysfakcjonującą jak kruszący beton cios japońskiego wojownika. Do tych ostatnich tytułów bez wątpienia zalicza się Shadow Warrior 2 polskiego studia Flying Wild Hog, czyli historia awanturniczego ninja, którego cięty język ostrością równa się tylko brzeszczotowi jego miecza. Choć jedno i drugie to w pewnym sensie to samo, bo prawdziwie uniwersalnym dialektem jest przecież rozwałka. Nawet cudzoziemcy dogadają się bez problemu podczas beztroskiego patroszenia przeciwników. A i żart wtedy zawsze się znajdzie. Czasem dosadny, czasem przesadny...

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska
Gatunek gry:
Gry akcji, Strzelaniny
Wydawca:
Techland
Producent:
Flying Wild Hog
Data premiery:
2016-10-13

Pełna specyfikacja

Beat Cop

90% Ocena benchmark.pl

Niby mamy tu tylko staroszkolną przygodówkę point’n’click utrzymaną w modnej ostatnio konwencji retro, sowicie podlaną klimatem amerykańskich filmów sensacyjnych z lat 80-tych. Co więc w tej polskiej produkcji takiego nadzwyczajnego? Cóż, diabeł tkwi w szczegółach, a w tym przypadku idealnie zaszył się on w historii nowojorskiego gliniarza, który niepatrzenie nadepnął na odcisk pewnym wysoko postawionym osobom i wylądował „na ulicy” dzierżąc w dłoniach bloczek z mandatami. Myślicie pewnie „nic nowego”? Bynajmniej, bo Beat Cop od pierwszych minut czaruje nas swoją wielowątkową, mocno wciągającą fabułą, ciekawą mechaniką, gęstym jak smoła czarnym humorem i…zawrotnym tempem akcji. Tu naprawdę trzeba się napocić, by nie zarobić kulki.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska, polska
Gatunek gry:
Przygodowe, strategiczno-ekonomiczna
Wydawca:
Techland
Producent:
Pixel Crow
Data premiery:
2017-03-30

Pełna specyfikacja

Layers of Fear

90% Ocena benchmark.pl

Polacy straszyć potrafią i basta! Nie ma się czego wstydzić, a można się nawet tym chwalić. A już z pewnością mają powód do dumy twórcy z krakowskiego studia Bloober Team. Zmalowali oni nie lada horror, w którym korytarze dziewiętnastowiecznej posiadłości okazują się równie poplątane, jak psychika jej właściciela. Mówią, że każdy artysta jest po części szalony, ale malarz zamieszkujący to nawiedzone domostwo to okaz jedyny w swoim rodzaju. Z każdym kolejnym pociągnięciem jego pędzla otaczająca go rzeczywistość wynaturza się coraz bardziej, a on sam gubi się we własnych urojeniach próbując złożyć w całość historię swojego rodu i stworzyć arcydzieło, które będzie ukoronowaniem jego kariery.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
polska
Gatunek gry:
Gry akcji, Przygodowe
Wydawca:
Techland
Format nośnika:
DVD
Data premiery:
2016-02-16

Pełna specyfikacja

Frostpunk

70% Ocena benchmark.pl

Czy zastanawialiście się kiedyś jak wyglądałoby nasze życie na skutej lodem Ziemi? Czy bylibyśmy w stanie przerwać przy gwałtownie spadającej temperaturze i co musielibyśmy poświęcić? Odpowiedzi na to próbuje udzielić Frostpunk, nietuzinkowa gra strategiczna, w której oprócz rozbudowania ostatniej ludzkiej osady trzeba zmierzyć się z całą masą znacznie bardziej przyziemnych problemów wprost dotykających pozostającej pod naszą opieką społeczności. A dylematy moralne są tu nie mniejsze niż w innej rodzimej perełce – This War of Mine. Podobnie zresztą jak niesamowity klimat, który wprost wylewa się tu z ekranu. Trudno się jednak temu dziwić skoro za oboma tytułami stoi to samo polskie studio. Lepszej rekomendacji chyba nie potrzeba.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wydawca:
Cenega S.A.
Data premiery:
2018-04-24

Pełna specyfikacja

My Memory of Us

90% Ocena benchmark.pl

Niby to tylko prosta gra przygodowa wypełniona przeróżnej maści łamigłówkami i groteskowym humorem, a jednak dość boleśnie przypomina do czego prowadzą podziały. Opowieść o dwójce dzieci walczących o przetrwanie w okrutnej wojennej rzeczywistości nie byłoba może aż tak wymowna, gdyby nie wyjątkowo klimatyczna czarno-biała oprawa wizualna, w której tylko gdzieniegdzie pojawia się kolor czerwony. Później podkreśla on owe sztuczne podziały, które wyrzucają część społeczeństwa poza nawias i stają się powodem ich prześladowań. Brzmi znajomo? Jak najbardziej. Twórcy My Memory of Us nie ukrywają zresztą, że inspiracją ich gry były polskie realia życia pod niemiecką okupacją podczas II wojny światowej. A że zapomnieliśmy już do czego prowadzi wojna i sztuczne podziały społeczeństwa na lepszych i gorszych ten tytuł nabiera dodatkowej mocy.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
7
Wersja językowa:
polska kinowa (napisy), angielska
Gatunek gry:
Przygodowe
Wydawca:
IMGN.PRO/Cenega S.A.
Format nośnika:
BD, wersja cyfrowa
Data premiery:
9 października 2018

Pełna specyfikacja

This War of Mine

80% Ocena benchmark.pl

Wiele osób wciąż uważa, że gry nie nadają się do opowiadania ambitnych historii i przekazywania emocji dojrzalszych, niż radość z wybebeszania wrogów. Na ten sceptycyzm Polacy z 11 bit studios odpowiedziało tytułem This War of Mine. Ta prosta, a zarazem elegancka graficznie produkcja przedstawia nam okropieństwa współczesnych wojen na przykładzie grupki osób starających się przetrwać w zrujnowanym mieście. Perspektywa nieprzerwanie kończących się zapasów, niełatwe wybory moralne i konieczność kierowania zbieraniną przerażonych ludzi sprawia, że to rozgrywka przeznaczona w zasadzie tylko dla dorosłych. Bo dźwignąć ten emocjonalny ciężar niektórych decyzji naprawdę nie jest łatwo. Oto wojna jakiej nie znacie. I nigdy nie chcielibyście jej poznać!

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska, polska
Wydawca:
11 bit launchpad
Producent:
11 bit studios
Format nośnika:
DVD

Pełna specyfikacja

Phantom Doctrine

92% Ocena benchmark.pl

Seria XCOM to już niemal legenda pośród taktycznych strategii. Nie wszyscy jednak wiedzą, że i my mamy swojego rodzimego przedstawiciela tego gatunku. I to zaskakująco dobrego, o czym świadczą opinie samych graczy. Niewiele jest bowiem tak ciekawych produkcji, które obok intrygującej fabuły i typowych walk na tury mają jeszcze całą masę naprawdę oryginalnych rozwiązań. Wszystko dzięki zanurzeniu gry w mocno szpiegowskich, zimnowojennych klimatach, gdzie na porządku dziennym byli podwójni agenci, pranie mózgów i powolne prowadzenie dochodzeń poprzez łączenie poszczególnych poszlak i śladów. Wszystko to oczywiście znalazło się też w grze. I choćby dlatego do Phantom Doctrine idealnie pasują słowa Stanisława Jachowicza - „Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie”. Jeśli więc kochacie szpiegowskie klimaty i nie stronicie od turowych strategii koniecznie wypróbujcie ten tytuł. Jest tego warty.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Gatunek gry:
Gry akcji, Strzelaniny
Wydawca:
Good Shepherd Entertainment
Data premiery:
2018-08-14

Pełna specyfikacja

My Brother Rabbit

90% Ocena benchmark.pl

Ta niezwykle kolorowa gra przygodowa, z wyjątkowo pociesznym pluszowym królikiem w roli jednego z bohaterów kryje w sobie drugie, znacznie bardziej dramatyczne dno. To wszystko to bowiem wytwór dziecięcej fantazji dwójki rodzeństwa, które w ten sposób próbują poradzić sobie z niełatwą rzeczywistością ciężkiej choroby jednego z nich. I może nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie sposób w jaki połączono tu obie historie – królika szukającego leku dla swojej przyjaciółki – roślinki i brata „walczącego” o życie swojej młodszej siostry. Wszystko to rozgrywa się bowiem pośród niesamowitych, bajkowych lokacji z mnóstwem ciekawych łamigłówek do rozwiązania.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
3
Wersja językowa:
polska
Gatunek gry:
Przygodowe, Logiczne
Wydawca:
Artifex Mundi
Format nośnika:
wersja cyfrowa
Data premiery:
21 września 2018

Pełna specyfikacja

SUPERHOT

80% Ocena benchmark.pl

Naszą listę wieńczy gra prawdziwie biało-czerwona… Nie, nie, to żadna metafora. W SUPERHOT odnajdziemy w zasadzie tylko te dwa kolory. Cały świat jest zbudowany z jednobarwnych brył i z grubsza dzieli się na czerwonych przeciwników i białą resztę scenerii. Pomysł tej produkcji jest zaskakująco prosty, ale jak widać, trzeba było polskiej kreatywności, żeby wcielić go w życie. Krótko mówiąc, jest to klasyczna strzelanina z jedną dodatkową funkcją. Czas zatrzymuje się w miejscu, kiedy i my przestajemy się ruszać. Czasem starczy rzucić iskrę geniuszu, żeby znana konwencja buchnęła świeżym płomieniem. W każdym razie tak to się robi u nas nad Wisłą.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
12
Wersja językowa:
polska kinowa (napisy)
Gatunek gry:
Gry akcji, Logiczne
Wydawca:
CDP.PL
Producent:
IMGN.PRO
Format nośnika:
DVD
Data premiery:
2016-02-25

Pełna specyfikacja

Nie przegap

Szanowny Czytelniku.

Aby dalej móc dostarczać Ci materiały redakcyjne i udostępniać nasze usługi, pozostając w zgodzie z zasadami RODO, potrzebujemy również zgody na ewentualne dopasowywanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności. Dowiedz się więcej.