11 listopada 2017, redakcja

Złota jedenastka polskich gier

Kategoria: Gry Gry komputerowe Gry na konsole, Tematyka: Najlepsze produkty polskie gry

Na Święto Niepodległości 11 listopada wybieramy reprezentację naszych rodzimych tytułów, z których jako Polacy możemy być dumni. I to w każdym zakątku świata.

Święto Niepodległości to dzień szczególny, w którym każdy znajduje chociaż chwilę czasu, żeby przypomnieć sobie o dokonaniach swojego narodu. Dlatego i my przyłączamy się do tej refleksji, przypominając, że Polska w świecie nie tylko Wałęsą i papieżem stoi. Obok filmów Kieślowskiego, bramek Lewandowskiego, i muzyki Pendereckiego, możemy też chwalić się grami. I zamiast mówić, że polski rynek zmienia się pod wpływem światowych trendów, zastanówmy się raczej, jakie wrażenie na świecie wywarły polskie produkcje. A w szczególności jedenaście z nich, które naszym zdaniem są niczym perły w narodowym skarbcu Polaków.

Już bez przedłużania zapraszamy na zestawienie do sprawdzenia wyranych przez nas najlepszych polskich gier. Aha, jeśli uważacie, że czegoś tu zabrakło, koniecznie dajcie znać w komentarzach!

Najlepsze polskie gry:

 

Wiedźmin 3: Dziki Gon

98% Ocena benchmark.pl

Cyfrowe przygody Białego Wilka to nie tyle gra polska, co arcy-polska. Raz, że wyrasta ona z drzewa literatury Sapkowskiego, a dwa, że i ono jest głęboko zakorzenione w żyznej glebie naszej rodzimej kultury. Mimo, że akcja serii gier o wiedźminie - a w tym też najbardziej rozrośniętej części trzeciej, - toczy się w świecie fantasy, roi się w tym uniwersum od słowiańskich akcentów. Wsie, jak żywcem wycięte z obrazów Wyspiańskiego, postacie jak z poematów Mickiewicza i żarty jak z filmów Barei. CD Projekt RED sprytnie przemyca nasze dziedzictwo narodowe, biało-czerwony farsz skrywając w krwistym mięsiwie wciągającej opowieści.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska dubbing, polska kinowa (napisy)
Gatunek gry:
cRPG
Producent:
CD Projekt
Format nośnika:
DVD

Pełna specyfikacja

>Observer_

94% Ocena benchmark.pl

Trzeba przyznać, że pomysł ludzi z Bloober Team by w roli głównego bohatera >Observer_ obsadzić Rutgera Hauera był iście genialny. Skoro gra tak mocno zanurzona jest w cyberpunku to kto lepiej nadawałby się na głównego bohatera jak nie słynny Roy Batty z Blade Runnera. Co najlepsze, twórcy >Observer_ puszczają graczom jeszcze jedno oczko, bo Daniel Lazarski, detektyw, w którego wciela się Hauer, naszpikowany całą masą różnych cybernetycznych wszczepów. Jego numer popisowy to hakowanie umysłów i czytanie wspomnień innych ludzi. Brzmi złowieszczo? I dobrze, to przecież rasowy, psychologiczny horror od ludzi, którzy wcześniej dali nam Layers of Fear.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
angielska, polska
Gatunek gry:
Przygodowe
Wydawca:
Aspyr Media, Inc.
Producent:
Bloober Team
Data premiery:
2017-08-15

Pełna specyfikacja

Dying Light

70% Ocena benchmark.pl

Z tym trupim tytułem, jak z jajem Kolumba. Niby to prosty pomysł, ale trzeba było na niego wpaść! A konkretniej na połączenie jego trzech elementów składowych – żywych trupów, otwartego świata i parkouru. Wrocławskiemu Techlandowi udała się ta sztuka, choć nie od razu. Za swoistego rodzaju poligon do testowania systemu walki i ogólnej konwencji posłużył ceniony nie tylko w Polsce tytuł Dead Island. Dopiero doświadczenia nabyte przy jego produkcji pozwoliły na stworzenie majestatycznej i przerażającej metropolii Harran, w której zakochali się wielbiciele akrobatycznego survivalu z całego świata.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Techland
Producent:
Techland
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2015-01-27

Pełna specyfikacja

Shadow Warrior 2

86% Ocena benchmark.pl

Jedne gry oczarowują nas mistrzowsko napisanym scenariuszem, drugie uwodzą niepowtarzalnym klimatem, a jeszcze inne podbijają nasze serca rozgrywką prostą i satysfakcjonującą jak kruszący beton cios japońskiego wojownika. Do tych ostatnich tytułów bez wątpienia zalicza się Shadow Warrior 2 polskiego studia Flying Wild Hog, czyli historia awanturniczego ninja, którego cięty język ostrością równa się tylko brzeszczotowi jego miecza. Choć jedno i drugie to w pewnym sensie to samo, bo prawdziwie uniwersalnym dialektem jest przecież rozwałka. Nawet cudzoziemcy dogadają się bez problemu podczas beztroskiego patroszenia przeciwników. A i żart wtedy zawsze się znajdzie. Czasem dosadny, czasem przesadny...

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska
Gatunek gry:
Gry akcji, Strzelaniny
Wydawca:
Techland
Producent:
Flying Wild Hog
Data premiery:
2016-10-13

Pełna specyfikacja

Beat Cop

90% Ocena benchmark.pl

Niby mamy tu tylko staroszkolną przygodówkę point’n’click utrzymaną w modnej ostatnio konwencji retro, sowicie podlaną klimatem amerykańskich filmów sensacyjnych z lat 80-tych. Co więc w tej polskiej produkcji takiego nadzwyczajnego? Cóż, diabeł tkwi w szczegółach, a w tym przypadku idealnie zaszył się on w historii nowojorskiego gliniarza, który niepatrzenie nadepnął na odcisk pewnym wysoko postawionym osobom i wylądował „na ulicy” dzierżąc w dłoniach bloczek z mandatami. Myślicie pewnie „nic nowego”? Bynajmniej, bo Beat Cop od pierwszych minut czaruje nas swoją wielowątkową, mocno wciągającą fabułą, ciekawą mechaniką, gęstym jak smoła czarnym humorem i…zawrotnym tempem akcji. Tu naprawdę trzeba się napocić, by nie zarobić kulki.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska, polska
Gatunek gry:
Przygodowe, strategiczno-ekonomiczna
Wydawca:
Techland
Producent:
Pixel Crow
Data premiery:
2017-03-30

Pełna specyfikacja

Layers of Fear

90% Ocena benchmark.pl

Polacy straszyć potrafią i basta! Nie ma się czego wstydzić, a można się nawet tym chwalić. A już z pewnością mają powód do dumy twórcy z krakowskiego studia Bloober Team. Zmalowali oni nie lada horror, w którym korytarze dziewiętnastowiecznej posiadłości okazują się równie poplątane, jak psychika jej właściciela. Mówią, że każdy artysta jest po części szalony, ale malarz zamieszkujący to nawiedzone domostwo to okaz jedyny w swoim rodzaju. Z każdym kolejnym pociągnięciem jego pędzla otaczająca go rzeczywistość wynaturza się coraz bardziej, a on sam gubi się we własnych urojeniach próbując złożyć w całość historię swojego rodu i stworzyć arcydzieło, które będzie ukoronowaniem jego kariery.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
polska
Gatunek gry:
Gry akcji, Przygodowe
Wydawca:
Techland
Format nośnika:
DVD
Data premiery:
2016-02-16

Pełna specyfikacja

Regalia: Of Men and Monarchs

96% Ocena benchmark.pl

Patrząc na specyficzną japońską kreskę Regalia: Of Men and Monarchs pierwsze co przychodzi do głowy to „o proszę, kolejne jRPG prosto od któregoś z azjatyckich magików tego gatunku”. Tymczasem za tym jakże ciekawym tytułem stoją, i tu niespodzianka, nasi rodacy ze studia Pixelated Milk. Trzeba im przyznać, że odwalili kawał dobrej roboty – nie jest prosto zrobić dobrego erpega, a jeszcze trudniej połączyć ze sobą intrygującą historię, zabawne dialogi i wyjątkowo satysfakcjonującą rozgrywkę. W Regalia: Of Men and Monarchs to się udało! Co tu dużo mówić - Polak potrafi!

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
12
Wersja językowa:
angielska, polska
Gatunek gry:
cRPG
Wydawca:
Klabater
Producent:
Pixelated Milk
Data premiery:
2017-05-27

Pełna specyfikacja

This War of Mine

80% Ocena benchmark.pl

Wiele osób wciąż uważa, że gry nie nadają się do opowiadania ambitnych historii i przekazywania emocji dojrzalszych, niż radość z wybebeszania wrogów. Na ten sceptycyzm Polacy z 11 bit studios odpowiedziało tytułem This War of Mine. Ta prosta, a zarazem elegancka graficznie produkcja przedstawia nam okropieństwa współczesnych wojen na przykładzie grupki osób starających się przetrwać w zrujnowanym mieście. Perspektywa nieprzerwanie kończących się zapasów, niełatwe wybory moralne i konieczność kierowania zbieraniną przerażonych ludzi sprawia, że to rozgrywka przeznaczona w zasadzie tylko dla dorosłych. Bo dźwignąć ten emocjonalny ciężar niektórych decyzji naprawdę nie jest łatwo. Oto wojna jakiej nie znacie. I nigdy nie chcielibyście jej poznać!

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska, polska
Wydawca:
11 bit launchpad
Producent:
11 bit studios
Format nośnika:
DVD

Pełna specyfikacja

Zaginięcie Ethana Carthera

88% Ocena benchmark.pl

Amerykanie mają Miasteczko Twin Peaks, Brytyjczycy Psa Baskervillów, a Polacy grę, która najmocniejsze elementy tych tytułów doprawia motywami rodem z Lovecrafta. Mowa o Zaginięciu Ethana Carthera, czyli przygodówce studia The Astronauts, która mrocznym klimatem powoduje gęsią skórkę, a logicznymi zagadkami daje wycisk szarym komórkom. Ten tytuł pozwala nam zanurzyć się w mroczne odmęty surrealistycznego śledztwa prowadzonego w prowincjonalnym amerykańskim miasteczku. A samo rozwiązanie budzącej grozę intrygi jeszcze przez długi czas po zakończeniu rozgrywki wżera się w umysł rozpamiętującego je gracza.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska
Gatunek gry:
Przygodowe
Wydawca:
CD Projekt
Producent:
The Astronauts
Format nośnika:
DVD
Data premiery:
2014-09-25

Pełna specyfikacja

SUPERHOT

80% Ocena benchmark.pl

Naszą listę wieńczy gra prawdziwie biało-czerwona… Nie, nie, to żadna metafora. W SUPERHOT odnajdziemy w zasadzie tylko te dwa kolory. Cały świat jest zbudowany z jednobarwnych brył i z grubsza dzieli się na czerwonych przeciwników i białą resztę scenerii. Pomysł tej produkcji jest zaskakująco prosty, ale jak widać, trzeba było polskiej kreatywności, żeby wcielić go w życie. Krótko mówiąc, jest to klasyczna strzelanina z jedną dodatkową funkcją. Czas zatrzymuje się w miejscu, kiedy i my przestajemy się ruszać. Czasem starczy rzucić iskrę geniuszu, żeby znana konwencja buchnęła świeżym płomieniem. W każdym razie tak to się robi u nas nad Wisłą.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
12
Wersja językowa:
polska kinowa (napisy)
Gatunek gry:
Gry akcji, Logiczne
Wydawca:
CDP.PL
Producent:
IMGN.PRO
Format nośnika:
DVD
Data premiery:
2016-02-25

Pełna specyfikacja

Nie przegap

Szanowny Czytelniku.

Aby dalej móc dostarczać Ci materiały redakcyjne i udostępniać nasze usługi, pozostając w zgodzie z zasadami RODO, potrzebujemy również zgody na ewentualne dopasowywanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności. Dowiedz się więcej.