2 czerwca 2019, Maciej Piotrowski

Najlepsze gry RPG tej generacji – TOP 10

Kategoria: Gry Gry komputerowe Gry na konsole Gry Xbox One Gry PlayStation 4, Tematyka: Najlepsze produkty RPG przygodowa

Niełatwo wyłonić najlepsze gry RPG tej generacji. Raz, że gatunek ten przeżywa ostatnio drugą młodość, a dwa - że cały czas ewoluuje wykraczając poza swoje korzenie. By pomóc Wam odnaleźć się w tym ogromnie przeróżnych tytułów przygotowaliśmy nasz TOP 10 gier RPG ostatnich lat.

Historia komputerowych RPG-ów jest długa i szeroka. Towarzyszą nam one bowiem niemal od początków wirtualnej rozrywki. I choć zapewne mało kto obecnie kojarzy takie prehistoryczne perełki jak Ultima, Wizardry, Dragon Quest czy choćby Pool of Radiance to jednak te i inne tytuły z tamtego okresu odcisnęły swoje piętno na całym gatunku. 

Można wręcz zaryzykować twierdzenie, że to dzięki tym burzliwym początkom otrzymaliśmy później takie legendy Baldur’s Gate, Neverwinter Nights, The Elder Scrolls: Arena, Final Fantasy VII czy choćby Gothic, które po dziś dzień okupują liczne rankingi gier wszechczasów.

Najlepsze gry RPG - Kingdom Come: Deliverance

No ale branża gier stale się zmienia. Po części wymusza to postęp technologiczny, a po części – rosnący apetyt samych graczy na coraz to ciekawszą rozgrywkę. Twórcy eksperymentują więc z różnymi gatunkami a to łącząc stare z nowym, a to dając nam niespotykaną dotąd swobodę w podejmowaniu decyzji, a to znowu powracając do korzeni, jeśli chodzi o wyśrubowany poziom trudności.

Wszystko to jednak dość mocno komplikuje określenie przynależności gatunkowej dla nowych tytułów. Na potrzeby naszego zestawienia uznaliśmy więc, że gra RPG, obok rozbudowanej, wielowątkowej fabuły, dużego, otwartego świata i ciekawie nakreślonych bohaterów, musi posiadać system rozwoju prowadzonej przez nas postaci i całą masę ciekawych zadań z równie dużą ilością łupów do zdobycia.

Co prawda takie ujęcie jest dość szerokie, ale tylko w ten sposób można przedstawić obecnie panującą różnorodność na rynku RPG. Stąd też w naszym zestawieniu znajdziecie pełen przekrój gatunku z ostatnich lat - od izometrycznej klasyki pokroju Pillars of Eternity, poprzez nastawionego na akcję Wiedźmina 3, który odmienił rynek gier fabularnych, aż po najnowsze gatunkowe miszmasz. Za kryterium wyboru jak zwykle posłużyły nam oceny zarówno mediów jak i samych graczy.

Najlepsze gry RPG - Wiedźmin 3: Dziki Gon

Na zakończenie standardowo przypominamy - jeśli sądzicie, że jakieś tytuły pominęliśmy, a powinny one znaleźć się w TOP 10 gier RPG obecnej generacji piszcie o tym w komentarzach. Wasze propozycję ułatwią nam aktualizowanie niniejszego zestawienia.

Oto najlepsze gry RPG:

 

Kingdom Hearts III

90% Ocena benchmark.pl

Oj, długo Square Enix kazał sobie czekać na ostatnią część tej niezwykłej serii. No ale jeśli miesza się ze sobą kilka tak różnych uniwersów to lepiej nie ma co się spieszyć. A przynajmniej wydaje się, że do takiego wniosku doszli włodarze Disney’a, z którego światów i bohaterów Kingdom Hearts III czerpie pełnymi garściami. W jakiej innej grze RPG możemy spotkać bowiem Myszkę Miki, kaczora Donalda i psa Pluto zaraz obok kapitana Jacka Sparrowa, Herkulesa czy nawet Chudego i Buzza z Toy Story? I choćby dlatego Disney chuchał i dmuchał, by wszystko w tym projekcie zagrało, mimo iż jego postaci i uniwersa stanowią tu jedynie tło dla fantastycznej przygody. Może i nie wszystko wyszło tu tak jak powinno, co z pewnością wytkną najzagorzalsi fani serii, ale w niczym to nie przeszkadza, by świetnie bawić się z Kingdom Hearts III. Wystarczy zobaczyć co tutaj dzieje się podczas potyczek, jakie czary wyprawiają się na ekranie, by wsiąknąć na dobre.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
12
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
cRPG
Wydawca:
Cenega S.A.
Producent:
Square Enix
Data premiery:
2019-01-29

Pełna specyfikacja

Ni no Kuni II: Revenant Kingdom

90% Ocena benchmark.pl

Pierwsze Ni no Kuni zrobiło na graczach piorunujące wrażenie. Ten japoński erpeg wyglądał dosłownie jak film animowany. I nie chodzi tu tylko o jakość animacji, choć i tak była absolutnie pierwszorzędna, ale o wizualny całokształt – cudownie narysowane postaci, urokliwe tła i mnóstwo najróżniejszych detali. Ale inaczej być nie mogło, skoro przy produkcji tejże gry brała udział najsłynniejsza japońska wytwórnia filmów animowanych – Ghibli. I choć Ni no Kuni II: Revenant Kingdom powstało już bez ich pomocy, to jednak udało się zachować dawny, bajkowy klimat. Dodano też parę nowych elementów takich jak choćby budowanie własnego królestwa czy taktyczne bitwy tworzonej przez nas armii. Coś jak dawny Suikoden. Pamiętający tamte czasy fani japońskich erpegów powinni być zadowoleni.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
12
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
cRPG
Wydawca:
Bandai Namco Entertainment
Producent:
Level 5
Data premiery:
2018-03-23

Pełna specyfikacja

Wiedźmin 3: Dziki Gon - Edycja Gry Roku

98% Ocena benchmark.pl

„Perła w koronie polskiego gamingu! Niedościgniony wzór gry RPG i absolutny majstersztyk, jeśli chodzi konstrukcje misji i opowiadanie historii! Oto cały Wiedźmin 3: Dziki Gon. No chyba nikt nie myślał, że zabraknie go w naszym zestawieniu. Przygody Geralta z Rivii wyznaczyły nowy kierunek w świecie gier i nie ma w tym stwierdzeniu ani krzty przesady. W końcu wzoruje się na nim i Ubisoft, i Rockstar, i wielu innych twórców. Zresztą nie ma co się dziwić. Fabuła i zadania zostały tu napisane po mistrzowsku, a otwarty świat Velen, Novigradu i Skellige… Ech, nie chodzi nawet o to, że w Wiedźmina 3 gra się dobrze. W tej piaskownicy dark fantasy chce się po prostu zamieszkać. Parafrazując znane powiedzonko: Sapkowski płakał jak sprzedawał. I kiedy już wydawało się, że wiedźmińska „trójka” to szczyt szczytów, epregowy Everest, Redzi uraczyli nas dwoma dodatkami, które gdzieniegdzie przebijały podstawkę jakością wykonania i pomysłowością. Nic więc dziwnego, że fani wzdychają za nową przygodą w tym świecie i wyczekują niezapowiedzianej jeszcze „czwórki”. No, i wydaje się, że CD Projekt Red może ulec pokusie, żeby wiedźmińską sagę wzbogacić o kolejną odsłonę. Jak mawiają Anglosasi, fingers crossed!

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska dubbing, polska kinowa (napisy)
Gatunek gry:
cRPG
Wydawca:
CD Projekt RED
Producent:
CD Projekt
Data premiery:
2015-05-19

Pełna specyfikacja

Ranking Gier

Zobacz wyniki

Dark Souls III

94% Ocena benchmark.pl

Erpeg do ergpega niepodobny. Jeden pozwala nam brylować w dialogach z innymi postaciami, drugi wysyła nas na postapokaliptyczne pustkowia, trzeci wciska nam w dłoń miecz świetlny, a czwarty bierze za kudły i wali naszym łbem o kamienną ścianę, póki nie puścimy krwi z nosa błagając o litość. I ten czwarty to właśnie Dark Souls. Flagowiec From Software nie bawił się z graczami w żadne ceregiele, tylko walił ich obuchem za każdą wpadkę, nieumiejętny unik czy zbytnie szarżowanie. Ale nie tylko za ten wyśrubowany poziom trudności czy masochistyczną frajdę z ciągłego umierania można pokochać mroczne dziecko Miyazakiego. W ostatniej części „soulsowej” trylogii wizjonerowi z kraju kwitnącej wiśni udało się stworzyć krwawą baśń, która nie prawi morałów, nie sławi herosów… W ogóle niewiele mówi wprost, ale zmusza do rozszyfrowywania mnożących się na naszej drodze tajemnic. Jeśli więc starcza nam odwagi, by rzucić się z mieczem w paszcze surrealistycznych monstrów Dark Souls III, to zostaniemy wynagrodzeni prawdziwie spektakularną wyprawą.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
cRPG
Wydawca:
Cenega S.A.
Producent:
From Software
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2016-04-15

Pełna specyfikacja

Divinity: Original Sin II - Definitive Edition

90% Ocena benchmark.pl

Oto jeden z tytułów, który wręcz idealnie adaptuje mechanikę tradycyjnych, papierowych RPG i opakowuje ją w formę dostosowaną do nowoczesnych realiów. Nieprzypadkowo Divinity: Original Sin II okrzyknięty został jedną z najlepszych gier RPG ostatnich lat. Jest tu bowiem wszystko za co kochamy ten gatunek – od świetnej, wciągającej fabuły i znakomicie rozpisanych dialogów, poprzez dający niesamowitą swobodę system rozwoju bohaterów, po wciągające, mocno taktyczne walki. Ba, jest tu nawet tryb wieloosobowy. Co najlepsze jednak, twórcy Divinity: Original Sin II, już po wydaniu gry, postanowili wsłuchać się głosy swoich fanów co zaowocowało całą masą poprawek i ulepszeń. I to wcale niemałych, bo obejmujących dodatkowy, całkiem rozbudowany samouczek, nowy tryb opowieści, a nawet mocno przebudowany jeden akt gry. Jak łatwo się domyślić wszystko to trafiło do zbiorczego wydania Definitive Edition, które wylądowało również na konsolach. Z jedną małą różnicą - posiadacze pecetów mogą bowiem cieszyć się jeszcze jednym świetnym elementem - trybem Mistrza Gry przypominającym „papierowe” RPG.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska kinowa (napisy)
Gatunek gry:
cRPG
Wydawca:
Larian Studios/ Cenega S.A.
Producent:
Larian Studios
Format nośnika:
BD
Data premiery:
31 sierpnia 2018

Pełna specyfikacja

Assassin's Creed Odyssey

94% Ocena benchmark.pl

Co? Zaskoczeni? Po prawdzie, my też! Kto by przypuszczał jeszcze kilka lat temu, że któraś z odsłon Assassin’s Creed może się znaleźć na liście gier RPG. A jednak tak się właśnie stało, bo ostatnia część serii zmieniła jej oblicze tak mocno, że w zasadzie przekroczyła międzygatunkową granicę. Assassin’s Creed Odyssey odsłania przed nami olbrzymi, otwarty świat, w którym roi się od zadań, unikalnego ekwipunku do zebrania i punktów doświadczenia do nabicia. Krótko mówiąc, kryteria erpega zostały spełnione! I to naprawdę nieźle, bo ubisoftowa odyseja to rozrywka najwyższej kategorii, która z powodzeniem wystarcza na setki godzin… A nawet więcej, bo twórcy co rusz dorzucają nową zawartość wzbogacającą już i tak niezwykle bogaty świat Grecji z okresu wojen peloponeskich.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska kinowa (napisy), angielska
Gatunek gry:
Przygodowe, cRPG
Wydawca:
Ubisoft
Producent:
Ubisoft
Data premiery:
2018-10-05

Pełna specyfikacja

Kingdom Come: Deliverance

86% Ocena benchmark.pl

Znacie tych ludzi, którzy, jak już biorą się do roboty, to zadbają o najmniejszy szczegół, nigdzie nie pójdą na skróty i będą przykładać się do rzeczy, o których inny w ogóle by nie pomyślał? Tak właśnie jest z twórcami Kingdom Come: Deliverance. Postanowili oni stworzyć średniowieczne RPG… Ale nie byle jakie! To nie jakieś fantasy osadzone w umownych realiach, tylko hiperrealistyczna gra, która da nam posmakować wieków średnich na surowo. Kingdom Come: Deliverance jest więc dziełem ambitnym – nie tylko dla twórców, ale i graczy, którzy muszą pogodzić się, dajmy na to, z tym, że efektywność snu zależna jest od jakości wyra, a walka bronią białą to skomplikowana rąbanina, żaden balet z rapierem. Co za tym idzie, los głównego bohatera, syna kowala, podczas wojen husyckich to nie igraszka… Ale ten kunszt wykonania muszą docenić najwytrawniejsi erpegowi wyjadacze. Zwłaszcza tacy, którym realizmu nigdy dość. 

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Gatunek gry:
Gry akcji, cRPG
Wydawca:
CDP
Producent:
Warhorse Studios
Data premiery:
2018-02-13

Pełna specyfikacja

Legend of Zelda: Breath of the Wild

90% Ocena benchmark.pl

Nintendo niejedną legendę wydało na świat. I, jak sama nazwa wskazuje, The Legend of Zelda, też się zalicza do tego grona. Mowa, rzecz jasna, o perypetiach sympatycznego Linka. Postać ta towarzyszy nam od dekad i przez ten czas przechodziła niejedną przemianę. The Legend of Zelda: Breath of the Wild to swego rodzaju ukoronowanie marki. Twórcy spod znaku wielkiego „N” zaprojektowali niezwykły otwarty świat, który kusi piękną rysunkową grafiką, nie prowadzi za rączkę, ale skłania do samodzielnej eksploracji i odrywania jego smaczków, czy wreszcie stawia wyzwania. Twórcy gry zadbali bowiem nie tylko o ciekawe zagadki logiczne i pakiet dynamicznych potyczek z najróżniejszymi przeciwnikami, ale też całą masę najdrobniejszych detali, które czynią te przygodę absolutnie niezwykłą. No bo w jakiej innej grze deszcz wpływa na zdolność wspinania się naszego bohatera, metalowe bronie przyciągają pioruny podczas deszczu, a ścięcie trawy mieczem odsłania kryjące się tam przedmioty i stworzenia? Co tu dużo mówić, ta niezwykła baśń oczaruje i chwyci za serce każdego erpegowego fana.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
12
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Gry akcji, Przygodowe, cRPG
Wydawca:
Nintendo
Producent:
Nintendo
Data premiery:
2017-03-03

Pełna specyfikacja

Pillars of Eternity

84% Ocena benchmark.pl

Dziesiątki tysięcy graczy, którzy wsparli produkcję Pillars of Eternity na Kickstarterze nie mogły się mylić. Wydane przez nich łącznie niemal 4 miliony dolarów zaowocowały grą, która spokojnie może uchodzić za duchowego spadkobiercę takich legend gatunku jak Baldur’s Gate czy Planescape Torment. Mamy tu więc i świetnie prowadzoną fabułę, i ciekawie wykreowany świat pełen niejednoznacznych postaci, i niesamowicie wciągający system walki w czasie rzeczywistym (z aktywną pauzą). Mamy tu też klasyczny rzut izometryczny i wyjątkowo bogate dialogi, które nie służą tylko do opowiadania historii, ale także realnego kształtowania dalszego jej przebiegu poprzez podejmowane przez nas decyzje. Jednym słowem, Pillars of Eterity to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników klasyki i dla tych, którym nie straszne zarywanie kolejnych nocek na odkrywaniu niesamowitej fabularnej głębi tego tytułu.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Wersja językowa:
angielska, polska
Gatunek gry:
cRPG
Wydawca:
Cenega Poland
Producent:
Obsidian Entertainment
Format nośnika:
DVD
Data premiery:
2015-03-26

Pełna specyfikacja

Final Fantasy XV: Royal Edition

90% Ocena benchmark.pl

Chyba każdy zgodzi się z tym, że Final Fantasy przez ostatnie lata przeżywało swoisty kryzys tożsamości. Ta niegdyś kultowa seria jakoś nie potrafiła się odnaleźć w zmieniających się trendach w gatunku RPG. W końcu jednak to się udało i oto otrzymaliśmy grę na miarę legendy. Co najlepsze, mimo iż Final Fantasy XV w wielu miejscach zrywa z wieloma utartymi schematami serwując nam coś nowego i świeżego, to wciąż czuć tu ducha dawnej serii. Nieprzypadkowo gra wita nas słowami „Final Fantasy dla fanów i nowych graczy”. W olbrzymim świecie, po brzegi wypełnionym najróżniejszymi aktywnościami bez trudu odnajdzie się każdy. Zapewne też każdy da się wciągnąć z intrygującą historię, i to na naprawdę dłuuuugie godziny. Szczególnie że wydanie Royal Edition zawiera nie tylko wszystkie wydane dotąd dodatki, ale też sporo całkowicie nowej zawartości.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
cRPG
Wydawca:
Cenega S.A.
Producent:
Square Enix
Data premiery:
2018-03-06

Pełna specyfikacja

Inne warte uwagi gry RPG

Ogrom świetnych erpegów jakie zasiliły obecną generację nie pozwala nam skończyć wyłącznie na 10 produkcjach. Stąd pomysł by dorzucić do naszej listy TOP 10 najlepszych gier RPG tej generacji kilka dodatkowych perełek, którymi każdy miłośników tego gatunku powinien się zainteresować (o ile już tego nie zrobił). Gwarantujemy, że sięgając po nie nikt nie poczuje się zawiedziony.

 

The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition

86% Ocena benchmark.pl

Dziwicie się pewnie skąd ten tytuł w naszym zestawieniu, skoro jego debiut przypadł jeszcze w poprzedniej generacji? No cóż, może dlatego że doczekał się ulepszonej edycji specjalnej. Poza tym, jeśli trzeba byłoby wskazać grę RPG, która pomimo upływu lat wciąż cieszy się niesłabnącym powodzeniem to Skyrim znalazłby się na zapewne pierwszym miejscu. Mało który tytuł potrafi bowiem tak wciągnąć w swój olbrzymi, żyjący świat, że poznając jego tajemnice można nie zauważyć nadchodzącego poranka…następnego dnia. Czego tu bowiem nie ma – są nieumarli, gijganci, mamuty, magowie i wielkie krasnoludzkie pająki, są polowania na smoki, są też różne gildie do których da się dołączyć i fantastyczne lokacje, które z przyjemnością się ogląda. Oczywiście, jest też ciekawa historia, rozwój postaci i cała masa zadań pobocznych do wykonania. Tak naprawdę jednak tylko od nas zależy jak będziemy się w to bawić – Skyrim to bowiem wielka, otwarta na pomysły piaskownica. Która, dodajmy jeszcze, zyskała nieco na atrakcyjności dzięki wydaniu The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition z nowymi, lepszymi teksturami i efektami oraz obsługą modów na konsolach. A jeśli komuś i to za mało zawsze może sięgnąć po…The Elders Scrolls V: Skyrim VR, które pozwoli faktycznie przeżyć tę przygodę własnymi oczami.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska
Gatunek gry:
Gry akcji, cRPG
Wydawca:
Cenega S.A.
Producent:
Bethesda Game Studios
Data premiery:
2016-10-28

Pełna specyfikacja

Persona 5

96% Ocena benchmark.pl

Nie brakuje w naszym kraju narzekań na „japońszczyznę”. OK, o gustach się nie dyskutuje! Tyle, że Persona 5 udowadnia, że Daleki Wschód jest potęgą wirtualnej rozrywki. Piąta część serii Persona to nietuzinkowe połączenie RPG, gry taktycznej, skradanki, a nawet – z braku lepszego określenia – interaktywnego filmu. Kreatywność twórców potrafi nieźle zaskoczyć, a historia oddanego na wychowanie nastolatka, który próbuje się odnaleźć w ogólniaku, na zmianę to bawi, to wyciska łzy. Barwne postaci i zaskakująco dojrzałe dylematy bohaterów dodają całości wdzięku. Kto więc raz dał się zaprosić do świata Persona 5, ten nieprędko go opuści, bo ta growa lektura przyciąga do ekranu jak magnes i „poczytnością” może śmiało konkurować z niejedną powieścią dla młodzieży, i nie tylko.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
cRPG
Wydawca:
Deep Silver / Koch Media
Producent:
Atlus
Data premiery:
2016-09-15

Pełna specyfikacja

Bloodborne

90% Ocena benchmark.pl

Z zamków pełnych mrocznych dusz do wiktoriańskiego Yharnam – tak oto można podsumować wędrówkę pomysłów studia From Software. Bloodborne to bowiem swego rodzaju „spin-off” Dark Souls, który zresztą znakomicie pokazuje, że Miyazaki geniuszem jest i basta! Korzystając z wypracowywanej przez lata mechaniki stworzył on oniryczną opowieść o walczących z bestiami myśliwych z neogotyckiej metropolii, której sam widok przyprawia o ciarki na plecach. Nie bez przyczyny Bloodborne zgarnął cały wór nagród, bo to zabawa żmudna, ale i wciągająca jak macki Lovecraftowskiej poczwary. Wyważone darksoulsowe podejście zmieniono tu na agresywne przeprawy – bez tarczy, ale ze spluwą. To sprawia, że Bloodborne jest erpegiem, ale erpegiem Akcji (przez duże „A”). Do tego dochodzi jeszcze ten niezwykły świat jak z najgorszego koszmaru, którego labiryntowa konstrukcja aż się domaga, żeby zajrzeć w każdy zaułek. Nawet jeśli czai się w nim szaleniec z siekierą albo inny szpetny pajęczak. I co najlepsze, czerwony napis „Nie żyjesz” w Bloodborne nie zniechęca do kontynuowania krwawej przygody, a wręcz przeciwnie – wzmaga żądzę mordu.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Gry akcji, cRPG
Wydawca:
Sony Computer Entertainment
Producent:
From Software
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2015-03-25

Pełna specyfikacja

Dodatkowo mogą cię zainteresować:

Sonda

Najlepsze gry RPG to:

  • 11
  • 20
  • 2
  • 4
  • 18
  • 3
  • 0
Głosowanie dostępne tylko w wersji PC. Już wkrótce wersja moblina.

Komentarze

  • KORGAN, #

    Najlepsze zdecydowanie DIVINITY ORIGINAL SIN 2 i WIEDŹMIN 3.

  • plewcio, #

    Ni no Kuni to tylko 1, kontynuacja nie przynosi już tyle frajdy.

  • Maciej Piotrowski, #

    No tylko to już poprzednia generacja niestety.

  • kombajn, #


    Dark Souls 3? Jako RPG? Serio? No to jak tak bardzo poszerzacie granicę tego co jest RPG to gdzie są Tomb Raidery?
    Żeby Masa Effects nie dać też coś... Kto to pisał. Wiedźmina się spodziewałem, choć nigdy nie zrozumiem co się ludziom podoba w tych grach.

  • Kropeczka, #

    Bez składu i ładu wrzucono to co zalega magazyn w pewnym sklepie.

    A nóż widelec coś się sprzeda....


    Litości................

  • Kropeczka, #

    Bez składu i ładu wrzucono to co zalega magazyn w pewnym sklepie.

    A nóż widelec coś się sprzeda....


    Litości................

Dodaj komentarz

Dodawanie komentarzy tylko w wersji dla PC. Już wkrótce wersja mobilna.

Nie przegap

Psst... Chciałbyś przetestować naszą nową stronę? :)