5 grudnia 2018, Maciej Piotrowski

Najlepsze gry na Playstation 4 - TOP 10

Kategoria: Gry Gry na konsole Gry PlayStation 4, Tematyka: Najlepsze produkty Survival horror Cenega RPG Naughty Dog Activision Blizzard CD Projekt Team Ninja Vicarious Visions przygodowa gra akcji Sony Computer Entertainment, Producenci: Cenega Naughty Dog Activision Blizzard CD Projekt Team Ninja Vicarious Visions Sony Computer Entertainment

Jakie są najlepsze gry na PS4? Na progu nowego roku przypominamy najlepsze dotychczasowe tytuły na PlayStation 4 sugerując przy okazji każdemu, staremu i nowemu, posiadaczowi konsoli w co warto albo wręcz trzeba zagrać.

Kolejny rok w świecie gier już niemal za nami. Dla PlayStation 4 i PlayStation 4 Pro to był rok wyjątkowy. Już dawno bowiem nie mieliśmy takiego nagromadzenia mniejszych i większych hitów, nie mówiąc już o tytułach, które na konsole Sony trafiły na zasadach wyłączności powiększając i tak już pokaźną bibliotekę przeznaczonych na nią gier.

By nie pogubić się w takim natłoku różnych produkcji, i pomóc ewentualnym nowym posiadaczom PS4, przypominamy nasze zestawienie 10 najlepszych gier na PlayStation 4, kolejny już raz aktualizując je o nowe tytuły. Pozycje które wypadały z dotychczasowego, i wcześniejszych, Top 10 znajdziecie na dalszych stronach tej publikacji. 

Jak zwykle czekamy też na Wasze komentarze, bo wiemy, że każdy ma swoją listę TOP 10 gier, w którą posiadając PS4 nie można nie zagrać.

A jeśli szukacie podobnych propozycji na inne platformy, koniecznie sprawdzicie nasze zestawienia najlepszych gier na Xbox One i najlepszych gier na PC. Z kolei pasjonatów efektów HDR zainteresować może lista gier na Xbox One X, na których widać te różnice.

Najlepsze gry na PS4:

 

Marvel's Spider-Man

92% Ocena benchmark.pl

Szukałeś naprawdę dobrej gry o superbohaterach i superzłoczyńcach? No to właśnie ja znalazłeś. Marvel’s Spider-Man to najjaśniejsza gwiazda PlayStation 4 ostatnich miesięcy. Ale trudno się temu dziwić, kto nie lubi człowieka-pająka. Do tego jeszcze tak fantastycznie wykonanego. Nowy Jork widziany z dachów drapaczy chmur dosłownie oczarowuje, szczególnie w świetle zachodzącego słońca. Jeszcze lepiej wygląda to podczas swobodnego bujania się na pajęczynie, pomiędzy jedną misją a drugą. Ale największe wrażenie i tak robią tu walki z przeciwnikami.  Czego tu bowiem nie ma – jest strzelanie siecią i rzucanie złapanymi przedmiotami, jest skakanie po ścianach, są i spektakularne uniki i równie fantastycznie wyglądające wykończenia, obowiązkowo w zwolnionym tempie. Już samo to by wystarczyło by uczynić z Marvel’s Spider-Man wielki hit. Twórcy nie zapomnieli jednak okrasić swoje dzieło niezłą, wciągającą fabułą i całą masą postaci znanych z tego niezwykłego uniwersum. Dla fanów Marvela chyba lepszej rekomendacji nie potrzeba. Ale i pozostali też będą się tu świetnie bawić.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Gry akcji, Przygodowe
Wydawca:
Sony Interactive Entertainment
Producent:
Insomniac Games
Data premiery:
2018

Pełna specyfikacja

God of War

94% Ocena benchmark.pl

Na nową odsłonę kultowego God of War, dedykowaną konsoli PlayStation 4, przyszło nam czekać aż 5 lat. Ale było warto! Kratos, największy twardziel świata gier, powrócił. Może i jest nieco starszy i trochę bardziej żylasty, ale wciąż w typowej dla siebie formie. Znów zadarł też z bogami, tym razem nordyckimi. A Ci są dużo bardziej gwałtowni i zawistni niż Zeus i spółka. I nie byłoby pewnie w tym niczego nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że Kratos jest teraz ojcem i zamiast wciągać swoje dziecko w wir walki z bogami powinien go chronić. Nic tu jednak nie jest takie jak początkowo się wydaje. I to w nowym God of War jest najlepsze. To, i bezpardonowa, krwawa sieczka. Bo przecież czym byłaby ta seria bez widowiskowych starć z potężnymi przeciwnikami. Zresztą nie tylko one potrafią tu zachwycić. Nowy God of War to świetna oprawa audiowizualna i powalające efekty HDR. To też idealna pozycja by przetestować możliwości PlayStation 4 Pro na dobrym telewizorze 4K.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska
Gatunek gry:
Gry akcji, Zręcznościowe, Przygodowe
Wydawca:
Sony Interactive Entertainment
Producent:
Sony Interactive Entertainment
Data premiery:
2018-04-20

Pełna specyfikacja

Red Dead Redemption 2

98% Ocena benchmark.pl

Niełatwo stworzyć dobry western, a już szczególnie jeśli ma to być gra osadzona w takich klimatach. A jednak twórcom legendarnego GTA to się udało. I to już dwa razy. Ale czy ktoś w ogóle w to powątpiewał? Red Dead Redemption 2 to jednak nie tylko świetna historia z barwnymi, wyrazistymi postaciami czy fenomenalnie wyglądający, otwarty świat pełen przeróżnych aktywności i zadań pobocznych, ale także taki poziom realizmu jakiego dotąd w grach nie było. I nie chodzi tylko o to, że nasz bohater brudzi się podczas kolejnych przygód, że przenoszenie zabitych zwierząt zostawia plamy krwi na ubraniu czy też, że chodzenie w głębokim śniegu jest z każdym krokiem trudniejsze. Twórcy zadbali tu bowiem o całą masę drobiazgów, które czynią grę absolutnie niesamowitą. No bo gdzie indziej zobaczycie orła polującego na ryby, konia zjeżdżającego na zadzie ze stromego zbocza albo posłuchacie złośliwości i utyskiwań mieszkańców miasteczka jeśli za bardzo w nim narozrabiacie. To wszystko niesamowicie buduje klimat. Co tu dużo pisać, Rockstar znów pokazał klasę. Red Dead Redemption 2 to już nie tylko hit, ale prawdziwy przełom, rewolucja w podejściu do opowiadania historii. Mieć konsolę i nie zagrać w tę grę to wręcz ujma na honorze.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
angielska, polska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Rockstar Games
Producent:
Rockstars Games
Data premiery:
2018

Pełna specyfikacja

Detroit: Become Human

100% Ocena benchmark.pl

Niewiele jest gier, które potrafią tak poruszyć nasze sumienie, że czujemy się faktycznie winni podjętych przez nas decyzji. W Detroit: Become Human takie uczucie towarzyszy nam nieustannie, bo i wyborów, przed którymi stajemy jest tu całe mrowie. Co więcej, to od nas bardzo często zależy jak splotą się ze sobą trzy opowiadane w grze historie. A to właśnie one są w Detroit: Become Human najważniejsze. Opowieść o trzech, jakże różnych, androidach, które próbują odnaleźć się w brutalnym świecie ludzi jest tak idealnie rozpisana, że mogłaby wręcz stanowić scenariusz kinowego hitu. „Mogłaby” gdyby nie fakt, że jest to w pełni interaktywny dramat, w którym to gracz jest reżyserem. W Detroit: Become Human liczy się każdy drobiazg, a ilość możliwych rozgałęzień aktywowanych poprzez nasze decyzje jest iście imponująca. Ta historia naprawdę może potoczyć się zupełnie innym torem. A dzieje się to tak naturalnie, że o alternatywnych losach naszych bohaterów możemy dowiedzieć się dopiero przechodząc grę ponownie. I warto to zrobić, bo Detroit: Become Human to emocjonalny rollercaster, przygoda,  której każde przejście na długo zapadnie ci w pamięć.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
angielska, polska
Gatunek gry:
Przygodowe
Wydawca:
Sony Interactive Entertainment
Producent:
Quantic Dream
Data premiery:
2018-05-25

Pełna specyfikacja

Divinity: Original Sin II Definitive Edition

90% Ocena benchmark.pl

Może i faktycznie dobrych, klasycznych gier RPG jest na konsolach jak na lekarstwo. Co jakiś czas pojawiają się jednak produkcje, które z nawiązką wynagradzają wszystkie braki. Takim tytułem jest właśnie Divinity: Original Sin II Definitive Edition. Okrzyknięta wcześniej jednym z najlepszych pecetowych erpegów gra trafiła na PlayStation 4 od razu w mocno rozbudowanej i poprawionej wersji. To coś jak fantastyczne zwieńczenie niesamowicie ambitnego projektu, który miał przywrócić dawnego, erpegowego ducha. I przywrócił, bo w Divinity: Original Sin II Definitive Edition każdy miłośnik klasycznych erpegów znajdzie coś dla siebie – od baśniowego klimatu i fantastycznej fabuły, poprzez ciekawych bohaterów z własnymi osobowościami, po absolutnie niesamowite lokacje i wymagający system walki. Jeśli więc z rozrzewnieniem wspominasz dawne perełki pokroju Baldur’s Gate czy Neverwinter Nights ten tytuł powinien koniecznie zagościć w napędzie twojej PlayStation 4. Nie będziesz żałować ani jednej spędzonej z nim minuty..

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska kinowa (napisy)
Gatunek gry:
cRPG
Wydawca:
Larian Studios/ Cenega S.A.
Producent:
Larian Studios
Format nośnika:
BD
Data premiery:
31 sierpnia 2018

Pełna specyfikacja

Uncharted 4: Kres Złodzieja

98% Ocena benchmark.pl

Od czego powinien zacząć świeżo upieczony posiadacz Playstation 4? Oczywiście, że od Uncharted. Seria ta towarzyszy nam już co prawda od dobrych 10 lat, ale jak dotąd pod względem widowiskowości i iście hollywoodzkiego klimatu pozostaje bezkonkurencyjna. Kres Złodzieja to zaś kwintesencja wszystkiego za co gracze pokochali Uncharted. Są tu więc i ciekawi bohaterowie, i intrygująco opowiadana historia, i sprawdzona mechanika, i absolutnie fantastyczna oprawa wizualna. Co najlepsze, ostatnia krucjata Nathana Drake’a wręcz ocieka adrenaliną i akcjami rodem z wysokobudżetowych filmów przygodowych. Są pościgi, strzelaniny, zagadki przestrzenne, skradanie się i cała masa innych rzeczy, dzięki którym nie sposób oderwać się od ekranu telewizora. Słowem – mieć Playstation 4 i nie zagrać w Uncharted 4: Kres Złodzieja to grzech.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Wersja językowa:
polska
Gatunek gry:
Gry akcji, Przygodowe
Wydawca:
Sony Computer Entertainment
Producent:
Naughty Dog
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2016-03-18

Pełna specyfikacja

Horizon: Zero Dawn

96% Ocena benchmark.pl

Myślisz, że w grach widziałeś już wszystko? A co powiesz na postapokaliptyczny świat, który opanowały inteligentne maszyny? Ale żadne tam Terminatory czy Skynety, a niesamowicie rozwinięte, samo replikujące się roboty udające zwierzęta. Brzmi dziwacznie? No to dorzućmy do tego jeszcze ludzkość, a właściwie jej resztki, które cofnęły się w rozwoju niemal do czasów prehistorii. Niemal, bo choć tubylcy korzystają z łuków i proc, to potrafią wykorzystać mechaniczne części maszyn do tworzenia różnego rodzaju futurystycznych strzał, pocisków i bomb. Trzeba przyznać, że przygoda w tak niesamowitym świecie, pośród ruin i technologii dawnej cywilizacji, której nikt już nie pamięta, napędza wyobraźnie. Szczególnie, gdy główna bohaterka gry – młoda dziewczyna o osobliwym imieniu Aloy wydaje się być w jakiś sposób powiązana z wydarzeniami sprzed setek lat, które doprowadziły do apokalipsy. A jeśli intrygująca fabuła to dla kogoś wciąż za mało by uznać Horizon Zero Dawn za jedną z najlepszych gier na Playstation 4, to sugeruje zobaczyć ją w działaniu. Tak rewelacyjnie prezentującego się tytułu z otwartym światem na Playstation 4 chyba jeszcze nie było.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
polska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Sony Computer Entertainment
Producent:
Sony Computer Entertainment
Format nośnika:
BD

Pełna specyfikacja

Wiedźmin 3: Dziki Gon + Krew i Wino

98% Ocena benchmark.pl

Minęły już 2 lata z hakiem a nasz rodak wciąż na topie. Nie da się ukryć, że spory wpływ miał na to drugi dodatek DLC zatytułowany Krew i Wino, w którym Geralt z Rivii po mistrzowsku pożegnał się z graczami. Doskonała intryga, całkowicie nowa kraina, nowa frakcja w Gwincie (a jakże!) i cała masa świetnych zadań pobocznych – koło takich atrakcji żaden fan Dzikiego Gonu po prostu nie mógł przejść obojętnie. A fanem gry Wiedźmin 3: Dziki Gon zostać bardzo łatwo, bo tytuł ten potrafi w kilkanaście minut wciągnąć największego malkontenta snując opowieść niczym w porządnej powieści fantasy. Mało tego, w jeszcze krótszym czasie potrafi uzależnić. Świat Wiedźmina jest bowiem tak bogaty, tak wielowątkowy i fantastycznie skrojony pod gracza, że po prostu trudno się od niego oderwać. Jeśli więc dotąd nie próbowałeś, a szukasz gry, która na pewno cię zachwyci – Dziki Gon wraz z dodatkami z pewnością cię nie zawiedzie.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska dubbing, polska kinowa (napisy)
Gatunek gry:
cRPG
Wydawca:
CD Projekt RED
Producent:
CD Projekt
Format nośnika:
DVD
Data premiery:
2016-08-30

Pełna specyfikacja

Crash Bandicoot N.Sane Trilogy

90% Ocena benchmark.pl

Legenda zręcznościowych platformówek – Crash Bandicoot powrócił w nowym wydaniu. No może nie do końca nowym, bo N.Sane Trilogy to remaster, ale za to aż trzech odsłon tej serii. Dostajemy tu więc pełen pakiet przygód zabawnego jamraja w trampkach wraz z mocno odświeżoną grafiką, nowymi tekturami i modelami postaci oraz lekkimi usprawnieniami samej gry. I wszystko to na jednej płytce. Co najlepsze jednak, nowy tytuł doskonale uchwycił dawny klimat pierwowzoru. Bo choć od pierwszego pojawienia się Crasha Bandicoota minęło już ponad 20 lat wciąż czuć tu niezwykłą magię w pozornie prostym przeskakiwaniu z platformy na platformę. Szczególnie, że Crash Bandicoot N.Sane Trilogy dzieli z dawnymi częściami całkiem wygórowany poziom trudności. Najwyraźniej jednak tego graczom było trzeba, bo ich recenzje toną w zachwytach. Jakby tego było mało tego, gra wyjątkowo długo okupuje czołowe miejsca list przebojów. Ale trudno się dziwić – Crash to Crash, niegdyś ikona Playstation, dziś – po prostu urokliwy bohater.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Zręcznościowe
Wydawca:
Activision Blizzard
Producent:
Vicarious Visions
Data premiery:
2017-06-30

Pełna specyfikacja

Bloodborne

90% Ocena benchmark.pl

Jeśli lubisz, gdy gra wyciera tobą podłogę, to podczas zabawy w Bloodborne będziesz najszczęśliwszy na świecie. Mało który tytuł tak celnie punktuje wszystkie nasze błędy za wszelką cenę pokazując przy okazji jak słabymi jesteśmy graczami . Jeśli nie wiesz o czym mowa to pewnie nie miałeś dotąd „przyjemności” z poprzednimi produkcjami ekipy z From Software. Dość powiedzieć, że obie części ich kultowej już serii Dark Souls niejednego gracza doprowadziły na skraj załamania nerwowego. Co najlepsze , większość z nich wciąż grała. Pod tym względem Bloodborne jest podobne. Ta dostępna wyłącznie na PlayStation 4 produkcja różni się jednak klimatem i zawartością. Mamy tu bowiem wszystko, co powinno się mieścić w rasowym RPG akcji – jest świetna historia, wspaniały świat, ciekawy system walki i potężne narzędzie do kreacji bohatera. To wszystko jednak i tak byłoby niczym bez towarzyszącej nam niesamowicie mrocznej, gotyckiej i jakże przytłaczającej atmosfery. Odważni wizyty w Yharnam żałować nie będą na pewno.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Gry akcji, cRPG
Wydawca:
Sony Computer Entertainment
Producent:
From Software
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2015-03-25

Pełna specyfikacja

Nie przegap

Szanowny Czytelniku.

Aby dalej móc dostarczać Ci materiały redakcyjne i udostępniać nasze usługi, pozostając w zgodzie z zasadami RODO, potrzebujemy również zgody na ewentualne dopasowywanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności. Dowiedz się więcej.