1 lutego 2016, Maciej Piotrowski

Najlepsze gry na Playstation 4 - TOP 10

Kategoria: Gry Gry na konsole Gry PlayStation 4, Tematyka: Survival horror RPG przygodowa gra akcji

Jakie są najlepsze gry na PS4? Na progu nowego roku przypominamy najlepsze dotychczasowe tytuły na Playstation 4.

Playstation 4 powoli zbliża się do swoich 3 urodzin. Przez ten czas konsola ta zdołała dorobić się całkiem pokaźnej biblioteki gier. Jedne świetne, drugie – mniej. Osoby dopiero teraz decydujące się na zakup tejże platformy mogą więc mieć niemały dylemat - które spośród tych wszystkich produkcji wybrać. By choć trochę ułatwić życie świeżo upieczonym posiadaczom PS „czwórek” postanowiliśmy dokonać przeglądu już wydanych tytułów i wskazać , od których, naszym zdaniem, warto zacząć swoją przygodę z tą konsolą. Mamy świadomość, że nie każdy z Was może się z nami zgadzać toteż zachęcamy wszystkich do umieszczania w komentarzach swoich własnych list TOP 10 gier na Playstation 4.

Najlepsze gry na PS4:

 

Wiedźmin 3: Dziki Gon

96% Ocena benchmark.pl

Bezapelacyjny numer jeden zeszłego roku (a kto wie czy i nie tego dzięki szykowanemu drugiemu, potężnemu DLC). Wiedźmin 3 to klasa w sobie – przecudowna gra RPG ze świetną mechaniką walki, olbrzymim, otwartym światem wypełnionym mnóstwem przygód i wyborami, które faktycznie na coś wpływają. Dodajmy do tego jeszcze naprawdę niezłą oprawę graficzną (pal licho, że nie do końca taką jaką pokazywano przy pierwszych zapowiedziach gry) i przepastny wór z niezwykle rozbudowanymi i jakże wciągającymi zadaniami pobocznymi. Efekt? Rzesza bardzo zadowolonych graczy i całkiem potężny wpływ na branże gier. Ponoć dzięki trzeciemu Wieśkowi Ubisoft wreszcie zauważył jak ubogie są przygody kolejnych assassynów i następną odsłonę swojej bądź co bądź flagowej już serii zamierza upodobnić właśnie do naszego Dzikiego Gonu. Z pewnością byłoby ciekawie. Jak na razie jednak to siwy pogromca potworów - Geralt z Rivii pozostaje niedoścignionym wzorem wielowątkowej fabuły.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska dubbing, polska kinowa (napisy)
Gatunek gry:
cRPG
Producent:
CD Projekt
Format nośnika:
BD

Pełna specyfikacja

Metal Gear Solid V: Phantom Pain

90% Ocena benchmark.pl

Choć nie każdy jest w stanie zrozumieć zawiłości fabularne tej serii ani też w lot uchwycić jej antywojenne przesłanie, by przemykać w cieniu, za plecami przeciwników nie jest to potrzebne. Niezależnie od tego którym ze Snake’ów kierowaliśmy zawsze była to pierwszorzędna przygoda. Pod tym względem Phantom Pain również nie zawodzi łącząc w sobie wszystkie świetne elementy, którymi zachwycaliśmy się od 1987 roku. Co więcej dorzuca do tego również garść nowości takich jak choćby rozbudowa własnej bazy czy otwarty, żyjący świat.

Oczywiście, twórca cyklu – Hideo Kojima nie byłby sobą gdyby nie okrasił wszystkiego jakże osobliwym przywiązaniem do detali. I nie chodzi tu tylko o bogactwo dostępnego arsenału czy możliwość wyboru pory dnia, w której będziemy infiltrować wrogie pozycje. Tu likwidując transporty przeciwnika faktycznie wpływamy na braki w jego wyposażeniu, a porywając mu co ważniejszych żołnierzy znacząco zmniejszamy jego zdolności bojowe. Ba, w Phantom Pain nawet ciężarówki potrafią wpaść w poślizg na pozostawionych na drodze odchodach naszego rumaka. Na takie rozwiązania mógł wpaść tylko prawdziwy geniusz. Aż szkoda, że jest to prawdopodobnie ostatnia odsłona Metal Gear Solid autorstwa mistrza Kojimy, swoiste wielkie zwieńczenie jego dzieła. Ale lepszego pożegnania z tą znakomitą skradankową serią wszechczasów chyba nie mógł sobie wymarzyć.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
CD Projekt
Producent:
Konami
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2015-09-01

Pełna specyfikacja

Life is Strange Limited Edition

90% Ocena benchmark.pl

Stosunkowo świeży gatunek epizodycznych gier przygodowych zdawał się czekać na produkcję taką, jak ta - tytuł, w którym opowiadana historia wciągnie nas bez końca. Pozornie prosta opowieść o młodej, wciąż uczącej się dziewczynie powracającej po latach w rodzinne strony bardzo szybko nabiera niezwykłych rumieńców. Nasza bohaterka, wśród dziwnych wizji nadchodzącej katastrofy odkrywa bowiem, że ma moc cofania czasu i zmiany biegu wydarzeń. A jest tu to szczególnie ważne, bo każdy, nawet najprostszy wybór, niesie ze sobą daleko idące konsekwencje. Oznacza to, że możliwych ścieżek poznawanej historii jest wiele, podobnie jak jej zakończeń. To zaś sprawia, że Life is Strange to absolutna perełka wśród gier przygodowych. Jeśli dotąd nie mieliście jeszcze okazji poznać tej gry to czym prędzej ją obadajcie. Od niedawna wszystkie jej epizody dostępne są także w pudełku, wraz ze ścieżką dźwiękową, 32-stronicowym albumem z grafikami z gry oraz komentarzem twórców.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Przygodowe
Wydawca:
Square-Enix
Producent:
DONTNOD
Data premiery:
2015-01-30

Pełna specyfikacja

Grand Theft Auto V

90% Ocena benchmark.pl

W kategorii najbogatszy otwarty świat na PlayStation 4 tylko jeden tytuł może stanąć w szranki z naszym rodzimym siwym rębajłą, Geraltem z Rivii. Mowa oczywiście o Grand Theft Auto V. W tym najnowszym „symulatorze gangstera” mapa jest ogromna, a każda droga dokądś prowadzi. To zaś co znajdujemy na jej finiszu jest przeważnie bardziej niż satysfakcjonujące. Nowe Los Santos zostało zrealizowane po mistrzowsku – jest tak różnorodne i obfitujące w niespodzianki, że na jego zwiedzaniu przyjdzie Wam spędzić długie godziny, i wciąż będziecie prosić o więcej. Ekipa z Rockstara zadbała bowiem nie tylko o to, by upchać zadania wszędzie gdzie się tylko da, ale też by ich wykonanie dawało przeogromną frajdę. Nieważne, czy wybierasz się na przejażdżkę rowerową, siejesz pogrom na lotnisku, przyprawiasz o ból głowy miejscową policję rozbijając się po mieście coraz to większymi bryczkami czy oddajesz się dość osobliwym rozrywkom w klubach gogo. A jeśli w końcu zapragniesz poznać historię trójki bohaterów to i tu się nie zawiedziesz, jak zresztą na Rockstara przystało. A, i jeszcze jedno – na miłośników zabawy wieloosobowej czeka tu właściwie druga gra – równie dobre GTA Online.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska dubbing, angielska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Cenega Poland
Producent:
Rockstars Games
Format nośnika:
BD

Pełna specyfikacja

Bloodborne

90% Ocena benchmark.pl

Jeśli lubisz, gdy gra wyciera tobą podłogę, to podczas zabawy w Bloodborne będziesz najszczęśliwszy na świecie. Mało który tytuł tak celnie punktuje wszystkie nasze błędy za wszelką cenę pokazując przy okazji jak słabymi jesteśmy graczami . Jeśli nie wiesz o czym mowa to pewnie nie miałeś dotąd „przyjemności” z poprzednimi produkcjami ekipy z From Software. Dość powiedzieć, że obie części ich kultowej już serii Dark Souls niejednego gracza doprowadziły na skraj załamania nerwowego. Co najlepsze , większość z nich wciąż grała. Pod tym względem Bloodborne jest podobne. Ta dostępna wyłącznie na PlayStation 4 produkcja różni się jednak klimatem i zawartością. Mamy tu bowiem wszystko, co powinno się mieścić w rasowym RPG akcji – jest świetna historia, wspaniały świat, ciekawy system walki i potężne narzędzie do kreacji bohatera. To wszystko jednak i tak byłoby niczym bez towarzyszącej nam niesamowicie mrocznej, gotyckiej i jakże przytłaczającej atmosfery. Odważni wizyty w Yharnam żałować nie będą na pewno.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Gry akcji, cRPG
Wydawca:
Sony Computer Entertainment
Producent:
From Software
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2015-03-25

Pełna specyfikacja

The Last of Us Remastered

90% Ocena benchmark.pl

Zdziwieni widokiem tej gry w zestawieniu najlepszych tytułów na Playstation 4? Cóż, wybór może i kontrowersyjny, bo The Last of Us wciąż kojarzy się z jedną z najlepszych gier w całej historii poprzedniej, a nie obecnej generacji. Nie zmienia to jednak faktu, że odświeżona odsłona tego hitu, wzbogacona o lepszą oprawę graficzną w rozdzielczości FullHD i dodatek DLC Left Behind zrobiła na posiadaczach „czwórki” całkiem pozytywne wrażenie. I to zarówno tych, którzy dotąd nie widzieli o istnieniu tego niezwykłego survival horroru, jak i graczy, którzy zjedli zęby na poprzedniej jego wersji. Bo choć od debiutu pierwowzoru minęły już niemal 3 lata, The Last of Us nadal poraża swoją sugestywnością. Spustoszony zarazą świat, w którym człowiek stroni od człowieka, w którym nie ma już prawie żadnych zasad i panuje zatrważająca ludzka obojętność stanowi idealne tło dla podróży dwójki nietypowych bohaterów i budzących się między nimi relacji. Tak niezwykle dojrzałej fabuły i towarzyszących rozgrywce emocji ze świecą szukać w innych grach. I choćby dlatego dostępne wyłącznie na Playstation 4 - The Last of Us Remastered musiało trafić na naszą listę.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska dubbing
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Sony Computer Entertainment
Producent:
Naughty Dog
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2014-07-30

Pełna specyfikacja

Until Dawn

86% Ocena benchmark.pl

Horrory to dość specyficzny gatunek gier wideo. Gracze widzieli bowiem już tyle, że coraz trudniej ich przestraszyć. Rodzi to jednak nowe, całkiem ciekawe pomysły na rozgrywkę. Miejscami takie nietypowe projekty potrafią nawet otrzeć się o geniusz. Until Dawn, opowiadającą historię grupy nastolatków ściganych przez demony przeszłości, może być tego najlepszym dowodem. Dedykowana wyłącznie posiadaczom Playstation 4 produkcja może i razi nieco stereotypami, ale, hej, bez tego nie byłby to prawdziwy horror. Szczególnie, że do ciężkiej, niepokojącej atmosfery i straszaków rozpędzających akcje (i przyprawiających nas o palpitację serca) dodano tu godną podziwu oprawę wizualną i ultra rewelacyjny patent efektu motyla czyli realnych konsekwencji wszystkich dokonanych przez nas wyborów. A jest ich w Until Dawn naprawdę sporo. Dzięki temu jednak każdy gracz może zbudować własną, unikalną historię walcząc o przetrwanie konkretnych bohaterów. Czy potrzeba lepszej rekomendacji?

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska
Gatunek gry:
Gry akcji, Przygodowe
Wydawca:
Sony Computer Entertainment
Producent:
Supermassive Games
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2015-08-26

Pełna specyfikacja

Uncharted: Kolekcja Nathana Drake’a

82% Ocena benchmark.pl

Seria Uncharted to jeden z najpoważniejszych powodów, dla których warto mieć PlayStation. Kolekcja Nathana Drake’a pozwala natomiast poznać całą dotychczasową historię współczesnego Indiany Jonesa na nowej konsoli japońskiego producenta. Jednak te trzy doskonałe opowieści (z pewnych względów nie zdecydowano się dołączyć do tego zestawu Złotej Otchłani) nie tylko przeniesiono na PS4 podkręcając im grafikę (łącznie z lepszymi modelami postaci, teksturami i oświetleniem), ale też wzbogacono o nowe tryby i poziomy trudności. Całość zapewnia więc długie godziny zabawy i to na najwyższym światowym poziomie. To zbiorcze wydanie to świetna okazja, by poznać się bliżej z tym odważnym jegomościem. Jeśli zaś mieliście już z nim wcześniej przyjemność, to i tak warto zagrać – po pierwsze dlatego, że do tej historii aż chce się wracać, a po drugie – by przygotować się do nadchodzącej kolejnej części tej niemal hollywoodzkiej przygody.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
polska
Gatunek gry:
Przygodowe
Wydawca:
Sony Computer Entertainment
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2015-10-09

Pełna specyfikacja

Dying Light

70% Ocena benchmark.pl

Ta polska gra w świetny sposób pokazuje, jak jeden, dobrze przyjęty pomysł, stopniowo ewoluuje, dając w efekcie jeszcze lepszą grę. W tym przypadku nasz rodzimy Techland powolutku, ale z uporem parł do przodu tworząc najpierw całkiem niezłe Dead Island, a potem ulepszając niemal każdy jej element – od systemu tworzenia przedmiotów i zadania, po zdarzenia losowe, tryb dnia i nocy oraz lepszą zabawę w kooperacji. W efekcie co prawda znów otrzymaliśmy grę, w której walczymy z zombie, ale za to jaką grę. Nie dość, że Dying Light świetnie wygląda to jeszcze systemem poruszania się potrafi przyćmić doskonałe Mirror’s Edge, które dla ekipy Techlandu stanowiło zresztą niemałą inspirację. A jeśli to Was nie przekonuje to może zrobi to całkiem sporej wielkości miasto, po którym swobodnie biegamy odkrywając coraz to nowe zadania.  Przy okazji walczymy też z hordami chodzących truposzczaków wśród których nie zabraknie również bardziej wymagających monstrów. Najwięcej adrenaliny zapewniają jednak nocne wycieczki, gdy z mroku wyłaniają się prawdziwe bestie, w tym i takie, którymi sterować mogą inni gracze. Oprócz tego wszystkiego jest jjeszcze jeden powód obecności tego tytułu na naszej liście najlepszych. The Following – dodatek gigant, który wprowadza do gry obszar większy niż to co widzieliśmy w podstawce. Jeśli więc dotąd nie grałeś w Dying Light koniecznie zaopatrz się w jego rozszerzoną edycję.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Techland
Producent:
Techland
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2015-01-27

Pełna specyfikacja

Śródziemie: Cień Mordoru

84% Ocena benchmark.pl

Przemierzanie napęczniałego od orków i innych ohydnych potworów Mordoru nie brzmi może szczególnie zachęcająco, ale w tej grze przynosi niebywałą wręcz frajdę. Śródziemie w wykonaniu byłych twórców serii F.E.A.R oczarowuje nie tylko wciągającą fabułą, tolkienowskim klimatem, czy świetną oprawą audiowizualną, ale i ciekawą, brutalną mechaniką walki uzupełnioną o możliwość rozwoju naszego bohatera. Bezapelacyjnie największą atrakcją tego tytułu jest jednak absolutnie niepowtarzalny system Nemezis dbający o to by świat w grze faktycznie reagował na nasze poczynania. Dzięki niemu Urukowie walczą między sobą o przywództwo w klanach. Pamiętają też każde nasze wcześniejsze starcie i awansują w szeregach jeśli tylko któremuś uda się nas pokonać. Czyni to grę bardziej nieprzewidywalną. O emocje musimy jednak zadbać sami poznając fabułę, wykonując misje, podkradając się do wrogów i eksterminując ich skrycie bądź otwarcie co lepsze akcje uwieczniając na własnoręcznie, odpowiednio „podkręconych” zdjęciach. Jeśli więc szukacie na Playstation 4 dobrej, wciągającej gry akcji z satysfakcjonującymi potyczkami ten tytuł powinien być Waszym pierwszym wyborem.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska kinowa (napisy), angielska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Cenega Poland
Producent:
Monolith Productions
Format nośnika:
BD

Pełna specyfikacja

Mogą cię zainteresować:

 

Komentarze

  • Roberttttt, #

    Takie pytanie jaki jest sens w top 10 gry na ps4 dawać gry które są dostępne też na xbox jak i pc?
    W ten sposób z listy najlepszych gier na ps4 wychodzi raczej ranking najlepszych gier ogólnie.

  • Artik, #

    Zgadzam się. Na PS4 to na PS4. Ja stawiam na remastered TLoUS. Mam słabość do tego tytułu.

  • Maciej Piotrowski, #

    Jaki sens? Ano taki że w dobie tabletów i ultrabooków nie każdy ma w domu maszynę zdolną pociągnąć wszystkie nowe gry. A tak wystarczy konsola by pograć sobie i w Wiedźmina i Śródziemie:)

  • naqerpl, #

    To daj tytuł TOP 10 gier na konsole obecnej generacji i byłoby po kłopocie :)

  • ziobrovski, #

    To znaczy że wszyscy mają ps4?

  • Tomeg, #

    Że niby ma na konsolę za 1500 zł a nie stać go na PC do gier? Pozdrawiam AMD i ich tanie APU.

  • VeloX, #

    Czepiasz się. Tytuł mówi o 10 najlepszych grach na PS4, a to że większość z nich dostępna jest też na inne platformy nic nie zmienia. Nie wychodzi z tego ranking najlepszych gier ogólnie, bo ogólnie sobie nie pograsz w TLOU, Until Dawn czy Bloodborne'a.

  • Mateusz Sołtysiak, #

    A taki sens, że jak ktoś kupił sobie konsole PS4 i jest zielony, to wyszuka sobie najlepsze gry na PS4 i oto znajdzie ten fajny artykuł z którego się dowie w co powinien zagrać. Proste :)

  • Porek, #

    A na końcu wyjdzie, że lepiej sprzedać ps4 i kupić XO :v

  • Maciej Piotrowski, #

    To dla równego rachunku zrobimy za jakiś czas TOP10 gier na XO i będziemy mogli porównać.:)

  • Pioootr89, #

    Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha ha ha ha

  • hideo, #

    bo te gry są dostępne na ps4 i są dobre, dlatego, nie ograniczaj się do exów bo zbyt wiele stracisz

  • obcypl, #

    Mnie zastanawia co innego. Popatrzcie na PEGI tych gier. Wniosek jak mi się nasuwa, to taki ,ze dziś granie jest tylko dla dorosłych.
    Mam 11-letniego syna. W zasadzie trzymam go z dala od takich rozrywek ale lubimy razem poskakać na kienkcie. Na XO ustawiłem mu limit gier do 12 roku życia... Zostało dosłownie kilka tytułów. Podbiłem do 16 i też wpadło niewiele. Całość dzisiejszego rynku dla graczy zawiera się w przedziale 18+.
    Wniosek jest straszny: "prawdziwa" rozrywka to ta oparta na przemocy... Z gier dla młodzieży zostały tylko sportowe / samochodowe.
    Ciekawe ilu rodziców w ogóle zwraca uwagę na PEGI... bo wśród moich znajomych panuje jakaś wybiórcza ślepota na ten znaczek.

  • Artik, #

    Masz racje. Więcej gier dla dzieci powinno być, choć mam syna który ma 23 lata.
    Jako gracz, bo takie mam hobby, z drugiej strony chciałbym jednak by było dużo gier dla dorosłego i dojrzałego odbiorcy.
    Wydaje mi się że na XO jest i tak więcej gier dla dzieci, niż na moich PS3 i PS4.

  • ziobrovski, #

    Kupcie sobie nintendo i po kłopocie.

  • hasati, #

    Zawsze możesz kupić Nintendo WII. :)

  • hasati, #

    Zawsze możesz kupić Nintendo WII. :)

  • Pioootr89, #

    Po pierwsze PEGI to śmieszny system... na przykład gra pełna przemocy flaków itd dostanie elegancko pegi 16 ale niedaj boże w kadrze widać pół cycka i już 18+ do tego gry z pegi 12/13 to te w których nie ma ani grama przemocy i gdzie wszystko musi być na siłe ugrzeczniane (widać to w filmach które mimo iż powinny być epickie są często na siłe sprowadzane do poziomu pegi 13 żeby tylko się wiecej biletów sprzedało i wychodzą z tego różne śmieci potem). No i istotna sprawa, na zachodzie istnieje pogląd że granie na konsoli jest dla dorosłych a na kompach grają dzieci. A no i jeszcze jedno przez idiotyczny pogląd że gry są dla dzieci twórcy są nieco zmuszani do udowadniania że ich tytuł jest dla dorosłych, poważny, itd idąc po niskiej linii oporu dodajemy pełno krwi i mówimy że ten klon mario to tak naprawdę głęboka poważna i brutalna gra. BTW na konsolach jest pełno indyków (chociaż nie tylko) które nie mają przemocy a mimo to są niesamowicie dobre polecam rouge legacy, valiant hearts, unfinished swan, rocket league, injustice w sumie też ujdzie jako mało brutalna bijatyka, Kings Quest jest obłędnie dobry i wygląda jak stare filmy Disneya, można też pograć w transistor a i takie Infamus First Light nie jest infantylne ale na tyle kolorowe że nie wydaje się bardzo brutalne. Poza tym nie należy ukrywać przed dzieckiem brutalności tylko uczyć że brutalność na ekranie służyć powinna rozładowaniu emocji i nie może mieć przełożenia na świat. Oczywiście łatwiej jest popsioczyć jakie to gry brutalne i złe. Ale prawda jest taka że żeby gra była dobra nie musi być brutalna z tym że brutalność nie przeszkadza jej być dobrą ;)

  • Pioootr89, #

    Po pierwsze PEGI to śmieszny system... na przykład gra pełna przemocy flaków itd dostanie elegancko pegi 16 ale niedaj boże w kadrze widać pół cycka i już 18+ do tego gry z pegi 12/13 to te w których nie ma ani grama przemocy i gdzie wszystko musi być na siłe ugrzeczniane (widać to w filmach które mimo iż powinny być epickie są często na siłe sprowadzane do poziomu pegi 13 żeby tylko się wiecej biletów sprzedało i wychodzą z tego różne śmieci potem). No i istotna sprawa, na zachodzie istnieje pogląd że granie na konsoli jest dla dorosłych a na kompach grają dzieci. A no i jeszcze jedno przez idiotyczny pogląd że gry są dla dzieci twórcy są nieco zmuszani do udowadniania że ich tytuł jest dla dorosłych, poważny, itd idąc po niskiej linii oporu dodajemy pełno krwi i mówimy że ten klon mario to tak naprawdę głęboka poważna i brutalna gra. BTW na konsolach jest pełno indyków (chociaż nie tylko) które nie mają przemocy a mimo to są niesamowicie dobre polecam rouge legacy, valiant hearts, unfinished swan, rocket league, injustice w sumie też ujdzie jako mało brutalna bijatyka, Kings Quest jest obłędnie dobry i wygląda jak stare filmy Disneya, można też pograć w transistor a i takie Infamus First Light nie jest infantylne ale na tyle kolorowe że nie wydaje się bardzo brutalne. Poza tym nie należy ukrywać przed dzieckiem brutalności tylko uczyć że brutalność na ekranie służyć powinna rozładowaniu emocji i nie może mieć przełożenia na świat. Oczywiście łatwiej jest popsioczyć jakie to gry brutalne i złe. Ale prawda jest taka że żeby gra była dobra nie musi być brutalna z tym że brutalność nie przeszkadza jej być dobrą ;)

  • Roller Mobster, #

    A gdzie najlepszy onlineowy shooter Battlefront?

  • Marucins, #

    Czarny mary hokus pokus... BUM!
    Gdzie te exy się podziały?

  • NewUnnamedUser, #

    Teraz co drugi komentarz będzie się zaczynał od "A gdzie...?"

  • letsgochamp, #

    4 na 10 exy w tym dwa remastery z ps3... ŻENUA !

    Siła konsol jaką były exy w przypadku ps4 ssie

  • hideo, #

    w dzisiejszych czasach siła nie-exów wzrosła w porównaniu do tego co było kiedyś, jedna z moich ulubionych serii wszechczasów czyli Mass Effect to multiplatforma, Wiedźmin 3 też, Metal Gear Solid V, świetny Tomb Raider też (ok ten nowy to czasowy ex na xbone/pc ale tylko czasowy), Assassin's Creed multiplatforma, Destiny (prócz pc), Mortal Kombat, Street Fighter, Tekken, Final Fantasy, Sleeping Dogs, GTA, Dishonored, Watch Dogs itd. aczkolwiek jest już kilka exów na ps4 i to głównie przez nie kupiłem ps4 bo mocne wsparcie multiplatform i parę exów i jest w co grać na długie lata :)

  • Radical, #

    Zdecydowanie brakuje mi na liście Driveclub. Może i premiera była katastrofalna ale dziś to zupełnie inna gra. W ramach śmiesznie taniego season passa dodali tyle rzeczy że gra jest 2 razy większa i problemy z siecią odeszły do lamusa. Ja gram nonstop do dzisiaj. W dniu premiery dałbym 7/10 a dzisiaj autentyczne 10/10 jeśli chodzi o zręcznościowe wyścigi to nie ma lepszej gry w tym momencie.

  • letsgochamp, #

    Brakuje też Killzone Shadow Fall. Masa ludzi w to gra.

  • hideo, #

    aktualnie subiektywnie dla mnie do tego jeszcze Driveclub, seria Assassin's Creed, Batman AK, Diablo III, Final Fantasy X/X-2 remaster, Mortal Kombat X, Journey, God Of War 3 remaster, inFamous Second Son+First Light, Sleeping Dogs DE, Destiny, Tomb Raider DE, Watch Dogs, Dishonored DE, Until Dawn, Killzone SF, The Crew Wild Run, a kolejne tytuły już nadchodzą

  • NewUnnamedUser, #

    Nie wszyscy kupują konsole, tyko dla exów. Ja osobiście lubię konsole, bo czasem po prostu mam ochotę rozwalić się wygodnie w pokoju, kilka metrów od dużego telewizora, chwycić pada i zagrać w Fifę, Drive Club, czy Infamous. Kiedyś faktycznie było, że nabywało się konsolę, bo chciało się pograć w exy, jak np. Gran Turismo, Tekken, Killzone. Mnie osobiście zawsze wystarczały dwa, może trzy argumenty do tego, żeby kupić konsole Sony, tj. Gran Turismo właśnie i po prostu wygoda użytkowania/grania... trzecim mógł być kiedyś Tekken. Swoją drogą teraz niecierpliwie czekam na Gran Turismo 7.

  • letsgochamp, #

    Na PC nie można się rozwalić w fotelu ? Pad od x360, kabel hdmi do tv i masz to samo

  • NewUnnamedUser, #

    Ja nie mówię, że nie można... bo dużo można. Teoretycznie na konsoli też można sobie postawić system i korzystać z tego jak z komputera (prawie) Ale po co takie zabawy. Ktoś kto nie miał nigdy konsoli, zawsze będzie uważał tak jak Ty. Jedni ludzie jeżdżą motocyklem, inni tylko samochodem, bo uważają, że motor to zbędny bajer - teoretycznie służą do podobnych celów, ale nie do końca. To jest właśnie taka różnica.

  • prime27pl, #

    Śródziemie: Cień Mordoru dali a Batmana nie ? bez sensu .Batman o niebo lepszy .A gdzie inFAMOUS ?

Dodaj komentarz

Dodawanie komentarzy tylko w wersji dla PC. Już wkrótce wersja mobilna.

Nie przegap