7 sierpnia 2017, Maciej Piotrowski

Najlepsze gry na Playstation 4 - TOP 10

Kategoria: Gry Gry na konsole Gry PlayStation 4, Tematyka: Najlepsze produkty Survival horror Cenega RPG Naughty Dog Activision Blizzard CD Projekt Team Ninja Vicarious Visions przygodowa gra akcji Sony Computer Entertainment, Producenci: Cenega Naughty Dog Activision Blizzard CD Projekt Team Ninja Vicarious Visions Sony Computer Entertainment

Jakie są najlepsze gry na PS4? Na progu nowego roku przypominamy najlepsze dotychczasowe tytuły na Playstation 4.

Choć do jesiennego wysypu nowych, świetnych gier pozostało jeszcze trochę czasu posiadacze Playstation 4 z pewnością nie mogą narzekać na brak ciekawych tytułów. Biblioteczka tej konsoli do gier jest już wyjątkowo pokaźna. I to na tyle, że w natłoku przeróżnych mniej lub bardziej znanych tytułów łatwo przegapić prawdziwe perełki. Szczególnie nowym posiadaczom PS4.

Stąd pomysł na zestawienie 10 najlepszych gier na Playstation 4. Nie pierwsze zresztą. Wcześniejsza lista, sprzed roku nieco już jednak się zdezaktualizowała. Przyszedł więc czas by przyjrzeć się jej ponownie. Szczególnie, że ostatnie miesiące obfitowały w naprawdę ciekawe produkcje.

Oczywiście czekamy też na Wasze komentarze, bo wiemy, że każdy ma swoją listę TOP10 gier, w którą posiadając PS4 nie można nie zagrać.

Najlepsze gry na PS4:

 

Uncharted 4: Kres Złodzieja

98% Ocena benchmark.pl

Od czego powinien zacząć świeżo upieczony posiadacz Playstation 4? Oczywiście, że od Uncharted. Seria ta towarzyszy nam już co prawda od dobrych 10 lat, ale jak dotąd pod względem widowiskowości i iście hollywoodzkiego klimatu pozostaje bezkonkurencyjna.

Kres Złodzieja to zaś kwintesencja wszystkiego za co gracze pokochali Uncharted. Są tu więc i ciekawi bohaterowie, i intrygująco opowiadana historia, i sprawdzona mechanika, i absolutnie fantastyczna oprawa wizualna.

Co najlepsze, ostatnia krucjata Nathana Drake’a wręcz ocieka adrenaliną i akcjami rodem z wysokobudżetowych filmów przygodowych. Są pościgi, strzelaniny, zagadki przestrzenne, skradanie się i cała masa innych rzeczy, dzięki którym nie sposób oderwać się od ekranu telewizora. Słowem – mieć Playstation 4 i nie zagrać w Uncharted 4: Kres Złodzieja to grzech.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Wersja językowa:
polska
Gatunek gry:
Gry akcji, Przygodowe
Wydawca:
Sony Computer Entertainment
Producent:
Naughty Dog
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2016-03-18

Pełna specyfikacja

Horizon: Zero Dawn

96% Ocena benchmark.pl

Myślisz, że w grach widziałeś już wszystko? A co powiesz na postapokaliptyczny świat, który opanowały inteligentne maszyny? Ale żadne tam Terminatory czy Skynety, a niesamowicie rozwinięte, samo replikujące się roboty udające zwierzęta.

Brzmi dziwacznie? No to dorzućmy do tego jeszcze ludzkość, a właściwie jej resztki, które cofnęły się w rozwoju niemal do czasów prehistorii. Niemal, bo choć tubylcy korzystają z łuków i proc, to potrafią wykorzystać mechaniczne części maszyn do tworzenia różnego rodzaju futurystycznych strzał, pocisków i bomb.

Trzeba przyznać, że przygoda w tak niesamowitym świecie, pośród ruin i technologii dawnej cywilizacji, której nikt już nie pamięta, napędza wyobraźnie. Szczególnie, gdy główna bohaterka gry – młoda dziewczyna o osobliwym imieniu Aloy wydaje się być w jakiś sposób powiązana z wydarzeniami sprzed setek lat, które doprowadziły do apokalipsy.

A jeśli intrygująca fabuła to dla kogoś wciąż za mało by uznać Horizon Zero Dawn za jedną z najlepszych gier na Playstation 4, to sugeruje zobaczyć ją w działaniu. Tak rewelacyjnie prezentującego się tytułu z otwartym światem na Playstation 4 chyba jeszcze nie było.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
polska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Sony Computer Entertainment
Producent:
Sony Computer Entertainment
Format nośnika:
BD

Pełna specyfikacja

Persona 5

96% Ocena benchmark.pl

Japońskie gry RPG z pewnością nie są dla każdego. Jak pokazuje jednak historia i tu zdarzają się perełki, które potrafią porwać niemal wszystkich. I choć Persona 5 nie ma jeszcze statusu legendy niczym Final Fantasy VII, to jednak niewiele jej do tego brakuje.

Persona 5 to bowiem nie tylko nietuzinkowa opowieść, posiadający własną głębie bohaterowie, świetny klimat, turowe walki czy niezwykle dopracowana mechanika, ale też ogrom przeróżnych aktywności dodatkowych i sposobów na rozwój postaci. Tu naprawdę nie ma miejsca na nudę. I właśnie ten rozmach, który przekłada się nie na kilkanaście, ale na kilkadziesiąt, a może i kilkaset godzin zabawy, jest jednym z największych atutów tej produkcji. On też sprawia, że każda wydana na tę grę złotówka zwraca się tutaj dobre kilka razy.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
cRPG
Wydawca:
Deep Silver / Koch Media
Producent:
Atlus
Data premiery:
2016-09-15

Pełna specyfikacja

The Last of Us Remastered

90% Ocena benchmark.pl

Zdziwieni widokiem tej gry w zestawieniu najlepszych tytułów na Playstation 4? Cóż, wybór może i kontrowersyjny, bo The Last of Us wciąż kojarzy się z jedną z najlepszych gier w całej historii poprzedniej, a nie obecnej generacji. Nie zmienia to jednak faktu, że odświeżona odsłona tego hitu, wzbogacona o lepszą oprawę graficzną w rozdzielczości FullHD i dodatek DLC Left Behind zrobiła na posiadaczach „czwórki” całkiem pozytywne wrażenie. I to zarówno tych, którzy dotąd nie widzieli o istnieniu tego niezwykłego survival horroru, jak i graczy, którzy zjedli zęby na poprzedniej jego wersji. Bo choć od debiutu pierwowzoru minęły już niemal 3 lata, The Last of Us nadal poraża swoją sugestywnością. Spustoszony zarazą świat, w którym człowiek stroni od człowieka, w którym nie ma już prawie żadnych zasad i panuje zatrważająca ludzka obojętność stanowi idealne tło dla podróży dwójki nietypowych bohaterów i budzących się między nimi relacji. Tak niezwykle dojrzałej fabuły i towarzyszących rozgrywce emocji ze świecą szukać w innych grach. I choćby dlatego dostępne wyłącznie na Playstation 4 - The Last of Us Remastered musiało trafić na naszą listę.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska dubbing
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Sony Computer Entertainment
Producent:
Naughty Dog
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2014-07-30

Pełna specyfikacja

Wiedźmin 3: Dziki Gon + Krew i Wino

98% Ocena benchmark.pl

Minęły już 2 lata z hakiem a nasz rodak wciąż na topie. Nie da się ukryć, że spory wpływ miał na to drugi dodatek DLC zatytułowany Krew i Wino, w którym Geralt z Rivii po mistrzowsku pożegnał się z graczami. Doskonała intryga, całkowicie nowa kraina, nowa frakcja w Gwincie (a jakże!) i cała masa świetnych zadań pobocznych – koło takich atrakcji żaden fan Dzikiego Gonu po prostu nie mógł przejść obojętnie.

A fanem gry Wiedźmin 3: Dziki Gon zostać bardzo łatwo, bo tytuł ten potrafi w kilkanaście minut wciągnąć największego malkontenta snując opowieść niczym w porządnej powieści fantasy. Mało tego, w jeszcze krótszym czasie potrafi uzależnić. Świat Wiedźmina jest bowiem tak bogaty, tak wielowątkowy i fantastycznie skrojony pod gracza, że po prostu trudno się od niego oderwać. Jeśli więc dotąd nie próbowałeś, a szukasz gry, która na pewno cię zachwyci – Dziki Gon wraz z dodatkami z pewnością cię nie zawiedzie.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska dubbing, polska kinowa (napisy)
Gatunek gry:
cRPG
Wydawca:
CD Projekt RED
Producent:
CD Projekt
Format nośnika:
DVD
Data premiery:
2016-08-30

Pełna specyfikacja

Crash Bandicoot N.Sane Trilogy

86% Ocena benchmark.pl

Legenda zręcznościowych platformówek – Crash Bandicoot powrócił w nowym wydaniu. No może nie do końca nowym, bo N.Sane Trilogy to remaster, ale za to aż trzech odsłon tej serii. Dostajemy tu więc pełen pakiet przygód zabawnego jamraja w trampkach wraz z mocno odświeżoną grafiką, nowymi tekturami i modelami postaci oraz lekkimi usprawnieniami samej gry. I wszystko to na jednej płytce.

Co najlepsze jednak, nowy tytuł doskonale uchwycił dawny klimat pierwowzoru. Bo choć od pierwszego pojawienia się Crasha Bandicoota minęło już ponad 20 lat wciąż czuć tu niezwykłą magię w pozornie prostym przeskakiwaniu z platformy na platformę. Szczególnie, że Crash Bandicoot N.Sane Trilogy dzieli z dawnymi częściami całkiem wygórowany poziom trudności.

Najwyraźniej jednak tego graczom było trzeba, bo ich recenzje toną w zachwytach. Jakby tego było mało tego, gra wyjątkowo długo okupuje czołowe miejsca list przebojów. Ale trudno się dziwić – Crash to Crash, niegdyś ikona Playstation, dziś – po prostu urokliwy bohater.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Zręcznościowe
Wydawca:
Activision Blizzard
Producent:
Vicarious Visions
Data premiery:
2017-06-30

Pełna specyfikacja

Metal Gear Solid V: Phantom Pain

90% Ocena benchmark.pl

Choć nie każdy jest w stanie zrozumieć zawiłości fabularne tej serii ani też w lot uchwycić jej antywojenne przesłanie, by przemykać w cieniu, za plecami przeciwników nie jest to potrzebne. Niezależnie od tego którym ze Snake’ów kierowaliśmy zawsze była to pierwszorzędna przygoda. Pod tym względem Phantom Pain również nie zawodzi łącząc w sobie wszystkie świetne elementy, którymi zachwycaliśmy się od 1987 roku. Co więcej dorzuca do tego również garść nowości takich jak choćby rozbudowa własnej bazy czy otwarty, żyjący świat.

Oczywiście, twórca cyklu – Hideo Kojima nie byłby sobą gdyby nie okrasił wszystkiego jakże osobliwym przywiązaniem do detali. I nie chodzi tu tylko o bogactwo dostępnego arsenału czy możliwość wyboru pory dnia, w której będziemy infiltrować wrogie pozycje. Tu likwidując transporty przeciwnika faktycznie wpływamy na braki w jego wyposażeniu, a porywając mu co ważniejszych żołnierzy znacząco zmniejszamy jego zdolności bojowe. Ba, w Phantom Pain nawet ciężarówki potrafią wpaść w poślizg na pozostawionych na drodze odchodach naszego rumaka. Na takie rozwiązania mógł wpaść tylko prawdziwy geniusz. Aż szkoda, że jest to prawdopodobnie ostatnia odsłona Metal Gear Solid autorstwa mistrza Kojimy, swoiste wielkie zwieńczenie jego dzieła. Ale lepszego pożegnania z tą znakomitą skradankową serią wszechczasów chyba nie mógł sobie wymarzyć.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
CD Projekt
Producent:
Konami
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2015-09-01

Pełna specyfikacja

Grand Theft Auto V

90% Ocena benchmark.pl

W kategorii najbogatszy otwarty świat na PlayStation 4 tylko jeden tytuł może stanąć w szranki z naszym rodzimym siwym rębajłą, Geraltem z Rivii. Mowa oczywiście o Grand Theft Auto V. W tym najnowszym „symulatorze gangstera” mapa jest ogromna, a każda droga dokądś prowadzi. To zaś co znajdujemy na jej finiszu jest przeważnie bardziej niż satysfakcjonujące. Nowe Los Santos zostało zrealizowane po mistrzowsku – jest tak różnorodne i obfitujące w niespodzianki, że na jego zwiedzaniu przyjdzie Wam spędzić długie godziny, i wciąż będziecie prosić o więcej. Ekipa z Rockstara zadbała bowiem nie tylko o to, by upchać zadania wszędzie gdzie się tylko da, ale też by ich wykonanie dawało przeogromną frajdę. Nieważne, czy wybierasz się na przejażdżkę rowerową, siejesz pogrom na lotnisku, przyprawiasz o ból głowy miejscową policję rozbijając się po mieście coraz to większymi bryczkami czy oddajesz się dość osobliwym rozrywkom w klubach gogo. A jeśli w końcu zapragniesz poznać historię trójki bohaterów to i tu się nie zawiedziesz, jak zresztą na Rockstara przystało. A, i jeszcze jedno – na miłośników zabawy wieloosobowej czeka tu właściwie druga gra – równie dobre GTA Online.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska dubbing, angielska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Cenega Poland
Producent:
Rockstars Games
Format nośnika:
BD

Pełna specyfikacja

Bloodborne

90% Ocena benchmark.pl

Jeśli lubisz, gdy gra wyciera tobą podłogę, to podczas zabawy w Bloodborne będziesz najszczęśliwszy na świecie. Mało który tytuł tak celnie punktuje wszystkie nasze błędy za wszelką cenę pokazując przy okazji jak słabymi jesteśmy graczami . Jeśli nie wiesz o czym mowa to pewnie nie miałeś dotąd „przyjemności” z poprzednimi produkcjami ekipy z From Software. Dość powiedzieć, że obie części ich kultowej już serii Dark Souls niejednego gracza doprowadziły na skraj załamania nerwowego. Co najlepsze , większość z nich wciąż grała. Pod tym względem Bloodborne jest podobne. Ta dostępna wyłącznie na PlayStation 4 produkcja różni się jednak klimatem i zawartością. Mamy tu bowiem wszystko, co powinno się mieścić w rasowym RPG akcji – jest świetna historia, wspaniały świat, ciekawy system walki i potężne narzędzie do kreacji bohatera. To wszystko jednak i tak byłoby niczym bez towarzyszącej nam niesamowicie mrocznej, gotyckiej i jakże przytłaczającej atmosfery. Odważni wizyty w Yharnam żałować nie będą na pewno.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Gry akcji, cRPG
Wydawca:
Sony Computer Entertainment
Producent:
From Software
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2015-03-25

Pełna specyfikacja

NiOh

94% Ocena benchmark.pl

A jeśli komuś nie odpowiadają mroczne, wiktoriańskie klimaty Bloodborne, potrzebuje bardziej porywającej fabuły albo też, po prostu lubi być poniżany przez grę, która raz za razem pokazuje ile to jeszcze trzeba się nauczyć by wyjść zwycięsko z pojedynku, ten, swój wzrok winien skierować tutaj, na NiOh.

Niby to kolejna gra czerpiąca garściami z serii Dark Souls czy wspomnianego wyżej Bloodborne’a, ale tylko pozornie. Bo choć NiOh faktycznie dzieli z tymi tytułami dość wyśrubowany poziom trudności to jednak ma kilka osobliwych asów w rękawie.

Poza arcyciekawą fabułą zanurzoną w samurajskich klimatach i obficie podlaną sosem z demonów, bogów i duchów wprost z japońskich legend znajdziemy tu także niezłą oprawę graficzną, bogaty arsenał przeróżnych broni oraz wyjątkowo rozbudowany, ale i dający szaloną satysfakcje system walki.

I trudno się dziwić skoro za NiOh stoją ci sami ludzie, którzy dali światu słynną już serię Ninja Gaiden. Ich wieloletnie doświadczenie zaowocowało grą, która przez wielu posiadaczy Playstation 4 uważana jest za arcydzieło. Pytanie tylko czy masz wystarczająco odwagi i samozaparcia by samemu to sprawdzić…

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Wydawca:
Tecmo
Producent:
Team Ninja
Data premiery:
2017-02-07

Pełna specyfikacja

Mogą cię zainteresować:

 

Nie przegap