14 sierpnia 2018, Maciej Piotrowski

Najlepsze gry na PC ostatnich lat - TOP 10

Kategoria: Gry Gry komputerowe, Tematyka: Najlepsze produkty RPG gra zręcznościowa strategia strzelanina przygodowa gra akcji gra sieciowa

Najlepsze gry na PC? Lista tytułów, które zdobyły uznanie graczy jest olbrzymia. Wszak pecety służyły do grania na długo przed erą konsol. Ale po co sięgać tak daleko, skoro ostatnie lata dla komputerów wcale nie były takie złe? Oto nasz redakcyjny TOP10.

Najlepsze gry na PC – kryteria wyboru

Przez ostatnie miesiące na benchmark.pl mogliście przeczytać zestawienia najlepszych gier zarówno na PlayStation 4, jak i Xbox One. Ba, był nawet TOP 10 tytułów z najlepszymi efektami HDR czy złota jedenastka polskich gier przygotowana specjalnie na Święto Niepodległości 11 listopada. Czego zabrakło? Oczywiście przeglądu najlepszych gier na PC.

Niniejszym przedstawiamy więc naszą propozycję najlepszych gier na PC. I żeby była jasność, wyjaśniamy od razu, że nie zapomnieliśmy o takich perełkach jak Half-Life 2, Diablo, Portal 2 czy choćby Star Wars: Knights of the Old Republic. 

Po prostu uznaliśmy, mimo olbrzymiego do nich sentymentu, że czas ruszyć dalej. Raz, że branża gier nie stoi w miejscu, a dwa - wszystkie te starsze tytuły wspominane były już tyle razy przy przeróżnych innych zestawieniach, choćby kultowych produkcji, że chyba czas dać się popisać „młodym”.

Stąd też w naszym TOP 10 najlepszych gier na PC znalazły się wyłącznie tytuły z ostatnich lat. I to takie, które nie tylko zdobyły liczne wyróżnienia i pochwały mediów, ale i zaskarbiły sobie rzesze naprawdę oddanych fanów. 

Zdając sobie jednak sprawę z tego, że w dużej mierze wybór najlepszych tytułów to kwestia dość subiektywna (szczególnie na tle ogromnej ilości dobrze ocenianych co roku gier) zachęcamy Was do podawania swoich propozycji w komentarzach. Może uda nam się stworzyć w ten sposób drugą listę najlepszych gier na PC.

Oto najlepsze gry na PC ostatnich lat:

 

Wiedźmin 3: Dziki Gon - Edycja Gry Roku

98% Ocena benchmark.pl

Chyba nikt nie myślał, że ta gra nie znajdzie się w naszym zestawieniu. Co więcej, Wiedźmin 3: Dziki Gon na PC błyszczy bardziej niż na jakiejkolwiek innej platformie. Dlaczego? To proste, dzięki fanom i ich modom. Wystarczy wspomnieć niedawno wydanego moda HD Reworked 5.1. Po zobaczeniu go w akcji nikt już chyba nie będzie narzekać na oprawę graficzną tej polskiej produkcji.

Ale nawet i bez całej tej wizualnej otoczki Wiedźmin 3: Dziki Gon to absolutny majstersztyk, w który każdy szacujący się gracz bezwzględnie powinien zagrać. Bo choć od premiery gry minęły już ponad 3 lata to trzecia odsłona przygód Geralta z Rivii wciąż uznawana jest za niedościgniony wzór doskonale przemyślanej gry RPG, a jej rozgałęziające się misje poboczne i sposób ich powiązania z głównym wątkiem fabularnym przeszły już do historii branży elektronicznej rozrywki.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska dubbing, polska kinowa (napisy)
Gatunek gry:
cRPG
Wydawca:
CD Projekt RED
Producent:
CD Projekt
Data premiery:
2015-05-19

Pełna specyfikacja

Divinity: Original Sin II

90% Ocena benchmark.pl

Divinity: Original Sin II to absolutna erpegowa perełka, i to nie tylko dla tych, którzy z nostalgią wspominają piękne czasy wieczornych sesji w Baldur’s Gate. Wystarczy spojrzeć na opinie samych graczy – niezależnie do tego czy jest to Steam czy GOG wszędzie gra zbiera wielkie pochwały.

I trudno się temu dziwić skoro Divinity : Original Sin II ma w sobie wszystko za co kochamy klasyczne erpegi – świetną, zapadająca w pamięć fabułę, ciekawych bohaterów obudowanych własnymi historiami, cudownie zaprojektowane lokacje i całkiem ciekawy, dość wymagający system walki. A wszystko to spięte jest naprawdę niezłą oprawą graficzną i wyjątkowo klimatyczną muzyką.

W takiej sytuacji chyba sami przyznacie, że Divinity: Original Sin II w pełni zasłużyło na miejsce wśród najlepszych gier na PC ostatnich lat.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska kinowa (napisy)
Gatunek gry:
cRPG
Wydawca:
Larian Studios/ Cenega S.A.
Producent:
Larian Studios
Format nośnika:
wersja cyfrowa
Data premiery:
14 września 2017

Pełna specyfikacja

Total War: Warhammer II

96% Ocena benchmark.pl

Romans twórców serii Total War z uniwersum Warhammer Fantasy trwa w najlepsze. Ale to i dobrze, bo dzięki temu z każdą kolejną odsłoną tej niezwykłej serii robi się ciekawiej, a sama rozgrywka zyskuje jeszcze więcej strategicznej głębi.

Ale nie tylko dlatego Total War: Warhammer 2 przywitany został przez fanów gromkimi brawami. Tytuł ten przyniósł bowiem cały szereg nowości mocno urozmaicających zabawę - od 4 nowych, całkowicie różnych frakcji, po dodatkowe misje i naszpikowane wyborami osobne linie fabularne.

Co prawda, jak to zwykle z kontynuacjami bywa, tytuł ten może niektórym wydać się jedynie bardzo rozbudowanym dodatkiem DLC do pierwszego Total War: Warhammer, także przez to, że twórcy udostępnili specjalne rozszerzenie łączące kampanie obu gier w jedno (Mortal Empires). Ale nawet jeśli to tylko odgrzewane danie to tak znakomicie doprawione i zaprezentowane, że gwiazdka Michelina jak nic się tutaj należy.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
angielska, polska
Gatunek gry:
Strategie turowe, Strategie RTS
Wydawca:
Cenega S.A.
Producent:
Creative Assembly
Data premiery:
2017-09-28

Pełna specyfikacja

Crash Bandicoot N'Sane Trilogy

90% Ocena benchmark.pl

Ktoś powie pewnie teraz „No ale jak to? Gra z konsol najlepszą grą na PC?”. A czemuż by nie. Wszak o Crash Bandicoot posiadacze komputerów marzyli po cichu od dawna. A przynajmniej ci nieco starsi pamiętający jeszcze czasy pierwszego PlayStation.

Tak naprawdę bowiem Crash Bandicoot N’Sane Trilogy z trzema kultowymi częściami serii to nostalgiczny powrót do przeszłości. Dodajmy jeszcze – niezwykle miły, bo raz, że od czasu wydania pierwszej części gry minęło aż 20 lat, a dwa – że cała oprawa wizualna uległa tu znaczącej modernizacji. 

Wersja pecetowa tej znakomitej trylogii może więc pochwalić się grafiką w 4K, w 60 klatkach na sekundę. Ba, poprawiono też ścieżkę dźwiękową. A co z grywalnością? Jest dokładnie tak samo miodnie jak kiedyś. Nic tylko cieszyć się z każdej minuty zabawy.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
7
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Zręcznościowe
Wydawca:
Activision Blizzard
Producent:
Vicarious Visions
Data premiery:
2018-06-29

Pełna specyfikacja

Doom

96% Ocena benchmark.pl

Trzeba przyznać, że długo musieliśmy czekać na wskrzeszenie Dooma. Ta niegdyś jedna z najgorętszych serii tkwiła w niebycie ponad dekadę. W końcu jednak ktoś w id Software uznał, że czas najwyższy powrócić do marsjańskiego piekła przy okazji serwując serii potężny reset, do samiuteńkich jej korzeni. I co by nie mówić – ta decyzja okazała się strzałem w dziesiątkę.

Szczególnie, że twórcy nie bali się postawić wszystkiego na jedną kartę – jak najbardziej satysfakcjonującą, dynamiczną i szalenie krwistą rozwałkę. Dla pamiętających pierwsze części Dooma każde pociągnięcie spustu jest tu niczym sentymentalna podróż w przeszłość, ubrana w nowe, doskonale wyglądające szaty. 

Bo co by nie mówić, ostatni Doom zarówno pod względem wizualnym jak i dźwiękowym z pewnością nie ma się czego wstydzić. Ciekawe, czy kolejna, zbliżająca się już odsłona zdoła go zdetronizować z listy najlepszych gier na PC.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska, polska
Gatunek gry:
Strzelaniny
Wydawca:
Bethesda Softworks
Producent:
id Software
Format nośnika:
DVD
Data premiery:
2016-05-13

Pełna specyfikacja

Frostpunk

70% Ocena benchmark.pl

Twórcy z 11 bit studios nie raz już pokazali, że mają nietuzinkowe pomysły. I pewnie dlatego Frostpunk tak świetnie łączy w sobie strategiczne budowanie osady z walką o przeżycie jej mieszkańców w arcytrudnym, lodowcowym środowisku. 

Tu nie ma łatwych decyzji, a trzeba ich podejmować całkiem sporo, bo wymusza to przejmujące zimno i kurczące się zasoby. Czy zmniejszyć racje żywnościowe? Czy zmusić dzieci do pracy? A może pozwolić ludziom się pojedynkować by nieco uspokoić coraz gorsze nastroje? Do tego dochodzą jeszcze wybory co i gdzie budować. 

Oczywiście, można narzekać na krótki czas gry, na wciąż małą ilość scenariuszy czy sporą powtarzalność, ale w ogólnym rozrachunku we Frostpunk liczy się przede wszystkim immersja. Ta zaś, sądząc po niezwykle ciepłym przyjęciu przez graczy, jest absolutnie niezwykła. Zanurzyć się w ten niezwykły, skuty lodem świat jest łatwo, także dzięki świetnej oprawie audiowizualnej. Dużo trudniej jest w nim przeżyć.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Wydawca:
Cenega S.A.
Data premiery:
2018-03

Pełna specyfikacja

Overwatch

92% Ocena benchmark.pl

Kiedyś mówiło się, że Blizzard jest niczym legendarny Król Midas  - czego się nie dotknie zamienia w złoto. Ziarno zwątpienia w ich geniusz zasiał pomysł stworzenia całkowicie sieciowej strzelaniny. Nie dość bowiem, że Overwatch miał być ich pierwsza od 17 lat, całkowicie nową marką to jeszcze nigdy dotąd twórcy Warcrafta nie sięgali po ten gatunek gier.

A jak to się skończyło chyba wszyscy wiemy. Blizzard znów pokazał klasę. Co więcej, udowodnił też, że ma jeden z najbardziej utalentowanych zespołów w całej branży, który z pozornie prostego pomysłu potrafi stworzyć coś tak niezwykle grywalnego. 

Siła Overwatch tkwi nie tylko w unikalnych bohaterach, świetnie opracowanych mapach, ciekawych trybach czy przyjemnej rozgrywce, ale także w wyjątkowo niskim progu wejścia do zabawy. Każdy, niezależnie od umiejętności może w nią zagrać i mieć z tego frajdę. I pewnie dlatego Overwatch niezmiennie znajduje się w czołówce sieciowych strzelanin.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
12
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Strzelaniny
Wydawca:
Activision Blizzard
Producent:
Blizzard Entertainment
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2016-06-21

Pełna specyfikacja

Dark Souls III

94% Ocena benchmark.pl

Oceny Dark Souls III świadczą o jednym - lubimy trudne gry. Ba, kochamy wręcz gdy pokazują nam one jakimi jesteśmy leszczami i ile jeszcze musimy się natrudzić, by pokonać stawiane nam na drodze wyzwania. Nagroda jest jednak tego warta, bo satysfakcja z pokonania niezwykle ciężkiego bosa jest wprost proporcjonalna do ilości zgotowanych nam przez niego zgonów.

I choć nie wszyscy zapewne podzielają ów entuzjazm, nie da się zaprzeczyć, że Dark Souls III to już niemal legenda. Nie ma się co zresztą temu dziwić, bo po dwóch pierwszych odsłonach „trójka” po prostu musiała być od nich lepsza. Stąd świetnie skonstruowane lokacje, doskonale zaprojektowani przeciwnicy, znacznie dynamiczniejszy system walki, niezła oprawa audiowizualna i niesamowicie gęsty, mroczny klimat. Dla samobiczujących się pasjonatów arcytrudnych gier to spełnienie marzeń.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
cRPG
Wydawca:
Cenega S.A.
Producent:
From Software
Format nośnika:
DVD
Data premiery:
2016-04-15

Pełna specyfikacja

Grand Theft Auto V

90% Ocena benchmark.pl

O Grand Theft Auto V napisano już tyle, że właściwie ciężko tu być oryginalnym. Chyba każdy gracz zgodzi się z tym, że swego czasu to była prawdziwa rewolucja. Trzech żyjących swoim życiem bohaterów, między którymi można w dowolnej chwili się przełączać, świetnie opowiadana historia, emocjonujące misje i otwarty świat, którego samo eksplorowanie sprawia wielką przyjemność -  i wszystko to w takiej skali jakiej jeszcze branża gier nie widziała. 

I choć od premiery GTA V sporo już minęło, gra nie straciła niemal nic ze swego dawnego magnetyzmu, przynajmniej jeśli chodzi o jej część fabularną. Dedykowany zabawie sieciowej tryb Grand Theft Auto Online to już nieco inna para kaloszy. Ale i ona ma swoich oddanych fanów, a sam Rockstar dwoi się i troi by co jakiś czas dostarczać im jeszcze więcej atrakcji.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska dubbing, angielska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Cenega Poland
Producent:
Rockstars Games

Pełna specyfikacja

Cuphead

90% Ocena benchmark.pl

Cuphead jak mało która gra pokazuje, że jak ważny jest sam pomysł. Niby to bowiem mało skomplikowana platformówka, a nietypową oprawą wizualną przypominającą pierwsze kreskówki Disneya potrafi skruszyć serca największych malkontentów. Nieprzypadkowo Cuphead nazywany jest arcydziełem w swoim gatunku.

Co najlepsze jednak, pod tą bajkową stylistyką kryje się naprawdę wymagająca produkcja. Ale choć wyjątkowo łatwo tutaj zginąć, Cuphead ma w sobie tyle uroku, że jakoś nie czujemy rosnącej frustracji ciągłym powtarzaniem niektórych jej fragmentów. Za to satysfakcja z pokonania kolejnych bossów jest tu równie wielka co we wspomnianym wcześniej Dark Souls III. Jeśli dotąd nie grałeś – koniecznie nadrób zaległości.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
12
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Zręcznościowe, cRPG
Wydawca:
StudioMDHR
Data premiery:
2017-09-29

Pełna specyfikacja

Mogą cię zainteresować:

A jaki jest Wasz TOP 10 gier na PC? Dajcie znać w komentarzach!

Komentarze

  • Chong-li, #

    Wiedźmin 3: Dziki Gon i Divinity: Original Sin II to naprawdę bardzo dobre produkcje RPG na prawdę warto je kupić.

  • Akatzuky, #

    Brakuje na liscie Final Fantasy XIV Online a to jest w dodatku cross z PS4 i jedna z najlepszych gier na PC.

    Widac ze autor artykylu tylko przejrzal tytuly z ostatniego roku + wiedzmin z przed 5 lat i nazwal to rankingiem stulecia, smiech na sali

  • Maciej Piotrowski, #

    A gdzie masz informacje że to ranking stulecia? Tytuł jest chyba jasny - najlepsze gry ostatnich lat.

  • IVPANVZERVI, #

    Crash Bandicoot N'Sane Trilogy. Świetne, tylko czasem mega trudne.

  • kitamo, #

    trudne? :) a niektórzy mowia ze gry konsolowe są łatwe :P

    szczególnie pierwsza czesc jest wymagajaca pozostałe są dość łatwe

  • randallandhopkirk, #

    Z pewnością bym dorzucił do tej listy Alien Isolation i BAK (wiem, wiem, to mi się dostanie :-D ale to dobra gra tak czy owak).

  • Tigerxp, #

    A ja bym jeszcze dodał "Ori nad the blind forest".

  • elmak, #

    Dokładnie takiej gry nie dodali ale oversracz jest :)

  • kombajn, #

    Divinity: Original Sin II pasuje sprawdzić reszta tych "cudownych" gier mnie kompletnie nie interesuje i nie chciałbym ich nawet gdyby je dawali gratis.

  • kombajn, #

    No i? No i wyraziłem swoją opinię na temat gier z tej listy. Rozumiem że sztuczna inteligencja jest mocno ograniczona, by nie rzec ułomna i np nie potrafi przetworzyć informacji że ludzie mogą mieć swoje zdanie i mają prawo je wygłaszać w miejscach do tego przeznaczonych (vide sekcja komentarzy) ale to naprawdę jest twój, a nie mój problem.

  • sztuczna_inteligencja, #

    Ale ja nie mam z tym problemu, że masz swoje zdanie, tylko myślałem, że coś chciałeś przekazać w temacie. Nie jestem pewien czy chodzi Ci o to, że skoro te gry Cię nie interesują to nie są to najlepsze (wg przyjętych kryteriów) gry. Nie podałeś ani powodu ani też żadnej kontr listy, aby można było określić co wg Ciebie powinno się na niej znajdować. Więc w sumie wyraziłeś swoje zdanie, a dalej nie wiem jakie ono jest.

  • kombajn, #

    trylogia Mass Effect
    Path of Exile
    Borderlands 2
    Limbo
    Portal 2
    Westland 2
    Call of Juarez Gunslinger

  • lokator_18, #

    Mało nowatorskich pomysłów, nic nowego nie powstaje. Brak rewolucyjnych pomysłów jak kiedyś: Dune 2, Civilization, Wolfestein itp.

    Wiedźmin - 2015 ale to rozwinięcie pomysłu z 2007
    Divinity - 2015, ale zaczerpnięty znacznie wcześniej
    DOOM - 2004
    Dark Souls - 2011
    GTA III, IV, V..... - :-)

    Patrząc na półkę w sklepie z nowościami często odnoszę wrażenie, że już znam te gry. W kinie też jest taka tendencja: Spiderman, Spiderman2, Niesamowity Spiderman. batman taki i inny.

    To dobrze, że są rozwijane tytuły typu Wiedźmin czy Fifa, NBA2k, ale nowości jak na lekarstwo.







  • pawluto, #

    Ale bzdury !
    Jeśli mówimy o PC to gry należy podzielić na single i multi.
    Najlepsza gra single nie wymieniona tu co jest po prostu nieudacznictwem lub skandalem - Half Life

    Jeśli chodzi o multi to swoją dynamiką nadal nie pobity jest CoD MW3 - To chyba najlepsza gra multi !

    Patrząc na nowości to już od jakiegoś czasu nie mam w co zagrać...!

  • Maciej Piotrowski, #

    A czytałeś może wstęp tego artykułu? Bo wydaje mi się że rzuciłeś okiem na listę tytułów i z miejsca skomentowałeś.

  • pawluto, #

    Czytałem całość - Może warto napisać co oznacza dla kogo "ostatnich lat"
    Bo dla jednego jest to zakres 10-20 lat a dla drugiego 1-5...
    Takie to trudne ??? nie sądzę.

  • Pafun, #

    Overwatch, serio? HAHAHAHA
    To już chyba prędzej Team Fortress 2 bo to właśnie z tej gry Bizzard zrzynał całymi garściami!

  • Maciej Piotrowski, #

    Ponawiam prośbę o doczytanie wstępu. Jak tak będziemy przywoływać stare, choć kultowe tytuły to za chwilę wyjdzie, że nic ciekawego na peceta się przez ostatnie lata się nie pojawiło:) A przynajmniej nic co zasługiwałoby na miano świetnej gry.

  • kombajn, #

    Aahhhha Dobrze wiedzieć że "Jak tak będziemy przywoływać stare, choć kultowe tytuły to za chwilę wyjdzie, że nic ciekawego na peceta się przez ostatnie lata się nie pojawiło:)" A z tych pańskich gier które nie są "stare kultowe" to przepraszam tak konkretnie które? Piąta część liczącej sobie 21 lat serii GTA? Trzecia cześć liczącej sobie 11 lat serii Wiedźmin? Remaster 22 letniej trylogii Crash Bandicoot? Nowa odsłona wydawanych od 25 lat serii Doom? A może 3 część obecnej na rynku od 7 lat serii Dark Soulse? Serio? Nas bohaterów prądem? Poumieszczał pan na liście tyle rupieci i śmie mówić że nie chciał przywoływać starych, choć kultowych pozycji? Kto tu z kogo robi durnia?

  • Maciej Piotrowski, #

    Moja wypowiedź o starych kultowych tytułach odnosiła się raczej do konkretnych produkcji a nie do całych serii. Nie za bardzo rozumiem tego oburzenia, szczególnie, że te "rupiecie", jak Pan je nazwał, najwyraźniej bardzo podobają się graczom skoro tak chętnie je kupują.

    Oczywiście, możemy rozpamiętywać jak świetne były kiedyś gry, jak znakomity był Half-Life, pierwszy Bioshock czy Quake, ale ja osobiście wolę je zachować w pamięci jako legendy, bo spotkanie z nimi po latach, teraz, mogłoby się skończyć odarciem z miłych wspomnień (no chyba że ktoś pokusi się o remaster). Tak czy siak warto ruszyć dalej. A że twórcy gier nie za bardzo chcą się rozstawać ze swoimi znoszącymi złote jaja markami to już ja winy za to nie ponoszę.

  • arturroP, #

    ale to się zmienia, były czasy że gier było kilka tylko haha

  • elmak, #

    Jak można na taką listę dawać oversracza masakra.

Dodaj komentarz

Dodawanie komentarzy tylko w wersji dla PC. Już wkrótce wersja mobilna.

Nie przegap

Szanowny Czytelniku.

Aby dalej móc dostarczać Ci materiały redakcyjne i udostępniać nasze usługi, pozostając w zgodzie z zasadami RODO, potrzebujemy również zgody na ewentualne dopasowywanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności. Dowiedz się więcej.