17 maja 2018, Maciej Piotrowski

Gry, w które możesz zagrać ze swoim dzieckiem

Kategoria: Gry Gry komputerowe Gry na konsole Gry Xbox One Gry PlayStation 4, Tematyka: Ubisoft Najlepsze produkty Microsoft EA Cenega Nintendo Na Topie Activision Blizzard Turn 10 Studios Avalanche Studios Traveller's Tales Vicarious Visions Psyonix Sony Interactive Entertainment, Producenci: Ubisoft Microsoft EA Cenega Nintendo Activision Blizzard Turn 10 Studios Avalanche Studios Traveller's Tales Vicarious Visions Psyonix Sony Interactive Entertainment

Dzień Dziecka tuż-tuż. Warto już teraz pomyśleć o niespodziankach dla swoich pociech. Jedną z nich może być wspólna, rodzinna zabawa na komputerze czy konsoli. Oto 5 gier, które świetnie się do tego nadadzą.

W obecnych czasach niełatwo być rodzicem. Każdy gdzieś pędzi, a życie ucieka mu między palcami krążąc pomiędzy domem i pracą. A może czas wreszcie przystać, poświęcić choć chwilę rodzinie, sprawić frajdę dzieciom? Nie potrzeba wiele - wystarczy zobaczyć w co grają twoje pociechy na komputerze czy konsoli i po prostu do nich dołączyć.

Jeszcze lepiej - sam zaproponuj im jakiś ciekawy tytuł, w którym wszyscy będziecie świetnie się bawić w rodzinnym gronie. Wbrew pozorom takich gier jest całkiem sporo. By nieco ułatwić Wam zadanie postanowiliśmy odświeżyć nieco nasze zestawienie gier, w które możesz zagrać ze swoim dzieckiem. A jak zapewne wiecie, nie wszystkie najlepsze gry na PS4 i Xbox One nadają się dla dzieci.

Raz, że branża elektronicznej rozrywki nie stoi w miejscu, a dwa – że przyda się nieco odmiany od dobrze znanych już tytułów. Możecie mieć pewność, że polecane przez nas produkcje sprawią radość Waszym dzieciom. Wystarczy tylko dołączyć się do zabawy. 

Oto najciekawsze gry do grania z dziećmi:

 

LEGO Marvel Super Heroes 2

94% Ocena benchmark.pl

Klocki LEGO dobre na wszystko – czy jest ktoś kto się z tym nie zgodzi? W tej sytuacji trudno się więc dziwić, że gry z tej serii cieszą się nieustającym zainteresowaniem, i to nawet jeśli w kółko powtarzają te same, znane już schematy. Liczy się jednak ich humor, zabawne wykorzystanie filmowych licencji i cała masa znanych i lubianych postaci. A skoro w kinach rządzi właśnie Avengers: Wojna bez granic to czy może być coś lepszego niż wcielenie się w ulubionych superbohaterów i kontynuowanie zabawy w domu? Co prawda, opowieść przygotowana przez LEGO Marvel Super Heroes 2 z filmem nie ma za wiele wspólnego, ale to w niczym nie przeszkadza by grając ze swoją pociechą czerpać frajdę ze wspólnego budowania, rozwiązywania klockowych zagadek i pokonywania super złoczyńców.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
7
Wersja językowa:
angielska, polska
Gatunek gry:
Gry akcji, Zręcznościowe
Wydawca:
Cenega S.A.
Producent:
Traveller's Tales
Data premiery:
201-11-17

Pełna specyfikacja

Knack 2

90% Ocena benchmark.pl

Skoro pierwsza część przygód tego sympatycznego bohatera cieszyła się taką popularnością pośród najmłodszych (ale i także i tych starszych) graczy to jego powrót do naszego zestawienia, wraz z nadejściem „dwójki”,  był właściwie przesądzony. Szczególnie, że tyle rzeczy w nim poprawiono, łącznie z najciekawszym elementem całej zabawy – trybem dla dwóch graczy. Oczywiście, wciąż znajda się i tacy, którzy będą narzekać, a to na mało ciekawą historię, a to powtarzalność rozgrywki, a to znowu na sekwencje QTE (Quick Time Event), ale wierzcie lub nie – dzieciaki Knacka uwielbiają. I nie chodzi tu tylko o jego zdolność powiększania się i pomniejszania, znacznie ważniejsza jest frajda płynąca ze skakania po platformach, pokonywania przeciwników i rozwiązywania zagadek. Jeśli zechcesz w tym uczestniczyć, nie krępuj się – twoja pociecha będzie więcej niż uradowana!

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
7
Wersja językowa:
polska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Sony Interactive Entertainment
Producent:
Sony Interactive Entertainment
Data premiery:
2017-09-05

Pełna specyfikacja

Wiedza to Potęga

90% Ocena benchmark.pl

Co powiesz na wspólny, rodzinny teleturniej wiedzy „o wszystkim”?  Z grą Wiedza to Potęga to jak najbardziej możliwe. Ba, do zabawy możesz zaprosić nawet babcie i dziadka - miejsca jest tu dość, bo uczestniczyć w tej niezwykłej rywalizacji może aż 6 osób na raz. Wystarczy zainstalowana na telefonie aplikacja sprzężona po sieci z Playstation 4, by jednym naciśnięciem palca wybierać kolejne tematy, wskazywać odpowiedzi na pytania, a nawet uprzykrzać życie innym graczom podrzucając im różnego typu przeszkadzajki. Śmiechu jest przy tym co niemiara, bo w tej grze frajdę sprawia nawet przegrywanie. Co zaś zostanie w głowach – to nasze!

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
3
Wersja językowa:
polska
Wydawca:
Sony Interactive Entertainment
Data premiery:
2017-10-24

Pełna specyfikacja

 

Propozycje z poprzedniego roku

Plants vs Zombies: Garden Warfare 2

84% Ocena benchmark.pl

Prześliczne, kolorowe, ale i zabójcze roślinki kontra oślizgłe, za to niesamowicie zabawne, powłóczące nogami zombiaki – jeśli tak prezentują się strony tego konfliktu to i reszta tej wyjątkowo oryginalnej strzelaniny musi być równie zwariowana. Ale cóż się dziwić skoro Plants vs Zombies: Garden Warfare powstało jako parodia kultowej serii Call of Duty. I choć i tu czuć wyraźny nacisk na sieciowe batalie to jednak nie zapomniano przy tym o miłośnikach gry w pojedynkę czy w kooperacji. Otwarty, wyjątkowo kolorowy świat pełen przeróżnych zadań, groteskowych postaci i poukrywanych bonusów tylko czeka na gotowych zapuścić się weń śmiałków. Śmiałków gotowych na dobrą, nieco szaloną zabawę i salwy śmiechu, którymi raz za razem będą się zanosić.

Ważne dane:
Wersja językowa:
polska kinowa (napisy), angielska
Gatunek gry:
Gry akcji, Strzelaniny
Wydawca:
Electronic Arts
Producent:
Electronic Arts
Data premiery:
2016-02-25

Pełna specyfikacja

Just Dance 2017

90% Ocena benchmark.pl

Jeśli na myśl o pląsach przed ekranem telewizora/monitora na twojej twarzy pojawia się uśmiech politowania to znak…że powinieneś spróbować takiej rozrywki podczas imprezy z grupą przyjaciół albo w rodzinnym gronie mierząc się ze swoimi pociechami. Odkryjesz nagle, że dokładne powtarzanie ruchów tancerzy widocznych na ekranie potrafi być zaskakująco satysfakcjonujące, a i zabawy przy tym co niemiara. Tańcząc w Just Dance 2017 do jednej z blisko 40 popularnych piosenek potrzebujesz jedynie smartfonu z zainstalowaną na nim dedykowaną aplikacją, która zamieni telefon w kontroler ruchu. Cztery takie i masz gotowy przepis na doskonałą rodzinną zabawę.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
3
Wersja językowa:
angielska, polska
Gatunek gry:
Taneczne/ muzyczne
Wydawca:
Ubisoft
Producent:
Ubisoft
Data premiery:
2016-09-25

Pełna specyfikacja

LittleBigPlanet 3

90% Ocena benchmark.pl

Trudno o lepszą grę rodzinną niż LittleBigPlanet 3. Uroczy, szmaciankowy bohater Sackboy o uśmiechu potrafiącym skruszyć najtwardsze serca, oryginalne, pełne przeróżnych wyzwań poziomy i całe mnóstwo poukrywanych wszędzie znajdziek to w przypadku tej gry jedynie wierzchołek góry lodowej. Tak naprawdę bowiem LittleBigPlanet to nie zwykła, klasyczna platformówka, a prawdziwy festiwal kreatywności. Dzięki przystępnie podanemu pakietowi narzędzi edycyjnych możliwe jest tu nie tylko przystrajanie istniejących lokacji czy zabawna zmiana wyglądu Sackboya, ale i tworzenie całkowicie nowych poziomów, a nawet całych gier. Co najlepsze, później można się nimi dzielić z innymi graczami. A jak wygląda zabawa w kilka osób? Cóż, tym razem Sackboy ma u boku grupkę przyjaciół, każde z własnymi unikalnymi umiejętnościami, więc i kooperacyjna zabawa nabiera rumieńców. A już szczególnie przy 4 graczach.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
7
Wersja językowa:
polska
Gatunek gry:
Zręcznościowe
Wydawca:
Sony Computer Entertainment
Producent:
Media Molecule
Format nośnika:
BD

Pełna specyfikacja

FIFA 17

90% Ocena benchmark.pl

Nie ma chyba nikogo kto nie znałby serii FIFA. Raz, że piłka nożna od lat pozostaje jednym z najpopularniejszych sportów świata, a dwa, że cykl ten ukazuje się niemal nieprzerwanie od ponad 20 lat stając się przez ten czas ikoną gier sportowych. Tym bardziej jej kolejna edycja, tym razem oznaczona numerkiem 17 musiała znaleźć się w naszym zestawieniu. No bo gdzie indziej (poza boiskiem oczywiście) ojciec i syn mogą wspólnie oddać się swojej pasji, czy to w jednej drużynie czy też przeciwko sobie. A co więcej tylko tutaj mogą wcielić się w Lewandowskiego, Messiego czy Ronaldo i strzelać nimi zachwycające bramki.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
3
Wersja językowa:
polska dubbing
Gatunek gry:
Sportowe
Wydawca:
Electronic Arts
Producent:
EA Sports
Format nośnika:
DVD
Data premiery:
2016-09-29

Pełna specyfikacja

LEGO Jurassic World

76% Ocena benchmark.pl

Kochasz bawić się z swoim dzieckiem klockami LEGO? To koniecznie wypróbuj ich wirtualną, przygodową odmianę z Parkiem Jurajskim w tle. Znani bohaterowie, filmowy klimat, masa zagadek, klocków do zebrania i konstrukcji do zbudowania. Istnieje nawet możliwość wcielenia się w dinozaury. Co najlepsze, pomimo że obrazy kinowe obfitowały w sceny przemocy w grze ich nie uświadczymy. LEGO Jurassic World każdą z nich przedstawia na swój specyficzny, dowcipny sposób. Podobnie zresztą jak miało to miejsce w niemal wszystkich odsłonach serii LEGO, która nie stroni od adaptacji najgłośniejszych filmów. Jeśli więc Park Jurajski i dinozaury jakoś nie podchodzą twoim pociechom w każdej chwili możesz sięgnąć po przygody Indiany Jonesa, Batmana, Harrego Pottera czy Jacka Sparrowa. Otworem stoi tu nawet świat Gwiezdnych Wojen i Władcy Pierścieni. Jest więc w czym wybierać.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
7
Wersja językowa:
polska kinowa (napisy), angielska
Gatunek gry:
Gry akcji, Przygodowe
Wydawca:
Cenega Poland
Producent:
Traveller's Tales
Format nośnika:
DVD
Data premiery:
2015-06-12

Pełna specyfikacja

Rayman Legends

90% Ocena benchmark.pl

Mimo że od premiery tej gry minęły już ponad 2 lata pocieszny bohater bez łokci i kolan wciąż potrafi bawić i robi to w doskonałym stylu pędząc na złamanie karku i przeskakując w rytm muzyki ponad przeszkodami. Frajdę sprawia tu nawet samo oglądanie błyskawicznie poruszających się bohaterów gry na tle ferii barwnych, cudownie wykonanych lokacji. Gra ma zresztą w sobie ten niezwykły magnetyzm, który powoduje, że sami chwytamy pada, naciskamy przycisk i z miejsca dołączamy się do zabawy naszego dziecka. Wspólnie pokonujemy z nim kolejne platformy, walczymy z wielkimi bossami, by na końcu dać upust drzemiącemu w nas duchowi rywalizacji w szalonym futbolowym pojedynku zmiksowanym z kung-fu. Chyba lepszej rekomendacji nie potrzeba.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
7
Wersja językowa:
polska dubbing
Gatunek gry:
Zręcznościowe
Wydawca:
Ubisoft
Producent:
Ubisoft
Format nośnika:
karta pamięci
Data premiery:
28-02-2014

Pełna specyfikacja

Nie przegap