28 listopada 2017, Maciej Piotrowski

Polecane gry na Xbox One X, na których widać różnice

Kategoria: Gry Gry na konsole Gry Xbox One, Tematyka: Ubisoft Najlepsze produkty Microsoft Square Enix Creative Assembly Monolith Productions Turn 10 Studios Sledgehammer Games EA DICE, Producenci: Ubisoft Microsoft Square Enix Creative Assembly Monolith Productions Turn 10 Studios Sledgehammer Games EA DICE

Kupując Xbox One X, najpotężniejszą konsolę na świecie, chciałby się od razu poczuć zapowiadaną różnice. Podpowiadamy gry jakie najlepiej się do tego nadadzą.

Huczna premiera Xbox One X już za nami. I choć nie zwiastuje ona nadejścia jakiejś potężnej rewolucji w grach, to z pewnością nas do niej przybliża. Jakby nie patrzeć to kolejna już konsola korzystająca z dobrodziejstw telewizorów 4K, technologii HDR i szerokiego zakresu kolorów. Do tego jeszcze dużo bardziej wydajna niż produkt konkurencji co przekłada się na jakość oprawy audiowizualnej w grach. O najlepszych grach na Xbox One pisaliśmy w oddzielnym artykule. W tym polecamy gry, którymi zainterwsować powinni się posiadacze Xbox One X.

Niestety, choć lista zapowiadanych, specjalnie ulepszonych gier dla Xbox One X liczy ponad 150 pozycji, to na starcie konsoli aż takiego wyboru nie ma. Oczywiście, w ciągu najbliższych miesięcy z pewnością się to zmieni, choćby wraz z nadejściem takich hitów jak Red Dead Redeption 2, Metro Exodus czy Sea of Thieves.

Na tę chwilę jednak trzeba wiedzieć gdzie szukać, by faktycznie dostrzec różnicę. Które więc gry już teraz pozwolą cieszyć się na Xbox One X „nową jakością rozrywki” czyli lepszymi teksturami, płynniejszą animacją, efektami HDR i rozdzielczością 4K? Oto 10 gier na których z pewnością zobaczycie różnice.

Oto polecane gry na Xbox One X:

 

Gears of War 4

96% Ocena benchmark.pl

Tytuł może i nie nowy, ale idealnie pokazuje jak mocno da się na Xbox One X poprawić grę, która i na zwykłym modelu robiła świetne wrażenie. Gears of War 4 zyskała na X’ie nie tylko znacznie bardziej wyrazisty obraz, w obu rozdzielczościach (4K i 1080p), ale i znacznie płynniejszą rozgrywkę oraz całą gamę spektakularnych efektów wizualnych – od dynamicznych cieni, poprzez lepsze odbicia światła od powierzchni, po mocno podbite tekstury. To wszystko podlano jeszcze obficie wybornym sosem HDR oraz Dolby Atmos i Windows Sonic. Co tu dużo mówić, dzięki Xbox one X Gears of War 4 po prostu błyszczy. Co prawda nie wszystko jest tu dostępne jednocześnie (wzorem konkurencji mamy dwa oddzielne profile – wydajność z 60 klatkami na sekundę i wzbogacone efekty wizualne), ale i tak „gearsy” jeszcze nigdy nie prezentowały się tak dobrze jak teraz.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Microsoft
Producent:
The Coalition
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2016

Pełna specyfikacja

Assassin’s Creed Origins

96% Ocena benchmark.pl

Od początku było wiadomo, że nowy Asasyn na Xbox One X dostanie skrzydeł. Co prawda, pod względem faktycznej rozdzielczości konsola wciąż wyraźnie pozostaje w tyle za high-endowym pecetem, ale już w samej oprawie graficznej tak dużych różnic nie ma. Szczególnie, gdy Assassin’s Creed Origins „puścimy” na telewizorze 4K z szerokim gamutem i HDR’em. Jasne, ktoś pewnie zaraz powie, że Ubisoft najnowszą aktualizacją „zepsuł” wersję pecetową, by poprawić obiór gry na konsolach, ale wierzcie lub nie, na Xbox One X nie jest to potrzebne. Gra prezentuje się tam absolutnie fantastycznie, stąd raczej mało który posiadacz konsoli będzie zastanawiał czy dałoby się jeszcze bardziej wyśrubować oprawę graficzną.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska, polska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Ubisoft
Producent:
Ubisoft
Data premiery:
2017-10

Pełna specyfikacja

Forza Motorsport 7

76% Ocena benchmark.pl

Tak jak Playstation 4 ma swoje Gran Turismo, tak Xbox One ma serię Forza Motorsport. Niedawna premiera jej siódmej odsłony była niczym wcześniejsza Gwiazdka dla wszystkich pasjonatów sportów motorowych. No bo jak się tu nie cieszyć z ponad 700 licencjonowanych modeli samochodów, doskonałej fizyki jazdy, świetnych torów i „dynamicznej” pogody. Ten tytuł już na Xbox One S robił niesamowite wrażenie. Trudno się więc dziwić, że zapowiadane ulepszenia dedykowane nowej konsoli rozpalały wyobraźnie fanów. Teraz gdy już możemy się nimi cieszyć trzeba powiedzieć jedno – ich twórcy „dali radę”. Nie dość bowiem, że Forza Motorsport 7 chodzi na Xbox One X w natywnym 4K to jeszcze śmiga w 60 klatkach na sekundę karmiąc nasze oczy cudownym HDR’em. Nic tylko grać i się zachwycać.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
3
Wersja językowa:
angielska, polska
Gatunek gry:
Wyścigi
Wydawca:
Microsoft sp. z o.o.
Producent:
Turn 10 Studios
Data premiery:
2017-10-03

Pełna specyfikacja

Rise of the Tomb Raider

90% Ocena benchmark.pl

Mogłoby się wydawać, że Rise of the Tomb Raider niczym nas już nie zaskoczy. Wszak gra, która pierwotnie ukazała się na Xbox One w 2015 roku, później doczekała się poprawionych edycji i na PC i na Playstation 4, włączając w to ulepszenia zarezerwowane dla modelu Pro. A jednak i w tym przypadku Xbox One X potrafił wydobyć z pozoru znanego już tytułu jeszcze więcej dobra. W jaki sposób? Ot choćby dodając doń obsługę HDR i Dolby Atmos. Oczywiście na tym odpicowanie Rise of the Tomb Raider się nie skończyło. Gra na Xbox One X zyskała 3 różne tryby – natywnego 4K, lepszej wydajności i wzbogaconych efektów wizualnych. I w tym ostatnim przypadku faktycznie widać różnice.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska kinowa (napisy), angielska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Eidos
Producent:
Square Enix
Data premiery:
2015-11-13

Pełna specyfikacja

Halo 5: Guardians

96% Ocena benchmark.pl

Nim skwapliwie wytniecie, że to kolejny „stary” tytuł, który ma niby pokazać moc drzemiącą w Xbox One X, sugeruje wcześniej na własne oczy zobaczyć jak Halo 5: Guardians wypiękniało dzięki staraniom twórców i Scorpio Engine. I nie chodzi tu tylko o rozdzielczość 4K (bliską natywnej) czy stabilne 60 klatek na sekundę. Gra na Xbox One X oczarowuje większą ilością wyświetlanych detali i znacznie lepszym filtrowaniem tekstur. Jedyne czego brakuje to wsparcia HDR. Szkoda, że twórcy nie zdecydowali się na jego implementacje zasłaniając się dopiero raczkującą popularnością technologii. Nie ma co zaprzeczać, Halo 5 tylko by na tym zyskało. Ale i bez tego tytuł ten dorobił się już miana najlepiej wyglądającej metamorfozy na Xbox One X, i to tylko za sprawą rozdzielczości 4K.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Microsoft Studios
Format nośnika:
BD

Pełna specyfikacja


Quantum Break

86% Ocena benchmark.pl

Histeria…tyle można powiedzieć o wrzawie jaka podniosła się w mediach na wieść o tym, że aktualizacja Quantum Break dla Xbox One X zwiększa rozmiar gry do prawie 200GB. Owszem, jest to gigantyczna ilość danych, ale trzeba pamiętać, że i przed nadejściem nowej konsoli tytuł ten do małych nie należał. Wszystko przez wstawki filmowe, będące tutaj czymś na kształt serialu uzupełniającego fabułę gry. Ale filmy filmami, a jak z usprawnieniami strony wizualnej? No cóż, może i Quantum Break na Xbox One X nie jest w stanie pochwalić się prawdziwym, natywnym 4K, ale dzięki różnym sztuczkom bazowa rozdzielczość znana z poprzedniej wersji znacząco wzrosła dzięki czemu gra wygląda dużo lepiej. Cieszą szczególnie bardziej wyraziste tekstury i brak filmowego rozmycia.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Microsoft Studios
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2016-04-05

Pełna specyfikacja

Call of Duty: WWII

88% Ocena benchmark.pl

Narzekań na Call of Duty nie ma końca, a kolejnych części tej serii i tak nie sposób zgonić z list przebojów. Cóż, taki już jej urok. Ale pomińmy te wszystkie animozje i zamiast tego skupmy się na jakości oprawy wizualnej Call of Duty: WWII. Czy Xbox One X przynosi w tej kwestii jakąś potężną różnice? W porównaniu do poprzednich modeli konsol – oczywiście, w zestawieniu z Playstation 4 Pro – już mniej. Bo tak naprawdę decyduje tu już kosmetyka pokroju lepszych cieni czy nieco większej ilości detali, którym podczas dynamicznych starć raczej mało kto będzie się przyglądał. Co więc ta gra robi w naszym zestawieniu? Cóż, w rozdzielczości 4K (nawet jeśli to dynamiczne skalowanie) i z HDR Call of Duty: WII wygląda wprost obłędnie. Na tyle by posiadacz zwykłego Xboxa One zapragnął z miejsca zmienić konsolę.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska, polska
Gatunek gry:
Gry akcji, Strzelaniny
Wydawca:
Activision Blizzard / CDP
Producent:
Sledgehammer Games
Data premiery:
2017-11-03

Pełna specyfikacja


Śródziemie: Cień Wojny

90% Ocena benchmark.pl

Choć ulepszenia na Xbox One X w opcjach gry wyglądają podobnie jak na Playstation 4 Pro umożliwiając wybór między dwoma ustawieniami graficznymi (lepsza wydajność/lepsza jakość), to efekt ich działania jest zgoła inny. Konsola Microsoftu ma w tym przypadku miażdżącą przewagę oferując nie tylko znacznie ostrzejsze tekstury czy większą ilość detali, ale i zwiększony dystans rysowania obiektów czy widocznie lepszą rozdzielczość, bliską natywnemu 4K. A jeśli komuś i to za mało zawsze może przeskoczyć sobie na peceta, zsynchronizować „sejwy” i obadać, gdzie gra lepiej wygląda. Nie wiecie o co chodzi? Już wyjaśniam, Śródziemie: Cień Wojny to bowiem jeden z tytułów dostępnych w programie Xbox Play Anywhere czyli „kup grę na Xbox One, edycje PC dostaniesz gratis”.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska, polska
Gatunek gry:
Gry akcji, Przygodowe
Wydawca:
Cenega S.A.
Producent:
Monolith Productions
Data premiery:
2017-10-10

Pełna specyfikacja


Halo Wars 2

90% Ocena benchmark.pl

Można się spierać czy podbicie rozdzielczości do 4K w strategii czasu rzeczywistego daje graczowi jakieś wymierne korzyści. Nie sposób jednak zaprzeczyć, że dzięki temu zabiegowi Halo Wars 2 wygląda po prostu lepiej. A jeśli dodamy do tego HDR, nagle coś co zdawałoby się dobrze znamy, nabiera takich rumieńców, że aż chce się na nowo zasiąść do gry. Dzięki tym zmianom różnego rodzaju efekty świetlne – od pocisków plazmowych, po wybuchy i ostrzał satelitarny, zyskały dodatkowej głębi. Różnice widać tu nawet jeśli nie posiadamy telewizora 4K, bo „nowe” Halo Wars 2 szczodrze korzysta z supersamplingu.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Strategie RTS
Wydawca:
Microsoft
Producent:
Creative Assembly
Data premiery:
2017-02-21

Pełna specyfikacja

Star Wars: Battlefront 2

92% Ocena benchmark.pl

Pomijając burzę jaka rozpętała się wokół zaserwowanych w nowym Battlefroncie mikropłatności, chyba nikt nie zaprzeczy, że to naprawdę piękna gra. Niektóre lokacje wręcz ociekają klimatem przy okazji oczarowując poziomem detali. Co ciekawe, Star Wars: Battlefront 2 to jedna z tych gier, w których różnica między konsolami widoczna jest już pierwszy rzut oka. Lepsza, zbliżająca się do natywnego 4K rozdzielczość, 60 klatek na sekundę, ostrzejsze cienie, niezłe filtrowanie tekstur i cały szereg dodatkowych efektów, które czynią nowe Gwiezdne Wojny smakowitym kąskiem i prawdziwą wizualną ucztą, szczególnie dla posiadaczy nowoczesnych telewizorów 4K z HDR.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
polska kinowa (napisy), angielska
Gatunek gry:
Gry akcji, Strzelaniny
Wydawca:
Electronic Arts
Producent:
Digital Illusions/EA DICE
Data premiery:
2017-11-17

Pełna specyfikacja


 

Komentarze

  • Sander Cohen, #

    Smiechlem (pisownia celowa). Tyle w temacie.

  • piotreeeek, #

    Atak fanbojów majaczących o Horizon i U4 za 3...2...1...

  • PS4RaceMaster, #

    Ale gryzie cię w zad :) Najładniejszy najbardziej zaawansowany graficznie sandbox na rynku only PS4.

    Najlepiej wyglądający śnieg itd....
    https://www.youtube.com/watch?v=CggHZkFdTNM&t

    Sam jesteś fanboj bo nie możesz się z tym pogodzić to samo tyczy się GTS vs Forza 7 gdzie GTS wygląda lepiej :)
    https://www.youtube.com/watch?v=SQ6W4bVqQzk&t

    Wszystkie exy od Sony deklasują a tobie pozostaje w dzień w dzień po internetach wylewać swoje żale ech.....

    Za 3...2...1... i sprane screeny od fanboja piotrusia.

    sio......

  • PayStation4PowerOF18fps, #

    Czy tylko ja widzę że w horizon nic się nie rusza ? Brak fizyki ? Nie mówcie że oni tak serio zrobili gre w 2017 bez fizyki :) Bo palne na plecy.

  • piotreeeek, #

    "Czy tylko ja widzę że w horizon nic się nie rusza ? Brak fizyki ?"

    Przy fizyce z Crysisa to faktycznie wyglada jakby w Horizon jej nie było.

    https://www.youtube.com/watch?v=j1lKjMFdKgM
    https://www.youtube.com/watch?v=RO4W5sZ65hk

  • robertgr1, #

    Wszystkie exy od Sony deklasują ale chyba tobie mózg PS4RaceMaster ogarnij się człowieku sam mam PS4 niestety konsola nie wyrabia jest po prostu za słaba , jeśli komuś nie przeszkadzają rozmazane tekstury i niski Fps nierzadko poniżej 30 klatek to jest OK . Ja używam wyłącznie do gier sportowych
    Fifa 18 ,NBA 2k18 itp tu sprawdza się dobrze ale nawet w tych grach potrafi przyciąć ze względu na słabą wydajność

  • marcin1ja1, #

    Konsola to idealna platforma do gier "sportowych", samochodowych czy towarzysko-rozrywkowych. A jak przy okazji wpadnie jakiś ex, który pod względem wykonania jest majstersztykiem to nikt ciąć się nie będzie. Najlepszym wyjściem dla gracza jest dobry piec oraz konsola pod telewizorem. Jak jeszcze miałem dużo wolnego czasu to taki duet był dla mnie skrojony w sam raz :)

  • piccardo, #

    Ta konsola dla każdego posiadacza mocnego PC nie ma sensu :) te gry można ograć na ultra w 4K 60 i więcej FPS na PC.

  • kitamo, #

    szczegolnie w assasin creeda ktory zabija wydajnosc na 8700k nawet z gtx1080 :)

    tak wiec 4k to mozna do screenow w wiekszosci gier co najwyzej uruchomic obecnie.

  • piotreeeek, #

    http://www.benchmar.../strona/28836.html

    Srednio 38fps na GTX 1080 w 4K i na ustawieniach ultra. Jesli to jest ustawienie do uruchomienia screenów, to nawet nie pytam jak określić cinematic experience na PS4 w rozbebłanej grafice...oglądanie statycznych obrazów w muzeum?

  • kitamo, #

    "te gry można ograć na ultra w 4K 60 i więcej FPS na PC."

    ekhem, ale wyzej to przeczytac sie nie chciało chyba.

    juz biegam by kupic peceta za 5-6k zł co by w tych 28-38fps w 4k pograc (bez HDR). NO ale przeciez na PC mozna ograc w 3k 60fps i więcej na PC :)

    dobrze wiesz ze optymalizacja w tej grze kwiczy w przypadku PC i o 4k mozna zapomniec.
    Wiekszosc gier na PC w połączeniu z 4k nie osiąga stabilnych 60fps nawet na 1080TI.
    Za to gdyby w kazdej grze na PC dostepny był checkerboard rendering to juz przy 1440p mozna by uzyskac zadowalajace 60fps przy wymaksowanych ustawieniach. ot tyle i az tyle.
    I to jeszcze dla jakichs 2% populacji graczy pecetowych bo większosc ma duzo slabszy sprzet.

  • piotreeeek, #

    chekboard to badziew i chocby przykład FFV pokazuje że lepiej mieć natywną rozdzielczośc 1440p i skalowaną do góry przez tv, niż ten syfiasty i rozmydlający obraz checkboard.

  • jonny2003, #

    Nie za dużo tej propagandy o nowym Xboxie ostatnio u was?
    To aż się rzuca w oczy.
    Może coś bardziej obiektywnego i druga strona medalu np:
    -dalej ten sam słaby tabletowy procesor i zwalniające gry
    -brak gier na wyłączność
    -gry z pseudo 4K, średnimi detalami i skaczącymi fps
    -konsola półgeneracyjna bez dłuższej przyszłości

  • piotreeeek, #

    "-gry z pseudo 4K, średnimi detalami i skaczącymi fps"

    To akurat żaden problem bo Wulfen twierdzi że potrafi sobie ustawić pilotem magiczny suwaczek w tv i nawet skalowane 4K na PS4Pro wygląda wtedy jak natywne. Także wiesz, pseudo 4K to już nie problem :DDDDDDDDD

  • Maciej Piotrowski, #

    A co złego w tym, że jak pojawia się nowa konsola to o niej piszemy? Druga strona medalu też już była, ale nie przesadzajmy, że to tak słaby sprzęt.

    Poza tym konsola to obecnie uzupełnienie peceta. Nie rozumiem więc za bardzo tego ogólnego zacietrzewienia. Gramy tak jak lubimy - jeden na pc, inny na konsolach.

  • kitamo, #

    bo biedota finansowa i umysłowa musi zawsze robić wojenki - jak ich nie stać to muszą oczywiscie pisac na tych drugich.

    I tak wieszksoc posiadaczy konsol gra na pecetach i nie widza w tym problemu.

  • piotreeeek, #

    Ty szczególnie wielki pecetowiec. A ci konsolowcy co graja na pecetach, to pewnie ci, co tak zawsze skomlą że na PC nie można odsprzedawać gier.

  • kitamo, #

    no wiekszy od Ciebie bo mnie stac a Ty musisz z kieszonkowego chyba odkładac.
    nigdy zadnej gry nie odsprzedałem, nie uznaje czegos takiego jak odsprzedaz gier.

  • piccardo, #

    "Poza tym konsola to obecnie uzupełnienie peceta" ta nie... nie ma nic czym miałaby uzupełnić PC chyba że ktoś ma kalkulator xD

  • boro53, #

    Uwielbiam czytać tą szarpaninę Was dzieciaków, hahah....

Dodaj komentarz

Dodawanie komentarzy tylko w wersji dla PC. Już wkrótce wersja mobilna.

Nie przegap

Psst... Chciałbyś przetestować naszą nową stronę? :)