10 września 2018, Mateusz Tomczak

Pierwsze (bardzo dobre) recenzje Shadow of the Tomb Raider

Kategoria: Gry Gry komputerowe Gry na konsole Gry Xbox One Gry PlayStation 4, Tematyka: Eidos Tomb Raider Crystal Dynamics Zwiastuny gier przygodowa gra akcji, Producenci: Eidos

Recenzenci są zadowoleni z rozgrywki, jaką oferuje Shadow of the Tomb Raider. Średnia ocen na metacritic wynosi obecnie 83% (w wersji na Xbox One).

Ostatnio trudno o dzień bez informacji na temat Shadow of the Tomb Raider. Z racji zbliżającej się premiery nie powinno to jednak dziwić. I chyba nie ma na co narzekać, ponieważ wszystko wskazuje na to, że twórcy wykonali tutaj kawał dobrej roboty.

W sieci zaczynają pojawiać się recenzje gry. Zdecydowana większość z nich jest bardzo pozytywna. Wystarczy zresztą nadmienić, iż średnia na metacritic wynosi obecnie 83% (w wersji na Xbox One) i 77% (w wersji na PlayStation 4).

Za co Shadow of the Tomb Raider jest chwalony w największym stopniu? Przede wszystkim za klimat, bardzo miłą dla oka oprawę wizualną i znany, ceniony schemat rozgrywki z kilkoma zauważalnymi nowościami, w tym nowe umiejętności bohaterki. Więcej szczegółów znajdziecie chociażby w naszej recenzji gry.

Pierwsze oceny Shadow of the Tomb Raider (Xbox One):

  • Impulsegamer - 100%
  • GamingTrend - 90%
  • SpazioGames - 90%
  • IGN - 90%
  • Vandal - 90%
  • AusGamers - 89%
  • Wccftech - 86%
  • Everyeye.it - 83%
  • Xbox Achievements - 80%
  • Game Informer - 75%
  • DualShockers - 75%
  • VideoGamer - 70%
  • GameSpot - 60%

Będąc przy Shadow of the Tomb Raider warto wspomnieć o zwiastunie premierowym. Wprawdzie można było zobaczyć go już wcześniej, ale teraz twórcy opublikowali materiał oficjalnie.

Premiera gry już 14 września, na PC oraz konsolach Xbox One i PlayStation 4.


Źródło: Tomb Raider, metacritic

Komentarze

  • xbk123, #

    Czegoś tej dżungli brakuje... w kwestii oświetlenia. No i ten jaguar graficznie taki 10-letni.

  • piotreeeek, #

    "Zdjęcia z ze zwykłej PS4 1.84TF

    https://goo.gl/photos/UWTmxz7SVTyiX9Wj6"

    Przecież to są zdjęcia Wulfena z PS4Pro z supersamplingiem buahahahahahaha
    Jeszcze pamiętam jak mi je na PPE pokazywał.
    Co za krętacz i manipulator z ciebie bauahahahahahahaha
    Ale zaoranie buahahahahahahahahhahahahahahahahahah
    Twoje PS4 z 1.84TF to by narobiło pod siebie a nie wygenerowało taką grafike bez rozmaślenia. Chyba w trybie foto co najwyżej.
    Co za dzwon buahahahahahahaa
    Ale sie ośmieszyłeś krętaczu buahahahahaahha

  • PS4Ekskluzyw, #

    piotruś ssij Spider Mana :)

    https://photos.app.goo.gl/DMBWfrq7H6XgSzz89

    Gdzie te gry na pc z Nasa aby można było się zachwycać graficznie ech... Ludzie to już 5 lat generacji :)

  • piotreeeek, #

    "Gdzie te gry na pc z Nasa aby można było się zachwycać graficznie ech... Ludzie to już 5 lat generacji :)"

    Ale sie eunuchu ośmieszyłeś z tą galeryjką z Uncharted od Wulfena buahahahahahahahahahahaha
    PS4Pro po supersamplingu i ten matoł nie potrafi tego odróznić buahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

    "https://photos.app.goo.gl/DMBWfrq7H6XgSzz89"

    A to, co to ma być? Screeny w 1080p żeby nie było widać rozmaślonej grafiki na PS4Pro buahahahahahahahahaha
    No nie moge z typa, ale beka buahahahahahahahaahahha
    Trzeba było jeszcze w rzucić screeny w HDReady buahahahahahahahahahaha

  • PS4Ekskluzyw, #

    Sami zobaczcie jak się dziecko denerwuje i ile tego "hahahaha buhahaha"
    Mogę się założyć że już gryzie ze złości klawiaturę :)

    Co mogę poradzić że jest inaczej podałem screeny z Uncharted i popatrz sobie na Tomb Raidera z tych screenów co Lucky rzucił ech... Masz z tym problem :)

    Jakbym był taki wredny to bym chciał abyś zrzucił takie screeny z TR ale z komputera z 2013 roku dajesz. Może być z 2018 ale za 1000 złotych :)

  • Wulfen4, #

    "https://goo.gl/photos/UWTmxz7SVTyiX9Wj6"

    Przecież to są zdjęcia Wulfena z PS4Pro z supersamplingiem buahahahahahaha"

    To nie są moje zdjęcia kłamco
    Moje zdjęcia są tutaj:
    https://imgur.com/a/Gd4He

  • PS4Ekskluzyw, #

    Wulfena jeszcze lepsze ech... piotruś zaorany :)

    A Lara płacze :)

  • piotreeeek, #

    "To nie są moje zdjęcia kłamco
    Moje zdjęcia są tutaj:
    https://imgur.com/a/Gd4He"

    Przecież to logiczne że to twoje zdjecia bo tylko ty masz tak zrytą banie, żeby zrobić sobie ołtarzyk w postaci galerii z Uncharted LL i tylko ty masz tak chory umysł żeby tworzyć multikonta z których udajesz tłumoka.
    Pewnie tylko po takim czasie się zamotałeś w tym swoim zidioceniu i zapomniałeś że screeny z Uncharted Lost Legacy robiłeś już mając PS4Pro (dlatego masz tylko takie z supersamplingiem) i zapomniałeś że przelogowując sie na konto PS4ImebcylEkskluzif wciskałeś historyjki tez ten gosć ma PS4 i ZD9. I w takim wypadku ta galeryjka powinna być z PS4 w badziewiastym rozmyciu graficznym, podobnym do tego które widać na twoich screenach z U4 z czasów gdy miałeś jeszcze PS4. A tu prosze, screeny z Uncharted LL sa tylko z supersamplingiem.
    Więc skończ już chłopie ta błazenade i idź w końcu do porządnego psychiatry.

  • Wulfen4, #

    " A tu prosze, screeny z Uncharted LL sa tylko z supersamplingiem."
    Skoro piotrusiowi się wydaję, że jakieś screeny pochodzą z ps4 pro, to wiadomo że muszą pochodzić z ps4 pro i na pewno są to zdjęcia wulfena, wszak tylko wulfen ma ps4 pro i tylko on jedyny na świecie robi zdjęcia. Jeśli na forum np neogafa dziesiątki osób wstawia zdjęcia to oczywiste, że wszystkie te konta i zdjęcia należą do wulfena.
    Jaki ten piotruś jest genialny.

  • LuckyNumber888, #

    Przeszedłem uncharted 4 oraz dodatek zaginione dziedzictwo. Podstawa lepsze wrażenie robiła, bo jakość grafiki w dodatku była podobna do madagaskaru w podstawie, czyli duży otwarty teren, ale przy którym już wodać mniej detali. W podstawie natimiast lokacje były z reguły mniejsze, ale za to dopakowane w detale. Były jednak też fragmenty w tym dodatku, które robiły wrażenie, przypomina mi się tu lokacja ze słoniami.

  • bleblebleble, #

    PS4Ekskluzyw

    Czemu God of Whore ma dropy do 20 fps?

    https://youtu.be/xepW3bAyeeI

  • LuckyNumber888, #

    Gdyby nie postać Lary to bym mógł nawet uwierzyć, że to uncharted 4, bardzo podobny poziom grafiki. Tak samo pełno dobrze wykonanych roślin

    http://www.pcmrace....07-22.52.53.06.jpg
    http://www.pcmrace....07-20.39.07.72.jpg
    http://www.pcmrace....07-20.42.33.68.jpg
    http://www.pcmrace....9-20-12-02-709.jpg
    http://www.pcmrace....9-19-08-05-733.jpg
    http://www.pcmrace....7-22-51-58-105.jpg

    Jest to poziom uncharted 4. W Tomb Raiderze z tego co też widzę lokacje mają całkiem spore miasto do zwiedzania. W uncharted 4 też miasto było, ale to i tak w postaci tunelowej mechaniki, czyli musiałeś się poruszać po z góry ustalonej trasie, a wiadomo, że wtedy można więcej detali pokazać.

    Co natomiast mi się najbardziej podoba to jakość tekstur i cała teselacja
    http://www.pcmrace....9-19-41-59-196.jpg
    te tekstury w oddali mają wypukłości i nie sprawiają wrażenie takich płaskich. W uncharted 4 takie rzeczy są, ale to tylko z bliska :P.

    Jedyne co mi się nie podoba to AA w tym tomb raiderze, podobnie jak w uncharted 4 rozmazuje za bardzo wszystko :P. Na szczęscie w wersji na PC będzie można to wyłączyć i zastąpić zwykłym SMAA czy FXAA

  • kitamo, #

    Moze jeszcze do czasu premiery wyjda sterowniki jakies, bo faktycznie wymagania dość spore, szczególnie jak ktos chciałby odpalić w HDR to w sumie nie pogra sobie.

  • LuckyNumber888, #

    Szczególnie w 4K, wynik 1080ti dużo słabszy jak w poprzedniej części, a GTX 1070 tu już tylko na 23 fps się wyrabia. Na tle tych wymagań zaskakująco wygląda wersja na xboxa X, 4K dynamiczne ze spadkami do 1800p, HDR.

  • LuckyNumber888, #

    https://youtu.be/rt4zCfgl5S8
    Recenzja i gameplay z wersji na xbox x. Fenomenalnie to wyglada. Wedlug testu natomiast nxgamer'a framerate na xbox x jest solidny nawet w trybie 60fps.

  • kitamo, #

    zobaczymy finalną wersję PC bo tu dużo sie moze jeszcze zmienić, nawet w sterownikach

  • Skaza, #


    Premiera 14 Września, a już pojawiają się oceny?

    Czyje? ;)

  • kitamo, #

    przeciez dziennikarze wcześniej dostają. Najpierw oceny dziennikarzy a pozniej konsumentów.

  • raffal81, #

    250zł PC :D:D:D świat zwariował :D

  • stach122, #

    Kużwa kolejny co wyszedł dopieroz spod kamienia

  • xbk123, #

    Nie byłoby to takim problemem gdyby była dostępna wersja pudełkowa, nie wymagająca aktywacji na steam. Taka z możliwością odsprzedania.

  • raffal81, #

    Nie denerwuj się bo Ci żyłka pęknie ;]

  • PS4Ekskluzyw, #

    Jakie 83% jak jest 77%

  • raffal81, #

    Na PS4 77% a na XBOX One 83%.

  • kitamo, #

    wszystk ozalezy od tego kto dał ocene. Wersję na PS4 Telegraph oceniło na zaledwie 40% - po prostu osoba mają dość chyba juz TRa bo nie zostawili suchej nitki.


    https://www.telegra...venture-startling/

    srednia i tak jest wysoka jak na 3 platformy bo 80% wiec zle nie jest.

  • wrobellito, #

    Zdarzyło mi się także, że testowana wersja na Xboksie One X chrupnęła tu i ówdzie, co – uważam – nie powinno mieć miejsca, bo wizualnie, choć piękna, gra ustępuje chociażby takiemu Uncharted 4. Mimo to nie wątpię, że wkrótce zabiorę się za Nową Grę+ i z przyjemnością skradnę każde świecidełko z każdego opcjonalnego grobowca i krypty.
    Tekst z Gryonline

  • SuperBobas, #

    Pierwsza sprawa to gry są takie drogie bo ciężko jest spiracić Denuvo i pazerność wydawców automatycznie się aktywuję.Gdyby nie to a gra pojawiła by się w necie tego samego dnia co premiera to by kosztowała 160-170zł.
    Pamiętam czasy bez Denuvo gry nigdy nie były takie drogie dopiero dziwnym zbiegiem okoliczności od 2014 roku zaczęły nagle drożeć.

    PS4Ekskluzyw masz racje karta za ponad 5 tysięcy a różnice w oświetleniu znikome no ale te zdjęcia co pokazałeś już gdzieś widziałem w necie i chyba jest w nich dodany supersampling ale nie jestem pewien może się mylę jeśli tak to sorry.

    Nowy Tomb Raider ładny drogi i najlepiej wyglądający za 5 kafli.

    Wole grać bez Real tracingu na 1080TI albo na Playstation 4 naprawdę przeżyję bez hiperrealistycznych świateł za 5 tysięcy i skupię się jak przez wszystkie lata na fabule i zagadkach gry.Światła to ja mam jak idę z kobietą na dyskotekę i takie mi wystarczą.

  • kitamo, #

    A tam pazerność - jak ludzie by nie kupowali po 250zł gier na PC to by tak do góry ceny nie leciały.
    Wszyscy narzekają a i tak kupują.
    A czy producent pazerny to jak określisz? sam wycenia swój produkt a nie ludzie z biednymi keszeniami przecież.
    Z drugiej strony jak ktoś ma kupic RTXa żeby sobie w RT pograc to cena 250zł tez do przełknięcia.

    Gry bez denuvo tez drogie już są. Znajdz dzis grę AAA która kosztuje tak jak w 2014 ok 100zł


    Sam też kupie pewnie na konsole bo gra na raz i można odsprzedać. Gdyby nie fakt konieczności doklejania jej gdzieś do jakiegoś konta to pewnie na 250złnie było by w ogóle narzekania.

    Powinna być tańsza wersja elektroniczna i droższa na płytach tyle że bez żadnego doklejania do konta żeby można było odsprzedać. To by nie było złe rozwiązanie dla obu stron

  • kitamo, #

    wystarczy wejść na crackwatch i sprawdzic - wiekszosc gier z denuvo łamana jest w D0 albo D1

    Ceny gier i tak nadal rosną i to sie nie zmieni.

  • SuperBobas, #

    bleblebleble ty przestań pisać bzdury nikogo nie obchodzi że jedna czy druga gra została złamana w jeden czy dwa dni skoro 20 gier nie jest złamane do tej pory.

    Denuvo ma zabezpieczać sprzedaż w pierwszych tygodniach od wydania i bardzo dobrze sobie z tym radzi.

    Kogo obchodzi jakiś Assassin Creed orgins wydany 2017-10-27 a złamany w 2018-02-03 czyli 4 miesiące po premierze jak denuvo zrobiło to za co im zapłacono i wykonało swoją pracę na korzyść twórców.

    Denuvo bardzo dobrze się sprawdza i wykonuję swoją rolę.Prosty przykład najnowsze produkcję nie złamane posiadające najnowszy wariant denuvo 4.9

    Dragon Quest XI,Zone of the Enders The 2nd Runner,Pro Evolution Soccer 2019,Strange Brigade,F1 2018,Burnout Paradise Remastered,Madden 19 ,Monster Hunter World,Yakuza 0,Jurassic World Evolution,Unravel 2 ,Fe


    i ostatnia sprawa dla twojej wiadomości nie ma jeszcze denuvo wersji 5.0 najnowsze produkcje są zabezpieczane wersją 4.9 i ogólnie numeracja denuvo jest wymyślona przez crakerów.


    Fifa 18 Denuvo wersja 4.7
    TW:WH2 denuvo wersja 4.7

    Najpierw ogarnij swoją wiedzę w jakimś temacie a potem dyskutuj a teraz pozdro i poćwicz.

  • SuperBobas, #

    Kitamo po pierwsze przestań pisać fanaberie że gry AAA kosztowały w 2014 roku 100zł jeśli tak piszesz to pewnie nigdy żadnej gry nie kupiłeś po premierze bo ceny to sobie zmyśliłeś na potrzeby swojego komentarza.
    Od rozpowszechnienia się Denuvo ceny raptownie podskoczyły każdy to widzi i każdy to wie.

    Oczywiście nie znajdziesz żadnej gry AAA w cenie jak w 2014 roku bo każda gra która jest AAA ma teraz Denuvo i nową cenę dzięki niemu.
    Ceny po 250zł jak z kosmosu a połowę gier jest niegrywalnych i dziurawych jak sito za to ma dobre drogie zabezpieczenie.

  • xbk123, #

    Ale ma rację w kwestii tego, że ludzie to akceptują. Zobacz np. takie RTX-y. Wszyscy narzekają jakie drogie karty, a obok newsy, że już wszystkie wykupione w ramach preordera. A przecież kart nie ma na rynku, nikt ich nie przetestował, nie ma nawet jednej recenzji. Klientowi najwyraźniej to nie przeszkadza. 1.200usd za kartę? No problemo! Tak samo z preorderami gier.

  • kitamo, #

    ok 100zł a nie dokładnie za 100zł ale ok …


    zakup na premierze:
    Lords of the fallen 109zł (denuvo)
    wiedzmin 3 kupiony za 119zł
    Assasins creed 3 za 129zł
    Tomb Raider za 129zł

    Tak wiec ceny troche odbiegają od tego co jest dzisiaj.
    nie ma znaczenia czy denuvo czy nie, ceny i tak idą do góry.
    Denuvo dzisiaj łamane potrafi byc w day1.

    Dying Light 139,90zł (brak denuvo) 2015


    i to tylko kilka przykładów które sam posiadam.

  • bleblebleble, #

    Wróćcie się wy wszyscy do szkoły i pouczcie się ekonomii.
    Jak czytam te wasze pierdy to myślę że macie Góra 10 lat.

    Porównajcie sobie zarobki Jakie były kiedyś i bezrobocie to dzisiaj.

    Teraz taka zagadka dla wszystkich tutaj mądrali.
    Ile kosztowało Diablo 2 w dzień premiery jaka była wtedy minimalna krajowa Jakie było bezrobocie.

  • kitamo, #

    Myslisz ze pewnie ze developera z za oceanu obchodzą nasze zarobki kiedyś i teraz a w szczególności bezrobocie?

    kiedyś przelicznik był z DOLARA a nie euro.

    Od lat mamy w kraju ceny równane do cen w UE bo do tego dążymy.
    Dziś chleb kupuje za 8zł a kiedyś był po 2zł.

    Spróbuj importować cos do kraju to dowiesz się czemu wszystko do góry poszło.


    A Diablo 2 kosztowało 140zł na premierze.

  • benzene, #

    Chleb za 8zł? Chyba z dostawą do domu.

  • Yukko, #

    Ostatnio wyszedł materiał na pewnym kanale na YT czemu gry w Rosji są tak tanie. Skracając cały materiał do ogółu: Z powodu piractwa. Deweloperzy mieli do wyboru albo mały zysk albo brak zysku w ogóle bo by tam ludzie i tak gry nabyli.

    Ceny były niskie żeby zachęcić ludzi do kupna. Jakie defekty w rozwoju trzeba mieć by widzieć coś na własne oczy... NO WIDZIEĆ TO a i tak nie wierzyć i twierdzić co innego. Gry są drogie z powodu BRAKU możliwości łatwego nabytku drogą mniej oficjalną.

  • kitamo, #

    czyli w Rosji jest piractwo a w Polsce nie ma?
    W Ameryce też nie ma bo z tego co wiem to jest olbrzymie a mimo to gry dalej drogie?
    W Niemczech gry są drogie a mimo to piractwa nie ma?


    W Polsce masz ceny obecnie takie jak w UE, a sprobuj zgadnąć czy Rosja jest w UE.
    Jak ceny są dostosowane do rubla wszedzię to nie dziw się że jest taniej. U nas ceny dostosowane są do wartości euro ale tylko towarów a nie zarobków.
    Zobacz ile gry kosztują w UK a piractwo nie jest tam tak powszechne jak w PL oraz w Rosji.

    Chcesz mi powiedzieć ze statystycznemu Rosjaninowi łatwiej jest pobrać gre z internetu za free niż statystycznemu Polakowi? przeciez pobierają ją z tego samego miejsca.


  • Yukko, #

    Przestań mówiąc po polsku Pier...dzieć... ok? Obejrzyj sobie ten film który wyjaśnia dogłębnie czemu. I nie, wartość rubli nie ma ABSOLUTNIE nic wspólnego z cenami gier tylko mentalnością kraju. Po tytule filmu każdy się spodziewał odpowiedzi o wartości waluty a tu taki zonk.

    Napiszę drugi raz: Jakie defekty w rozwoju trzeba mieć by widzieć coś na własne oczy i aktywnie temu przeczyć?

    Tytuł filmu: "Dlaczego w Rosji gry są tańsze niż w Polsce?", raczej będzie wiadomo czyj obejrzeć ale jak nie to ma TV i Gry w nazwie kanału.

    Edit: Zapomniało mi się wspomnieć o piractwie w Polsce i nie tylko. Owszem jest ale nie na aż taką skalę. Po za tym czy w ogóle można porównywać Polskę albo w ogóle Niemcy do Rosji? Historia krajów jest zupełnie inna, powody takich stanów są jakie są. Zrównywanie do jednego wspólnego mianownika nie ma sensu. Bo to jak porównywać pagórek co dziecko wejdzie do Mount Everest. Po wielu wielu latach na steamie można płacić w ZŁ no i co z tego jak cena i tak jest praktycznie taka sama co w Niemczech?

  • JohnyJones, #

    Obaj z kitamo macie racje, Yukko.

    Piractwo to jeden z czynników, który jest ściśle związany z sytuacją ekonomiczną kraju. Rosja to ogromny rynek zbytu. Jest też oddzielnym państwem i ma inne umowy handlu i blokady regionalne. Dlatego np gry kupione w Rosji możesz na steamie aktywować tylko z Rosyjskiego IP. Nawet przez jakiś czas posiadały tylko język rosyjski do wyboru, żeby zamknąć ten rynek, aby móc dać ceny dostosowane lokalnie. Coś tam się zmieniło w przepisach, że teraz jest też angielski, co powoduje szeroki handel kluczami aktywacyjnymi przeznaczonymi na rynek rosyjski w śmiesznych cenach jak na zachodnie standardy. Przy ogólnodostępnym VPN blokada na IP nie jest problemem. Tak czy inaczej to że w Rosji jest bardzo duże piractwo to się wiąże bezpośrednio z zarobkami i sytuacją materialną ludności.

    Polska jest w UE i przestała być oddzielnym zamkniętym rynkiem jak Rosja. Kraje spoza unii handlują z UE a nie z poszczególnymi krajami, dlatego straciliśmy swoje lokalne ceny na rzecz przynależności do globalnego rynku UE. Większa dostępność, zniesienie opłat celnych w UE, oraz jednolita stawka spoza krajów spoza unii. Dla Polski oznacza to niestety wzrost cen i przewalutowanie z Euro. Stąd mamy ceny na poziomie tych zachodnich. Zarabiając za granicą, naprawdę ta cena 45 funtów czy 50 euro to nie jest problem i tyle gry kosztują od lat. I nikt nie odnotował jakichś magicznych skoków cen.

    Ja SotTR kupiłem na humble bundle za £40 (bo mam abonament i zniżkę dzięki temu). To jest 193 zł z groszami. Nawet pełna cena 45 to i tak dalej 217 zł. Więc jak widać to w Polsce są ceny wysokie, bo należymy do rynku UE i już dawno przestaliśmy być handlowo traktowani jako oddzielny kraj z własnym rynkiem.

    Filmik który podesłałeś jest tendencyjny i skupia się na tym, żeby ukazać piractwo jako remedium na ceny. Gdzie w przypadku Polski to nie piractwo czy jego brak reguluje ceny tylko handel międzynarodowy i wspólnota do jakiej należymy.

  • JohnyJones, #

    PS. Tak jak TvGry lubię i szanuję ich robotę, to ta historyjka o cenach w Rosji jest bardzo naciągana i po łebkach. W sam raz na pogawędki przy piwku. Ale gość w ogóle nie wziął pod uwagę sytuacji ekonomicznej kraju o którym mówi. Ani nie wziął pod uwagę wpływu rozpadu ZSRR, ani różnych rządów rosyjskich ani rynku. Przez pewien czas Rosja była traktowana jak kraj trzeciego świata. Duży kraj, z dużą populacją, ale biedną jak mysz kościelna. Jedyny sposób, żeby tam zarobić to było zamknąć rynek na cztery spusty, walnąć blokady regionalne, aby ograniczyć zarówno piractwo jak i redystrybucję. Gość coś tam przebąkuje, ale totalnie bagatelizuje fakt, że dzięki wprowadzeniu blokady regionalnej Steam obniżył i dostosował ceny do rynku. A nie dzięki piractwu jak rzekomo twierdzi. Piractwo było tylko wynikiem niedostosowania cen. Polska też była oddzielnym rynkiem i też mieliśmy gry w wersjach tylko EN i PL, a czasem tylko PL. Teraz masz wszystkie języki z UE nie masz blokad. Czy kupisz w UK czy w DE aktywujesz bez VPNów, a i będziesz miał w grze polskie napisy lub i dubbing.

  • SuperBobas, #

    xbk123 zobacz Lamborghini Huracan z 2018 roku też jest już wykupiona w całości a cena to 1.600.000zł bo są to samochody dla grona najbogatszych ludzi.

    Kogo obchodzą preordery kart na które rzucają się najbogatsi,zbieracze czy entuzjaści.
    Liczą się zwykli zjadacze chleba których jest najwięcej i to oni są fundamentem rynku bo są najliczniejsi.

    Reklamują te RTXY wszędzie a cena ponad 5 koła to sorry po co mi taka technologia którą większa ilość osób zobaczy tylko na you tube bo są za biedni żeby sobie ją kupić.
    Wszędzie reklamy ta gra tamta gra ma RTX wow buuum i pupa bo cena z kosmosu.
    Po co robić karty za drogie dla większości ludzi.
    Co z tego że sobie kupisz tańsze modele to już nie będzie to samo a jak widzę to wszędzie największe show robi 2080TI za ponad 5 koła a reszta kart to ciche myszki.

  • kitamo, #

    bo wydadzą niedługo RTXa dla ludu, tyle ze to nie będzie RTX z prawdziwego zdarzenia tylko karta bez możliwości odpalenia RT.
    Jak RT przestanie byc exclusivem dla Nvidii to zawita ona i w popularnych GTXach dla ludu.

    Kiedys juz mowilem - na Titanach NV nie zarabia, są to karty dla wybranych entuzjastów a mimo to NV produkuje te karty zawsze.

  • SuperBobas, #

    kitamo czyli potwierdzasz to co napisałem że nie będzie to już ta sama karta która teraz robi największy show i daje super efekty oraz nowe możliwości za cenę ponad pięciu kafli bo RTX dla ludu będzie kastratem bez możliwości odpalenia RT i większość ludzi będzie mogła sobie obejrzeć najlepsze efekty tylko na you tube.

  • kitamo, #

    Mowie że NV zapewne wyda GTXa na chipie Turinga bez możliwości odpalenia RT.
    Dlatego mamy nazwę RTX obecnie a GTX będzie dalej produkowany tak długo jak długo NV będzie miała monopol na RT czyli pewnie ze 2 generacje.

    Tak podejrzewam że będzie.

  • JohnyJones, #

    I co z tego, że są drogie? Nie stać Cię to trudno. Poczekasz kupisz używany, jak stanieje jak będzie się zbliżać następna generacja. Dokładnie tak samo jak z praktycznie każdym innym produktem. Może do salonu Audi też wchodzisz i narzekasz, że R8 to nie to samo co A1 i ceny są z kosmosu?

    Nie jest to produkt dla Ciebie, pogódź się z tym. Nie jest to produkt pierwszej potrzeby, ani nawet tysięcznej. Wręcz bym powiedział, że póki technologia jest świeża to jest to produkt bardziej dla entuzjastów. (choć £1000 to dużo, ale też nie tak dużo, żeby aż tak płakać).

  • wrobellito, #

    Zdarzyło mi się także, że testowana wersja na Xboksie One X chrupnęła tu i ówdzie, co – uważam – nie powinno mieć miejsca, bo wizualnie, choć piękna, gra ustępuje chociażby takiemu Uncharted 4. Mimo to nie wątpię, że wkrótce zabiorę się za Nową Grę+ i z przyjemnością skradnę każde świecidełko z każdego opcjonalnego grobowca i krypty.
    Źródło: https://www.gry-online.pl/S020.asp?ID=12938

  • RockyBalboa, #

    @JohnyJones jak z ciebie taki bogacz że wydanie 1000 funtów to dla ciebie jak pierdnięcie komara to kup mi jedną kartę.

    Właśnie przez takie durne podejście producenci windują ceny do samego kosmosu.
    1000 funtów nie ma sprawy już płace 2000 funtów a co mi tam już płace 10000 funtów już zaklepane i moje.
    A producent się cieszy że łykają jak pelikany karty z cenami z parodii.

  • JohnyJones, #

    Nie martw się, też kiedyś nie miałem pieniędzy. Ale pilnie się uczyłem... żartuje... leń był ze mnie straszny, ale mam głowę na karku i posiadłem tyle wiedzy i umiejętności, żeby zarabiać 3 razy tyle co ta karta grafiki kosztuje.

    1000 funtów to nie jest pierdnięcie komara. Ale jest to kwota, którą jeszcze bym mógł przełknąć, za najmocniejszą kartę na rynku z obsługą nowej technologii i na dzień premiery. Cały czas widzę, że ludzie nie rozumieją z jakim produktem mają do czynienia. To nie jest jakaś tam sobie karta. Póki co trzeba RTXy traktować jak produkt dla entuzjastów z dwóch względów. Pierwsza taka karta, która obsługuje RayTracing w czasie rzeczywistym całkiem wydajnie. A po drugie jedyna taka karta, która to robi. Więc cena wydaje mi się uzasadniona i nie jest żadnym zaskoczeniem.

    Kwestia opłacalności zakupu to już jest zupełnie inny temat. I w tym wypadku z mojego punktu widzenia póki co opłacalność jest nikła. Ale ten stan się zmieni za jakiś czas. Raczej na pewno przy premierze kolejnej generacji, albo jak AMD wyda jakąś odpowiedź. A może wcześniej jak hype na nowość spadnie. Tak czy inaczej, póki co posiadanie tej karty nie przynosi żadnej wymiernej korzyści. A na pewno nie korzyści wartej 1000 funtów. Zamiast płakać obserwuj rynek, ciesz się z nadchodzących nowych możliwości w grafice w grach, bo za jakiś czas ceny kart z obsługą RT będą bardziej przystępne.


    "@JohnyJones jak z ciebie taki bogacz że wydanie 1000 funtów to dla ciebie jak pierdnięcie komara to kup mi jedną kartę."

    A jak widzę takie coś to mi się śmiać chce, bo widać że mam do czynienia z jakimś tłumokiem albo dzieciakiem, który chciałby mieć, ale nie chce mu się nic zrobić w tym kierunku. Niestety polskie rządy takie społeczeństwo wychowują. Zabrać zaradnym, dać leniwym dupom wołowym. A potem ci drudzy tylko wyciągają łapy po więcej.

    Mnie może i na tę kartę stać i mógłbym sobie kupić, nawet nie byłoby mi szczególnie żal pieniędzy, bo gry to moje hobby. Ale nawet zarabiając tyle pieniędzy są też inne produkty, na które mnie tak samo nie stać jak ciebie na te RTXy. Ale nie płaczę z tego powodu tylko dążę do tego żeby mnie było stać.

  • JohnyJones, #

    Gdybyś choć 1/5 energii jakie poświęcasz na komentowanie tutaj i zakładanie kolejnych kont, na nauczenie się czegoś pożytecznego z punktu widzenia rynku pracy, to też byś nie jęczał na ceny nowych kart.

  • RockyBalboa, #

    @JohnyJones pierwsza sprawa kto ci powiedział że mnie nie stać na RTX nigdzie nie napisałem że tak jest piszę tylko o tym że karty są za drogie.
    Druga sprawa jak ja czytam taki komentarz jak twój jak to cie stać bo masz rozum i spryt żeby zarabiać trzy razy więcej niż karta kosztuje to dosłownie widzę dorosłego dzieciaka który widzi sposobność pochwalenia się niekoniecznie prawdziwymi zarobkami.

    Jakbym przykładał tyle energii co ty w pisaniu komentarzy a raczej powieści na pół strony to musiałbym być na bezrobociu żeby mieć na to czas.

  • xbk123, #

    Daj już spokój, bo śmiać się chce z tych Twoich komentarzy. Prawda jest taka, że ci co ich stać (głównie zachód) już złożyli preordery i nie na marudzą na forach. Ale nawet tam nie jest to cenowo produkt dla mas. Cenowo dla mas to są konsole. Czas sobie wbić do głowy, że zachód ze swoimi zarobkami i cenami nie dostosuje się do małego i mało znaczącego rynku w europie wschodniej.

  • JohnyJones, #

    Oj panie RockyBalboa - myślisz, że nie wiem, które konta były twoje z a zostały tu zbanowane? Czasu to masz w bród tylko udajesz.

    Ja mam czas sobie poczytać i popisać, bo mam dość przyjemną i lekką pracę i luźne godziny.

    Tak czy inaczej, ja nie o tym pisałem. Mój przykład był po to żeby niejako potwierdzić, że są osoby dla których to nie jest drogo i to one kupują takie karty. Poza tym napisałem, że 1000 funtów nawet będące 1/3 pensji to spory wydatek. A nowe karty nie są tego warte w tej chwili. Może jak wyjdzie trochę więcej gier z RTX... to pomyślę, ale to minimum za pół roku. Do tego czasu cena też spadnie.

    Chodzi mi tylko o to, że nie ma co narzekać, że nowa technologia jest droga na start, bo tak było ze wszystkim czego aktualnie używamy. Kiedyś kolorowy telewizor był horrendalnie drogi. Nie zmienia to faktu, że dziś nie uświadczysz innego poza muzeum i piwnicami czy strychami dziadków. Daj więc czas, za rok kupisz taką kartę z 20% taniej jak nie więcej. A za dwa pewnie nawet i z połowę. A już na pewno używkę będzie można. A czy jest taka karta niezbędną? No nie, więc nie wiem po co pianę bić.

    Np samochody elektryczne też drogie są, bo to świeże technologie i też nie każdego stać. Czy to oznacza, że ktoś chce się nachapać i specjalnie podbija cenę, że szarego kowalskiego nie stać? No chyba nie. Jakby patrzeć jak ty na każdą technologię to można by uznać, że wszystko jest za drogie dopóki nie będzie za darmo.

  • MakankoBzykankoPukanko, #

    @xbk123 ale najbardziej zabawny jesteś tutaj ty :) Mieszkasz za granicą ? Wydaje mi się że raczej nie:) Więc nie wiesz tego czy ludzie narzekają na kupno kart czy nie.Na forach nie narzekają hehe no brawo ty:) to chyba czytamy inne fora zagraniczne :)

  • JohnyJones, #

    No widzisz... bo za granicą są też tacy sami ludzie jak i w Polsce. Też są ci których stać i ci których nie stać. Już przy poprzedniej generacji wielu znajomych się dziwiło jak można na kartę graficzną wydać 500 funtów. Ale są też tacy, który kupują Macbooki za 2k albo MS Surface, Iphony X czy Samsungi Note'y...

    Niezależnie od kraju są tacy co będą narzekać jakby coś miało się zmienić, albo coś by się im miało należeć.

    Za darmo to już ciężko nawet po gębie dostać.

  • G-36_Rebel, #

    Wojenki konsolowych przyglupow wystarczy mi az nadto. Czy to prawda ze z kazdym nastepnym TR mamy co raz mniej logicznych zagadek, a co raz wiecej grindu i strzelania? Zdaje mi sie ze jest co raz mniej szukania po korytarzach przejsc, rozwiazywania zagadek, przestawiania moverow aby stworzyc sobie gdzies wejscie... sporo za to polowania i zbierania badziewia. Ciagle brak mi czegos podobnego do Uncharted 4 i zadania z wieza zegarowa...

  • MakankoBzykankoPukanko, #

    @JohnyJones widzę że raczkujesz tutaj od 28 sierpnia 2018 roku :) Mnie na przykład bawią ludzie którzy rzucają gadkę o kimś że ktoś ma nowe konto a sami mają takie samo:) chodzi mi o komentarz wyżej który napisałeś do kolesia Rocky Balboa:)
    A najbardziej bawią mnie ludzie którzy poświecą cały dzień żeby kogoś na siłę przekonywać do swoich racji:)Widzę Panowie że jeden i drugi ma czasu więcej niż doba godzin:)
    Fajne macie prace całymi dniami pisać komentarze.A może to jej brak ?? :)

    Co do tematu nie jest dziwną to sprawą że w wzdłuż i wszerz ludzie grymaszą co do ceny bo cena bardzo wzrosła od ostatniej generacji a ludzie to takie istoty które nie bardzo lubią zmiany na gorsze w tym przypadku taką zmianą jest wydanie większej ilości gotówki.
    Życzę wam miłego dnia Panowie ja się miksuje z dyskusji wolę korzystać z uroków pięknego września jaki mamy w tym roku niż prowadzić wymianę zdań w komentarzach.

    Jeszcze uprzedzę zapytanie "czy kupiłeś nową kartę RTX?" tak kupiłem nową kartę gdyż niedawno składałem nowego Peceta a 7 letniego odstawiłem na zasłużona emeryturę:)Przez siedem lat odkładając nie wielkie sumy można sobie kupić naprawdę mocarny sprzęt:)

  • LuckyNumber888, #

    Po obejrzeniu filmików gamersyde muszę stwierdzić, że to najładniejsza obecnie gra. Ilość drzew i zasięg rysowania plus tekstury wygrywa nawet z uncharted 4. NXgamer i Digital Foundry też już swoje analizy zrobiły

  • hollow_, #

    Chyba masz rację. Nie będę porównywał z PS4 czy XO bo to bez sensu. Za długo nie grałem bo późno wróciłem z roboty, ale dżungla jest boska. Światło przepuszczane przez liście, cienie robią wrażenie. Ale jak mówię to dopiero początek gry. Jutro pogram dłużej, ale nie jest źle. Wszystko ustawione na maksa i nie zeszło na razie poniżej 40 FPS, na dziaduszku i5 3470 i gtx 970. Jak będą jakieś większe dropy to przynajmniej będzie z czego zdejmować. I jedna rzecz mnie zaskoczyła. Odpaliłem wbudowany benchmark i z wszystkim na maksa średnią miałem 45 FPS, max 87 min 29. Z ciekawości włączyłem DX12 i średnia była 47, max 91 a min 36. To chyba pierwszy taki przypadek z jakim miałem do czynienia. Zarówno na dx11 i dx12 odpalałem po 3 razy, żeby nie było i zawsze to samo. Przyrost na dx12. Ale cholera wie jak to z tym wbudowanym benchmarkiem. Trza poczekać na rzetelne benchmarki w różnych miejscach testowych i ocenić czy dx12 rzeczywiście w końcu na kartach NV daje jakiś przyrost. I jeszcze jedna rzecz, zużycie RAM'u miejscami znacznie przekraczało 8 GB. Tak więc wymagania gra ma. Ale przy takiej grafice myślałem, że na moim sprzęcie będzie znacznie gorzej.

  • LuckyNumber888, #

    DX12 przez większość czasu ma mniejszą wydajność, ale na 970 tego nie zobaczysz, bo limitem jest GPU. Natomiast w sytuacji, gdzie naprawdę procesor ma dużo pracy, np. duże zgromadzenie ludzi to różnica miedzy DX12 i DX11 jest kosmiczna i na DX11 potrafi być 35 fps, a na DX12 70fps, tak więc jest to chyba faktycznie pierwsza taka gra, która tak wyraźnie lepiej chodzi na DX12.

  • hollow_, #

    Zgadza się, w pierwszych lokacjach testowych wbudowanego benchmarka jest 2-3 FPS mniej. Skok z 29 na 36 jest w końcówce benchmarka, kiedy kiedy kamera obejmuje panoramę i jest najazd na miasto z dużą ilością budynków i ludzi kręcących się uliczkami.

Dodaj komentarz

Dodawanie komentarzy tylko w wersji dla PC. Już wkrótce wersja mobilna.

Nie przegap